Prokurorai teigė, kad tai pirmoji tokio pobūdžio byla Britanijoje.

42 metų Farayadi Sarwaras Zardadas pirmadienį buvo nuteistas už tai, kad subūrė privačią armiją, kuri į rytus nuo Kabulo esančioje Sarobio apygardoje, kuriai 10-ojo dešimtmečio pradžioje jis vadovavo iki talibų atėjimo į valdžią, smurtaudavo prieš afganistaniečius.

Tarp šios privačios armijos narių buvo ir "žmogus - šuo", kuris nukąsdavo aukų sėklides. F.S.Zardadas Londono Old Beilio kriminaliniame teisme buvo pripažintas kaltu dėl sąmokslo kankinti žmones ir įkaitų grobimo.

Precedento neturinti byla - jau antrasis F.S.Zarado teismas nuo praėjusių metų, kai prisiekusiesiems nepavyko susitarti dėl nuosprendžio, - Didžiojoje Britanijoje yra pirmoji, kurioje buvo nagrinėjami užsienyje įvykdyti žmogaus teisių pažeidimai ir kurios metu liudininkai anonimiškai davė parodymus per palydovinį ryšį.

Teismas išklausė liudytojų parodymus apie paties F.S.Zardado ir jo parankinių nuo 1991 iki 1996 metų įvykdytus nusikaltimus. Tuo metu jis kontroliavo 80 km ilgio teritoriją, per kurią ėjo svarbus greitkelis iš Pakistano į Afganistano sostinę.

1998 metais F.S.Zardadas atvyko į Britaniją ieškoti prieglobsčio ir Londono pietuose atidarė piceriją. Jis buvo suimtas 2002 metais, kai vienas BBC žurnalistas iškėlė jo nusikaltimus į dienos šviesą.

Afganistaniečiai, kurie teigė sulaukę grasinimų mirtimi už tai, kad sutiko duoti parodymus Kabule, kur F.S.Zardado vardas vis dar kelia šiurpą, teismui pasakojo, kaip jo vyrai patikrinimo postuose ir prie netoliese esančio kalėjimo plėšdavo, mušdavo, prievartaudavo ir žudydavo keliautojus.

Labiausiai pribloškiantys parodymai buvo apie F.S.Zardado "žmogų - šunį" - Abdullah Shahą (Abdulą Šahą), kuriam balandžio mėnesį už dešimčių žmonių nužudymą Afganistano prezidento Hamido Karzai nurodymu buvo įvykdyta mirties bausmė.

A.Shahas, kurio reputacija padėjo F.S.Zardadui įtvirtinti savo poziciją, buvo laikomas pririštas prie grandinės ir karo vado žmonių įsakymu kandžiodavo civilius gyventojus bei dantimis nudraskydavo jų sėklides.

F.S.Zardadui paskelbtas nuosprendis nudžiugino žmogaus teisių aktyvistus, kurie seniai ragina valstybes persekioti karo nusikaltėlius už bet kurioje pasaulio šalyje padarytus nusikaltimus.

"Manome, kad tai pirmas atvejis bet kurioje valstybėje, kai už kankinimus ir žmonių grobimus buvo teisiama tokiomis aplinkybėmis kaip šios", - teigė prokuroras Jamesas Lewisas. Jis pridūrė, kad ši byla bus svarbus precedentas tiek tarptautinėje, tiek Britanijos teisėje.

Gimtinėje F.S.Zardadas priklausė konservatyviai partijai "Hizb-i-Islami", kuriai vadovavo mudžahidų karo vadas Gulbuddinas Hekmatyaras (Gulbudinas Hekmatijaras), per pilietinį karą 10-ojo dešimtmečio pradžioje ėjęs Afganistano ministro pirmininko pareigas.

G.Hekmatyaras šiuo metu slapstosi ir yra susijęs su Talibanu, kurį JAV pajėgos nuvertė 2001 metų pabaigoje. Jo kovotojai taip pat dalyvauja sukilime Afganistano pietryčiuose.