Maždaug 2 500 žmonių buvo sužeisti, kai šeštadienio vakarą įvyko 7,8 balo drebėjimas ir griuvo pastatai, sakė viceprezidentas Jorge Glasas.

Prezidentas Rafaelis Correa, kuris nutraukė savo apsilankymą Vatikane, vėlai sekmadienį grįžo į šalį ir nusileido netoli nelaimės zonos, kad galėtų įvertinti nuniokojimo mastą, pranešta jo paskyroje „Twitter“.

Šioje naftą išgaunančioje Pietų Amerikos valstybėje žemės drebėjimai yra dažni, nes ji priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno Ugnies žiedui, tačiau šio šeštadienio drebėjimas, nors ir truko vos minutę, buvo blogiausias per beveik 40 metų.

Jis įvyko turistų pamėgtoje pakrantės zonoje; jo metu griuvo pastatai, elektros stulpai, o siaubo apimti gyventojai bėgo iš namų.

Per drebėjimą maždaug 100 kalinių pabėgo iš kalėjimo šalies vakaruose esančiame Portovjecho mieste, „Twitter“ pranešė teisingumo ministrė Ledy Zuniga.

Maždaug 30 tų kalinių buvo vėl sučiupti, kai kurie grįžo patys, o likusiųjų ieško policija.

Kitur smarkiai nukentėjusiame Portovjeche atogrąžų ore ėmė sklisti pūvančių lavonų kvapas, o gelbėtojai skubėjo griuvėsiuose ieškoti tų, kas galėjo likti gyvi.

„Jau paėmėme tris žuvusiuosius ir manome, kad dar yra 10 ar 11 įstrigusių žmonių“, – sakė vienas darbininkas, kasęs nuolaužas toje vietoje, kur stovėjo šešių aukštų viešbutis „El Gato“.

Pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį labiausiai nukentėjusiose provincijose ir nacionalinę „išimties“ padėtį; abi jos reiškia, jog sustabdomas tam tikrų pilietinių teisių ir laisvių galiojimas, kad saugumo pajėgos ir pareigūnai galėtų reaguoti greičiau.

„Daug lavonų“

Tarp labiausiai nukentėjusių miestų yra Pedernalesas, kur meras Gabrielis Alcivaras apskaičiavo, kad dar gali būti iki 400 žuvusiųjų, kurių daugelis tikriausiai yra po sugriuvusių viešbučių griuvėsiais.
„Pedernalesas nuniokotas. Pastatai sugriuvę, ypač – viešbučiai, kur apsistojo daug turistų. Yra daug lavonų“, – sakė jis vietos žiniasklaidai.

Šiame pajūrio mieste patruliavo kareiviai, Raudonasis Kryžius ir armija įsteigė centrą, kuriame teikiama pagalba sužeistiesiems ir į kurį vežami žuvusieji.

Tarp žuvusiųjų yra du kanadiečiai, AFP sakė jų šalies vyriausybė.
Ekvadoro geofizikos biuras pranešė apie „žymią“ struktūrinę žalą ir taip nutolusiose vietose kaip už 350 km esantis didžiausias Ekvadoro miestas Gvajakilis, kuriame gyvena daugiau kaip 2 mln. žmonių.

Abdon Kalderono mieste netoli Portovjecho 73 metų gyventoja Nelly (Neli), kuri savo pavardės nenurodė, ašarodama AFP pasakojo, kaip po drebėjimo išskubėjo į gatvę ir pamatė, kad sugriuvo dengtas turgus.

„Ten buvo įstrigęs žmogus, kuris šaukėsi pagalbos, bet tada tas šauksmas liovėsi. O, tai buvo siaubinga“, – sakė ji.

Kaimyninė Kolumbija, kuri taip pat juto drebėjimą, bet nenukentėjo, išsiuntė pagalbos ir nepaprastųjų situacijų darbuotojus padėti vykdyti gelbėjimo darbų. Taip pat pasielgė Meksika ir Salvadoras.

Po žemės drebėjimo buvo užregistruota maždaug 200 ne tokių stiprių pakartotinių požeminių smūgių.