Ši buvusi Antrojo pasaulinio karo mirties stovykla, kuri dabar yra valstybinis memorialas ir muziejus, yra tapusi nacių Vokietijos vykdyto Europos žydų genocido simboliu. Nuo 1940-ųjų iki 1945-ųjų čia mirė milijonas žmonių.

Genocidą išgyvenusi 81 metų Feiga Francis Schmidt Libman AFP sakė, kad Aušvice neteko senelės, tetos ir pusbrolių.

Jos tėvas mirė Dachau – kitoje nacių stovykloje, Vokietijos teritorijoje – bet ji ir jos motina išgyveno Štuthofo stovykloje. Jai buvo vos 10.

„Noriu, kad jie (jaunimas) žinotų, kad neapykanta žudo, – sakė dabar provaikaičių turinti F.F. Schmidt Libman. – Turiu devizą: jei nešiojiesi širdyje neapykantą, nebelieka vietos meilei“.

„Noriu, kad visi būtų malonūs vienas kitam, ir nesvarbu, ar meldiesi sinagogoje, bažnyčioje ar mečetėje. Mes visi tokie patys ir turėtume mylėti vienas kitą ir stengtis sutarti, nes visuose mumyse yra grožis ir gėris“, – sakė ji.

Liūdnas šofaro – žydiško ritualinio instrumento iš avino rago – garsas davė pradžią žygiui, kuris skaisčiai šviečiant saulei vyko Pietų Lenkijos Osvencimo mieste, kur naciai 1940 metais pastatė minimą stovyklą.

Dalyviai žygiavo pro liūdnai pagarsėjusius Aušvico vartus su šūkiu „Arbeit Macht Frei“ („Darbas išlaisvins“), o paskui nuėjo tris kilometrus iki Birkenau – pagrindinės žmonių naikinimo vietos.

Jau 28-tą kartą surengtas metinis „Gyvųjų žygis“, pasak organizatorių, yra didžiausias pasaulyje pavienis Holokausto paminėjimo renginys.

Juo paminima Izraelio Holokausto atminimo diena - Jom Ha Šoa.

„Bijau, kad Europa ir galbūt kai kurios kitos pasaulio dalys nelabai pasimokė (iš Holokausto)“, – sakė žygiui vadovavęs dr. Shmuelis Rosenmanas.

Jis paragino vyriausybes priimti griežtus įstatymus „prieš antisemitizmą, rasizmą, fašizmą“.

Aušvico-Birkenau stovykloje okupuotoje Lenkijoje taip pat mirė daugiau kaip 100 tūkst. ne žydų – lenkų, romų, sovietų karo belaisvių, homoseksualų ir su naciais kovojusių partizanų. Sovietų Raudonoji armija stovyklą išvadavo 1945 metais.

Istoriniai įrašai rodo, kad nacių Antrojo pasaulinio karo metais vykdytas genocidas pareikalavo 6 mln. Europos žydų gyvybių.