Turkija reikalauja, kad mainais už migrantų iš Europos priėmimą jos piliečiai nuo birželio galėtų be vizų keliauti po Europos Sąjungos Šengeno zoną,

Tačiau ES sako, kad Turkija turi įgyvendinti 72 sąlygas beviziam režimui įvesti, iš kurių, kaip manoma, ji įgyvendino tik maždaug pusę.

„Dėl laisvų kelionių, tai įvyks tik tada, kai bus atsižvelgta į visus kriterijus, kurie (taikomi) visoms šalims, su kuriomis mes deramės dėl laisvų kelionių tam tikram ribotam laikotarpiui“, – sakė F.Mogherini Prancūzijos radijui „Inter“.

Taip buvo Gruzijai, taip buvo Ukrainai ir tokią diskusiją mes vedame su Kosovu. Esama labai griežtų techninių kriterijų, kurie turi būti įgyvendinti, turi būti atliktas labai griežtas patikrinimas, kad ši priemonė būtų pritaikyta“.

ES ir Turkija sudarė susitarimą, pagal kurį visi po kovo 20 dienos į Graikiją atvykstantys „neteisėti“ migrantai turi būti sugrąžinti į Turkiją, siekiant sumažinti migrantų srautus Europoje.

Susitarime taip pat numatyta paspartinti Turkijos stojimo į ES procesą.

Pasak F.Mogherini, derybų dėl Turkijos stojimo į ES atnaujinimas „yra vienintelis būdas padėti Turkijai modernizuoti savo valstybę ir gerbti pagrindines teises, įskaitant žiniasklaidos laisvę... ir taip pat surengti didesnį dialogą, pavyzdžiui, dėl taikos derybų su kurdais atnaujinimo“.

Praėjusią savaitę Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad „Europa privalo nustatyti griežtas savo (daromų) nuolaidų ribas. Mes galime derėtis dėl pinigų, bet ne dėl savo vertybių“.

Jeigu Ankara įgyvendins sutartyje numatytus įsipareigojimus, Europos Komisija pažadėjo kitą mėnesį rekomenduoti ES valstybėms pritarti turkų bevizio režimo įvedimui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)