Penktadienį tarp abiejų Himalajų Kašmyro rajone esančių kariuomenių įvyko naujas susišaudymas, per kurį, Indijos teigimu žuvo 10 Pakistano kareivių.

Tuo tarpu Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas rengia kalbą, kurioje šeštadienį ketina pranešti apie naujus suvaržymus Indijos valdžia Kašmyre nepatenkintiems ekstremistams. Pasaulio šalys viliasi, kad šia kalba jam pavyks sumažinti įtampą.

"Dabartinę padėtį galima nedvejojant vertinti kaip rimtą", - sakė Indijos generolas S.Padmanabhanas per spaudos konferenciją Delyje. Jis pridūrė, kad tarp Indijos ir Pakistano "klostosi padėtis, primenanti karinę".

Jo žodžiais, Indijos kariuomenė visiškai pasirengusi bet kokiam įprastinės ginkluotės karui su Pakistanu, o Islamabadui panaudojus branduolinius ginklus, yra pasiruošusi surengti ir branduolinį atsakomąjį smūgį.

S.Padmanabhano teigimu, jeigu kiltų karas su kaimyniniu Pakistanu, šalies kariuomenės turimų kuro atsargų turėtų užtekti 45 dienoms.

"Mes turime pakankamas atsargų trumpam karui arba ilgesniam, truksiančiam nuo mėnesio iki 45 dienų", - sakė jis.

Pasak generolo, bet koks branduolinio ginklo panaudojimas "būtų pražūtingas" visam Pietų Azijos regionui, o šalis, kuri ryšis panaudoti branduolinį ginklą prieš Indiją, bus nubausta "taip giežtai", jog jos išlikimas kels rimtų abejonių.

Islamabadas jau anksčiau pasmerkė terorizmą ir pažadėjo sutriuškinti Pakistano teritorijoje veikiančias ekstremistines grupuotes, kovojančias prieš Delio valdžią Kašmyre. Tačiau Indija pareikalavo konkretesnių veiksmų, įskaitant ir 20-ies įtariamų teroristų perdavimą.

Indijos kariuomenėje yra daugiau kaip 1,1 milijono karių. Šalies gynybos pareigūnai atsisako nurodyti, kiek jų buvo dislokuota prie sienos su Pakistanu. Ekspertų nuomone, prie pasienio buvo perkelta didžioji dalis šalies karinių pajėgų.