Apsišaukėliai „tvarkos sergėtojai“ patruliuoja prie pabėgėlių centrų, padeda policijai ir kariuomenei saugoti sienas ir savarankiškai sulaiko pabėgėlius, kaip įvyko Bulgarijoje, kur „pabėgėlių medžiotojai“ neseniai sulaikė tris afganistaniečius, surišo jiems rankas ir, kaip manoma, juos apvogė.

Čekų politologas Miroslavas Maresas iš Masaryko universiteto Brno tai vadina „nekontroliuojamu ir pavojingu fenomenu.“

Naujieji liaudies draugovininkai kilę iš subkultūrų srities. Jie virto gerai organizuota ir veikti pasiruošusia politine jėga. Jie meta iššūkį teisinėms sistemoms Rytų Europos šalyse, o dauguma šalių yra per silpnos arba nesugeba imtis prieš juos priemonių“, – mano jis.

Straipsnyje kaip pavyzdys nurodoma Bulgarija. Vietinės militarizuotos dešiniųjų ekstremistų organizacijos, pasisakančios prieš migrantus ir už geresnę sienų apsaugą, jau kelis mėnesius patenka į pirmuosius leidinių puslapius. Pavyzdžiui, „Bulgarijos piliečių gynimo organizacijos“ (OSBG) nariai pasienio regionuose sulaiko pabėgėlius ir perduoda juos policijai. Nacionaline įžymybe tapo 29 metų prekeivis atsarginėmis automobilių dalimis iš Jambolo miesto, kuris pabėgėlius medžioja važinėdamas keturračiu. Kai kurie leidiniai jį net aukština kaip „superdidvyrį, kuris migrantus gaudo plikomis rankomis“, rašo K. Verseckas. Anksčiau Bulgarijos vadovybė net gyrė tokius „šerifus-mėgėjus“, tarp kurių buvo nemažai teistų asmenų. Vyriausybės vadovas Bojko Borissowas asmeniškai padėkojo „migrantų medžiotojams“: „Mes skatiname bet kokią pagalbą policijai, pasienio tarnybai ir valstybei.“

Panaši situacija pastebima ir kitose Rytų Europos šalyse: pavyzdžiui, vasarį Estijoje buvo įregistruotas suomių antimigracinės organizacijos „Odino kariai“ padalinys, o Estijos valdžios struktūros neįžvelgė jokio pavojaus ir nesudarė jokių kliūčių jo įregistravimui.

Toliau straipsnyje rašoma, kad Slovakijoje pusiau sukarintos organizacijos „Slovenskí Branci“ („Slovakijos šauktiniai“) nariai pernai nebaudžiamai organizavo budėjimą prie pabėgėlių bendrabučio, esančio Gabčikovo gyvenvietėje, o parlamente gavusi net 8 proc. balsų neonacių „Tautos partija – mūsų Slovakija“ apskritai nori suburti savigynos būrius ir organizuoti patruliavimą prieš „čigonus nusikaltėlius“ naktiniuose traukiniuose.

Pasiūlymai suburti panašius „būrius prieš čigonus“ sausį buvo išsakyti ir Rumunijoje.

Tačiau pirmauja šioje srityje Vengrija, tvirtina korespondentas. Dar 2002-2010 metų laikotarpiu šalyje atsirado nemažai dešiniųjų ekstremistų „liaudies draugovininkų“, tokių kaip „Vengrijos gvardija“ arba „Vengrijos nacionalinis frontas“, ir nepaisant Konstitucinio Teismo draudimų, dauguma iš jų iki šiol egzistuoja, o dešimtys tūkstančių Vengrijos piliečių dalyvauja valstybės subsidijuojamuose savanorių būriuose ir gauna atlyginimą už tai, kad dirba „sergėtojais“, turinčiais policininkų įgaliojimus.