BBC“ rašo, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas dėl nesutarimų su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu.

Pranešimai, kad kongresas įvyks gegužės 22 dieną, pasirodė, kai A. Davutoglu pasitarė su vyresniaisiais partijos lyderiais.

Jau nuo trečiadienio, po A. Davutoglu susitikimo su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, buvo manoma, kad premjeras atsistatydins.

Manoma, kad premjeras ilgai prieštaravo R. T. Erdogano planams pereiti prie prezidentinės valdymo sistemos.

Ketvirtadienį prezidento patarėjas Cemilas Ertemas patvirtino pranešimus, kad nebus skubių rinkimų po naujo lyderio paskyrimo. Patarėjas Turkijos televizijai taip pat sakė, kad šalis ir jos ekonomika stabilizuosis, „kai postą perims labiau su prezidentu R. T. Erdoganu suderinamas ministras pirmininkas“.

Prezidentas pasirinko A. Davutoglu AK partijos lyderiu, kai 2014 metais buvo išrinktas prezidentu.

Šiuo metu Turkija susiduria su augančiu nestabilumu, kai šalis bando spręsti stiprėjantį konfliktą su Kurdistano darbo partijos (PKK) sukilėliais, vadinamosios „Islamo valstybės“ (IS) atakomis ir migrantų bei pabėgėlių antplūdžiu.

Turkija taip pat siekia įgyvendinti susitarimą su Europos Sąjunga (ES), sudarytą tarpininkaujant premjerui A. Davutoglu, turintį padėti sumažinti migrantų antplūdį mainais į finansinę pagalbą ir derybas dėl stojimo į ES.

A. Davutoglu premjeru dirbo nuo 2014 metų rugpjūčio, kai R. T. Erdoganas paliko vyriausybę ir persikėlė į prezidentūrą.

Partijos pirmininko ir premjero posto neeiliniame suvažiavime greičiausiai sieks R. T. Eroganui lojalus asmuo, kuris dar labiau sustiprins prezidento galias.

Tarp galimų A. Davutoglu įpėdinių premjero poste minimi ilgametis prezidento sąjungininkas, transporto ministras Binali Yildirimas ir 38 metų energetikos ministras Beratas Albayrakas, kuris yra vedęs R. T. Erdogano vyriausią dukrą Esrą.