Prancūzijos prezidentas Francois Hollande buvo pirmasis lyderis, pasirašęs šią sutartį per ceremoniją Jungtinėse Tautose, po jo pasirašė smarkiausiai nuo klimato pokyčių nukenčiančių salų valstybių lyderiai.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pasirašyti istorinės sutarties žengė ant pakylos, nešdamas glėbyje savo dvejų metų anūkę Isabelle ir sulaukė šiltų delegatų plojimų.

Ši tarptautinė sutartis tapo rekordine pagal ją per vieną dieną pasirašiusių valstybių skaičių.

Ceremonija vyko minint Žemės dieną, praėjus keturiems mėnesiams nuo tos dienos, kai Paryžiuje buvo galutinai suderintas dokumentas, dėl kurio virė audringi debatai. Žengtas pirmasis žingsnis link šalių įsipareigojimo tesėti savo pažadus sumažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

„Tai istorinė akimirka, – JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė lyderiams, susirinkusiems Generalinės Asamblėjos salėje. – Šiandien pasirašote naują įsipareigojimą ateičiai.“

Sutarties dar nepasirašiusios JT narės galės tai padaryti per metų laikotarpį, bet dabar visų dėmesys bus sutelktas į pastangas kuo greičiau ją ratifikuoti, kad šis planas būtų pradėtas įgyvendinti numatytu laiku – nuo 2020-ųjų.

Paryžiaus sutartis įsigalios, kai ją ratifikuos 55 šalys, atsakingos už 55 proc. pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Per penktadieninę JT ceremoniją šią sutartį pasirašė šalys, atsakingos už 93 proc. pasaulyje išmetamų klimato šiltėjimą skatinančių dujų, apskaičiavo Pasaulio išteklių institutas.

Pasak F.Hollande'o, Prancūzijos parlamentas galutinai ratifikuos šią sutartį dar iki vasaros pradžios. Jis ragino 28 nares turinčią Europos Sąjungą „rodyti pavyzdį“ ir ratifikuoti sutartį iki šių metų pabaigos.

Didėja viltys, kad Paryžiaus sutartis įsigalios anksčiau negu planuota.

Kinija ir Jungtinės Valstijos sakė ratifikuosiančios šį paketą dar šiais metais ir ragina kitas šalis kuo greičiau tai padaryti, kad sutartis įsigaliotų anksčiau, galbūt jau šių metų pabaigoje arba 2017 pradžioje.

Jungtinės Valstijose, krečiamos prezidento rinkimų karštinės, planuoja ratifikuoti Paryžiaus sutartį prezidento įsaku, aplenkiant Kongresą ir nustatant sudėtingą procedūrą tam atvejui, jeigu kuris nors būsimas prezidentas norėtų denonsuoti šį dokumentą.

„Pasaulis dabar stebi“

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sakė ateinantį mėnesį prašysiantis parlamento pritarti Paryžiaus sutarčiai ir žadėjo pagalbą iššūkių dėl klimato pokyčių patiriančioms besivystančioms šalims.

„Jos neturėtų būti baudžiamos dėl problemos, kurios nesukūrė; iš jų taip pat neturėtų būti atimtos švarios plėtros galimybės“, – pabrėžė J.Trudeau, kurio žodžius palydėjo garsūs plojimai.

Aktorius ir aplinkosaugos aktyvistas Leonardo DiCaprio kreipėsi į lyderius, sakydamas: „Pasaulis dabar stebi“.

„Jūs būsite arba giriami ateities kartų, arba jų smerkiami“, – pridūrė Holivudo žvaigždė.

Jis gyrė pasaulio lyderius, penktadienį per ceremoniją Jungtinėse Tautose pasirašius istorinę tarptautinę sutartį, turinčią padėti sulėtinti pavojingus klimato pokyčius.

41 metų „Oskaro“ laureatas, kuris taip pat yra JT taikos pasiuntinys, pasakė kalbą per šią Žemės dieną surengtą ceremoniją, sveikindamas 175 šalių atstovus, susirinkusius pasirašyti Paryžiaus klimato sutarties.

L.DiCaprio pripažino, kad neseniai paskelbti mokslinių tyrimų duomenys jį „tiesiog šiurpina“, nes jie atskleidžia, kas gali ištikti mūsų planetą, jeigu nebus smarkiai sumažintas į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

„Mūsų planetos nebus galima išgelbėti, jeigu nepaliksime iškastinio kuro žemėje, kur jam ir vieta, – aktoriaus žodžius citavo savaitraštis „Entertainment Weekly“. – Po 21 metus vykusių debatų ir konferencijų laikas paskelbė: daugiau jokių kalbų, jokių pasiteisinimų, jokių dešimtmetį trunkančių studijų; nebegalima leisti iškastinio kuro bendrovėms manipuliuoti ir diktuoti mokslui bei politikai, kuri lemia mūsų ateitį.“

L.DiCaprio, ilgametis aplinkosaugos aktyvistas, palygino klimato pokyčių problemą su kova dėl vergijos panaikinimo Jungtinėse Valstijose, cituodamas XIX a. Amerikos prezidentą Abrahamą Lincolną (Abraomą Linkolną).

Aktorius pažymėjo, kad pastangos suvaldyti klimato pokyčius yra tokia pati svarbi politinė problema, kuri paveiks daugybę ateities kartų.

„(Lincolnas) kalbėjo JAV Kongrese, mesdamas iššūkį esminei savo laikmečio problemai: vergijai, – sakė L.DiCaprio. – Pažymėtina, kad jo žodžiai tinka ir mūsų dienomis, kai taikomi lemiamai mūsų laikų krizei: klimato pokyčiams.“

Iš viso 15 šalių ir teritorijų, daugiausiai salų valstybių, oficialiai paskelbė Jungtinėms Tautoms baigusios Paryžiaus sutarties ratifikacijos procesą.

„Kai kurie gali sakyti, kad tai tik mažas žingsnelis. Mums reikia, kad jis taptų milžiniškas“, – sakė Ramiojo vandenyno salų valstybėlės Tuvalu premjeras Enele Sosene Sopoaga.

Paryžiaus sutartis, kuriai pritarė 195 valstybės, iškėlė tikslą siekti, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau negu 2 °C, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos, ir tai daryti pereinant prie švarios energetikos.

Ban Ki-moonas pabrėžė, kad laikas, per kurį galima pažaboti spartų pasaulio šiltėjimą, yra labai ribotas.

Praėjęs s mėnuo buvo karščiausias kovas per tikslių matavimų istoriją, be to 2016-ieji veikiausiai irgi papildys šilčiausių kada nors užfiksuotų metų virtinę.

Šiemet meteorologinis reiškinys El Ninjas, pramintas „Dartu Ninju“ pagal filmų „Žvaigždžių karai“ piktadarį Dartą Veiderį, kelia sumaištį, sukeldamas sausras, potvynius, smarkias audras ir kitokius ekstremalius orus.

Paryžiaus sutartis laikoma Ban Ki-moono triumfu – korėjietis JT vadovas uoliai stengėsi, kad ji būtų priimta Paryžiuje. Jis pats laiko tą dokumentą vienu svarbiausių savo pasiekimų per savo darbą JT generalinio sekretoriaus poste.