Pranešama, kad juo skrido 13 žmonių, iš vandens buvo iškelta 11 žuvusiųjų, manoma, kad žuvo ir du likusieji, pranešė gelbėjimo tarnybos.

Sraigtasparnis „Super Puma“ nukrito apie vidurdienį salyne ties Bergenu, antruoju pagal dydį Norvegijos miestu.

„Manome, kad visi 13 yra negyvi“, – sakė naujienų agentūrai AFP gelbėjimo tarnybos „Sola“ atstovas Borge Galta.

Penktadienį vakare gelbėjimo ir paieškos operacija buvo nutraukta.

Sraigtasparniu „Super Puma“, kuris sudužo skrisdamas iš naftos gavybos platformos Šiaurės jūroje, keliavo 11 norvegų, vienas britas ir vienas italas, nurodė gelbėjimo centras „Sola“.

Nelaimės priežastis dar nenustatyta.

Sraigtasparnis subyrėjo į gabalus netoli nedidelės salos; jo nuolaužų rasta ir sausumoje, ir jūroje. Dalis sraigtasparnio guli 5-7 metrų gylyje, maždaug 20 metrų nuo kranto, sakė gelbėtojai.

Kitas gelbėjimo centro „Sola“ atstovas, Andersas Bangas Andersenas, sakė naujienų agentūrai AFP, kad sraigtasparnis skrido į Bergeno oro uostą, kai sudužo su 11 keleivių ir dviem pilotais.

Jis grįžo iš „Gullfaks B“ platformos viename didžiausių Norvegijos naftos telkinių, kurį eksploatuoja valstybinė bendrovė „Statoil“.

„Gabalai išsilakstė ore“

Keli liudininkai sakė matę, kaip orlaivis krenta spirale, tada sekė galingas sprogimas, jūroje matyta iškritusių žmonių.

„Buvo sprogimas, ir labai keistas variklio garsas, pažvelgiau pro langą. Pamačiau į jūrą krentantį sraigtasparnį. Paskui pamačiau didelį sprogimą“, – pasakojo viena salos gyventoja laikraščiui „Bergensavisen“.

„Gabalai (sraigtasparnio) išsilakstė ore“ , – sakė ji, dar pridūrusi, kad matė kaip nuo orlaivio atsiskiria rotorius.

Įvykio liudininkė Rebecca Andersen sakė laikraščiui „Verdens Gang“, kad sraigtasparnio „sraigto mentės nuskriejo mūsų link“.

„Tada išgirdom galingą sprogimą“, – pridūrė R. Andersen.

Policijos atstovas Mortenas Kronenas sakė, kad sraigtasparnis „sudužo; jis visiškai sudaužytas“.

Pasak M.Kroneno, buvo gauta „pranešimų apie sprogimą ir tirštus dūmus“; taip pat buvo nurodyta, kad jūroje esama žmonių.

Atstovas sakė, kad ši katastrofa įvyko Turiojo saloje netoli Bergeno.

M. Kronenas nepaaiškino, kaip žmonės atsidūrė vandenyje ir nenurodė, kokio tipo sraigtasparnis sudužo.

Ši katastrofa yra mirtingiausia sraigtasparnio nelaimė Norvegijoje nuo 1978 metų, kai sraigtasparniui nukritus į jūrą, žuvo 18 žmonių.

Anksčiau policija skelbė, kad sraigtasparnyje turėjo būti apie 17 žmonių.

Sraigtasparnis skrido iš Šiaurės jūros esančio naftos telkinio, kuriuo naudojasi „Statoil“

Bergenas – antrasis pagal dydį Norvegijos miestas. Remiantis pranešimais, tragedijos metu oro sąlygos buvo geros, tvirtina vietos meteorologai.

Spėjama, kad nukrito „CHC Helicopter Group“, kuri specializuojasi naftos ir dujų sektoriaus transportavimo srityje, priklausęs sraigtasparnis „Eurocopter“.

Norvegijos naftos bendrovė „Statoil“ laikraščiui „Aftonbladet“ patvirtino, kad sudužęs sraigtasparnis skrido iš „Gullfaks B“ platformos – Šiaurės jūros esančio naftos telkinio, kuriuo naudojasi „Statoil“.

Pietų Norvegijos pagalbos koordinavimo centro atstovas Ivaras Moenas „Verdens Gang“ sakė, kad į nelaimės vietą atgabenta nardymo įranga, kuri bus naudojama gelbėjimo operacijoje.

„Teritorijoje labai daug žmonių, kurie gali padėti, tačiau vien to per mažai, tad Pagalbos koordinavimo centro atstovai paprašė laivo, kuris galėtų nerti po vandeniu. Skelbiama, kad į nelaimės vietą jau vyksta slapi norvegų „Otto Sverdrup“ fregata, kuri dalyvaus gelbėjimo operacijoje, teigia I. Moenas.

Žiniasklaida: „Statoil“ pristabdė darbus naftos komplekse „Gullfaks“

Norvegijos naftos gavybos bendrovė „Statoil“ pristabdė gamybos darbus naftos platformoje „Gullfaks B“, Šiaurės jūros esančiame naftos telkinyje, po to, kai penktadienį per sraigtasparnio katastrofą žuvo daugiau nei dešimt bendrovės darbuotojų, pranešama televizijos bendrovės NRK tinklalapyje.

Pasak „Statoil“ Norvegijos padalinio atstovo Arnės Sigvės Niulundo (Arne Sigve Nylund), visi vienuolika keleivių, žuvusių penktadienį per sraigtasparnio katastrofą, dirbo įvairiuose „Statoil“ padaliniuose.

Norvegijos vakarinėje pakrantėje šalia Bergeno miesto sudužo sraigtasparnis, kuriuo skrido 13 žmonių. Anot gelbėtojų tarnybų, visi jie laikomi žuvusiais. Bendrovės „Statoil“ duomenimis, sraigtasparnis gabeno naftos pramonės darbuotojus iš platformos Šiaurės jūroje į Bergeną.

Norvegijos karalius Haraldas V (Harald) ir karalienė Sonja (Sonja) bei sosto įpėdinis princas Hokonas (Haakon) su žmona dėl tragedijos atidėjo kelionę šeštadienį į Stokholmą, kur turėjo dalyvauti Švedijos karaliaus 70-mečio šventės renginiuose.