Prezidentui Pervezui Musharrafui "aiškiai įsakius" sustabdyti smurto ir neapykantos plitimą, saugumo pajėgos visoje šalyje vykdė reidus religinėse mokyklose ir religinių organizacijų biuruose, žurnalistams sakė šią operaciją prižiūrintis pareigūnas.

"Per reidus religinėse mokyklose, religinių organizacijų biuruose ir namuose visoje šalyje sugavome daugiau kaip 100 įtariamų kovotojų, - nurodė pareigūnas. - Šių griežtų priemonių tikslas yra likviduoti tinklą peryklų (medresių), kur kovotojai, tarp jų ir tie, kurie atvyksta iš užsienio, randa parengtas galimybes rengimuisi ir pratyboms".

Islamabadas dėmesio centre atsidūrė paaiškėjus, kad trys liepos 7-osios išpuolių Londone vykdytojai mirtininkai buvo pakistaniečių kilmės britai, neseniai lankęsi Pakstane.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas antradienį sakė norintis, kad Pakistanas imtųsi griežtų priemonių prieš religines mokyklas (medreses), kur gali būti diegiamos ekstremistinės pažiūros.

Kitas aukšto rango pakistaniečių pareigūnas pabrėžė, kad reidais buvo siekiama sukrėsti užsienio kovotojus remiantį tinklą, tačiau paneigė pranešimus, kad buvo sulaikytas aukšto rango "al Qaeda" veikėjas, tiesiogiai susijęs su keturių bombų sprogimais Londone.

P.Musharrafas, kuris vykdė nepopuliarią kampaniją prieš ekstremizmą ir į kurio gyvybę islamistai kėsinosi mažiausiai du kartus, ketvirtadienį per televiziją turėtų kreiptis į šalies gyventojus ir išdėstyti naujas priemones ekstremistinių pažiūrų propagavimui religinėse mokyklose nutraukti.

Per liepos 7-osios sprogimus Londone žuvo mažiausiai 56 žmonės, o dar 700 buvo sužeisti. Manoma, kad bent vienas iš sprogdintojų lankė medresę Pakistane.

Šaltiniai pakistaniečių policijoje sakė, kad reidai vyko keliuose miestuose centrinėje Pandžabo provincijoje, kur veikia tūkstančiai religinių mokyklų ir kai kurios iš pačių radikaliausių kovotojų grupuočių.

Policija reidą surengė ir vienoje sostinės mečetėje-medresėje. Pasak liudininkų, policija prieš reidą protestavusiems studentams, kurių buvo maždaug tūkstantis, išvaikyti panaudojo ašarines dujas.

Šalies pietuose esančiame Karačio uostamiestyje policijos reidas buvo surengtas viename bute; pareigūnai areštavo tris už įstatymo ribų esančios islamistų kovotojų grupuotės narius.

Nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose Pakistanas jau areštavo daugiau kaip 700 su "al Qaeda" siejamų įtariamųjų, tarp jų - trečiąjį pagal rangą šios grupuotės veikėją Khalidą Sheikhą Mohammedą.