Tribunolo vyriausiasis teisėjas sekmadienį Bagdade surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad S.Husseinas ir dar trys asmenys kaltinami susiję su 1982 metais šiauriau Bagdado esančioje Dudžailo gyvenvietėje įvykdytomis musulmonų šiitų žudynėmis.

Pasak teisėjo Raedo Jouhi, procesinių veiksmų prieš S.Husseiną ir likusius asmenis teismas gali imtis "artimiausiomis dienomis". Jis nepasakė, kada jiems pateikti kaltinimai.

Pagal Irako teisingumo sistemą, nuo kaltinimų pateikimo iki teismo pradžios turi praeiti mažiausiai 45 dienos.

Likę trys kaltinamieji yra netikras S.Husseino brolis ir buvęs Irako žvalgybos tarnybos vadovas Barzanas al-Tikriti, buvęs vicepremjeras Taha Yasinas Ramadanas bei buvęs S.Husseino įsteigto Revoliucinio teismo vyriausiasis teisėjas Awadas Hamadas al-Banderas.

Tikimasi, kad Dudžailo žudynių byla taps pirmąja, kurioje S.Husseinui bus paskelbtas nuosprendis. Ji susijusi su kaimiečių žudynėmis, kurias nuverstasis diktatorius liepė pradėti 60 kilometrų šiauriau Bagdado esančioje gyvenvietėje, kai čia buvo pasikėsinta į jo kortežą.

Tyrėjai teigia, kad po nepavykusio pasikėsinimo S.Husseino saugumiečiai suvarė į krūvą ir išžudė apie 140 vyrų. Dudžailo tragedija - tik viena iš kelių dešimčių, dėl kurių kaltintojai S.Husseinui rengiasi iškelti baudžiamąsias bylas.

Kaip tvirtina tyrėjai, nuverstojo diktatoriaus teismą geriausia pradėti nuo Dudžailo bylos, kadangi, pasak jų, joje surinkti įrodymai yra aiškūs, o tai padidina galimybes pripažinti teisiamąjį kaltu.