Praėjus trims dienoms po galingo, 7,8 balo drebėjimo Ekvadoro Ramiojo vandenyno pakrantėje, kurioje lankosi daug turistų, žinoma, kad žuvo 480 žmonių, antradienį pranešė vyriausybė.

Tokių pakrantės miestų kaip Pedernalesas ir Manta griuvėsiuose žmonių buvo ieškoma pasitelkus dresuotus šunis ir ekskavatorius. Kepinant saulei stiprėjo pūvančių kūnų dvokas.

Tarptautiniai gelbėtojai ir pagalbos grupės skubėjo padėti aukoms, o namų, viešbučių ir įstaigų griuvėsiuose buvo ieškoma ištisų šeimų.

„Turime 2 tūkst. žmonių, kurių ieškoma, sąrašą, bet kol kas radome 300“, – sostinėje Kite žurnalistams sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Diego Fuentesas.

4 605 žmonės per drebėjimą buvo sužeisti, rodo naujausi vyriausybės duomenys.

Vieną gerą žinią lankydamasis nukentėjusiuose rajonuose paskelbė prezidentas Rafaelis Correa: jis sakė, kad 54 žmonės iš griuvėsių buvo ištraukti gyvi.

Vis dėlto viltys rasti daugiau gyvų žmonių sparčiai blėsta, nes vėlai antradienį buvo pasiekta kritinė trijų parų riba.

Nuniokotų miestų gyventojai jau netenka kantrybės.

„Gelbėjimo darbai vyko labai lėtai, netekome brangių gyvybių. Mes, giminaičiai, laukiame čia nuo šeštadienio vakaro“, – sakė Pedro Merro, kurio pusbrolis liko po trijų aukštų turgaus griuvėsiais Mantoje, kur iš viso gyvena 253 tūkst. žmonių.

Luisas Felipe Navarro sakė esąs tikras, kad po jam priklausiusio pastato – vieno iš maždaug 800, sugriuvusių per drebėjimą, – griuvėsiais yra gyvų žmonių.

„Gavau žinučių į savo telefoną. Jie sako, kad vienoje tuštumoje jų yra 10. Bet gelbėtojų komandos manęs nesiklauso“, – skundėsi jis.

Šimtai gelbėtojų iš Kolumbijos, Meksikos, Salvadoro, Ispanijos ir kitų šalių padeda visur nespėjantiems ekvadoriečiams.

Didėja nuogąstavimai ir dėl tų tūkstančių žmonių, kurie per drebėjimą liko benamiai ir kuriems pavojų kelią ligas pernešantys uodai ir užterštas geriamasis vanduo.

Ugniagesių kapitonas Freddy Arca Mantoje parodė į vieno viešbučio griuvėsius, kur aplink jį tarškėjo grąžtai ir kūjiniai perforatoriai.

„Žinome, kad ten yra vyras, jo žmona ir jų dviejų mėnesių kūdikis. Ir ten gali būti iki devynių kitų žmonių“, – sakė jis.

UNICEF perspėjo, kad ši stichinė nelaimė paveikė 150 tūkst. vaikų.