Mažiausiai 42 žmonės žuvo per žemės drebėjimus Kiūšiū saloje, nurodė pareigūnai. Tie dingusieji tikriausiai buvo namuose, kuriuos užgriuvo purvo nuošliaužos.

Apie 25 tūkst. gelbėtojų pasklido kaimuose, kur daugybė tradicinio japoniško stiliaus namų buvo sugriauti per šeštadienį smogusį 7 balų žemės drebėjimą regione, kuriame tokie stiprūs požeminiai smūgiai nėra įprasti.

Premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) sakė, kad vyriausybės deda dideles pastangas, kad būtų išgelbėti gyvi likę žmonės, o JAV kariuomenė taip pat pasiuntė karių ir orlaivių į šią operaciją.

„Dar tebėra dingusių asmenų, – jis sakė žurnalistams. – Mes toliau dėsime visas pastangas per paieškų ir gelbėjimo operacijas.“

Smarkiai nuniokotame Minami Aso miestelyje dešimtys Japonijos gynybos pajėgų karių darbavosi kartu su vietos gelbėjimo tarnybų darbuotojais ir specialiai dresuotais šunimis, ieškodami keturių žmonių, kuriuos tikriausiai užgriuvo apie 20 metrų storio žemių sluoksnis.

„Gruntas čia labai purus ir persimaišęs su oro tarpais, todėl jis tebeslūgsta per daugelį pakartotinių smūgių“, – gelbėtojas Tsukasa Goto (Cukasa Gotas) sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad ta nuošliauža nušlavė bent keturis namus.

„Šįryt pagaliau atvažiavo sunkiosios mašinos, kurios buvo įstrigusios, nes keliai buvo sugadinti arba užversti“, – pridūrė jis.

Vienas Kumamoto prefektūros pareigūnas sakė, kad dingusių žmonių skaičius sumažėjo nuo dešimties iki devynių.

Gelbėtojai lenktyniauja su laiku, kad surastų tuos žmones, kol jų neužgriuvo daugiau žemės nuošliaužų, sukeliamų šimtų pakartotinių smūgių, drebinusių tą regioną.

Kaip praneša centrinė vyriausybė, Kumamoto prefektūroje buvo evakuoti daugiau negu 110 tūkst. žmonių, o daugelis jų buvo įkurdinti laikinuose būstuose arba improvizuotose stovyklose.

„Riaumojantis garsas“

Ketvirtadienį įvykęs pirmasis žemės drebėjimas, kurio stiprumą JAV geologai įvertino 6,2 balo, apgadino senesnius pastatus ir pareikalavo devynių žmonių gyvybių. Tačiau šeštadienį dar smarkesni požeminiai smūgiai sugriovė ir kai kurių naujesnių pastatų.

„Girdėjau riaumojantį garsą tuojau po požeminių smūgių, – 38 metų Minami Aso gyventoja Yoko Eto (Joko Eto) pasakojo AFP. – Atrodo, po to praėjo tik kelios minutės, kai vanduo pradėjo lietis pirmajame aukšte.“

Atokūs kaimai kalnuotose vietovėse buvo visiškai atkirsti nuo pasaulio, kai kelius apgadino požeminiai smūgiai arba užvertė nuošliaužos.

Iš oro nufilmuotame vaizdo įraše matėsi vienos automagistralės viadukas, nugriuvęs ant apačioje esančio kelio, o jo atramos buvo išvartytos galingo seisminio smūgio.

Daugiau negu 400 pakartotinių smūgių supurtė Kumamotą ir kitas vietoves Kiūšiū vidurio regione, kur stiprių žemės drebėjimų, gana įprastų kitose Japonijos dalyse, įvyksta retai.

JAV kariuomenė, kuri Japonijoje laiko beveik 50 tūkst. karių, taip pat prisidėjo prie gelbėjimo operacijų.

Tarp technikos, pasiųstos į gelbėjimo operacijas, buvo konvertoplanų „Osprey“, kurie gali tūpti ir kilti vertikaliai kaip sraigtasparniai bei skristi kaip lėktuvai, nurodė JAV Jūrų pėstininkų korpusas.

Susirūpinimas dėl šių žemės drebėjimų padarinių taip pat smogė Japonijos finansų rinkoms, kur akcijos pirmadienį atpigo daugiau negu trimis procentais.

Uždaro fabrikus

Šios stichinės nelaimės padaryta žala tikriausiai paveiks šalies pramonę. Automobilių gamybos milžinė „Toyota“ paskelbė palaipsniui stabdysianti surinkimo linijas visoje Japonijoje, sutrikus detalių tiekimui iš paveikto regiono.

Tuo tarpu „Honda“ nurodė, kad jos motociklų fabrikas Kumamote taip pat liks uždarytas iki penktadienio.

Japonija yra viena seismiškai aktyviausių šalių; ji patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kur susiduria tektoninės plokštės.

2011 metų kovą itin stiprus žemės drebėjimas vandenyno dugne sukėlė didžiulį cunamį, smogusį šalies šiaurės rytų pakrantei. Tos bangos nusinešė apie 18,5 tūkst. žmonių ir sukėlė Fukušimos branduolinę krizę.