Dokumentinio filmo, kurį televizija „Rosija 1“ pavadino tiriamosios žurnalistikos darbu, ištraukoje A. Navalnas vadinamas agentu, kurį Didžiosios Britanijos žvalgybos prašymu pasamdė Williamas Browderis, buvęs investuotojas Rusijoje, dabar tapęs aršiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiku, rašo „Radio Free Europe / Radio Liberty“ svetainė rferl.org.

Šią 15 minučių trukmės ištrauką aukšto rango valstybinės žiniasklaidos vadovas Dmitrijus Kiseliovas balandžio 10 dieną parodė per savo apžvalginę savaitės įvykių laidą „Vesti Nedeli“. Visas dokumentinis filmas bus parodytas balandžio 13 dienos vakarą.

Tokius pareiškimus pavadinęs „gryna fantazija“, A. Navalnas balandžio 11 dieną teigė ketinantis iškelti bylą dėl šmeižto – tai būtų pirmoji jo byla prieš žiniasklaidos organizaciją. Jis tvirtino, kad minėta laida valstybinės žiniasklaidos kampaniją prieš V. Putino oponentus pakylėjo į „naujas aukštumas“.

Tariami įrodymai, pagrindžiantys kai kuriuos teiginius, internete sulaukė pajuokų: aktyvistai ir stebėtojai abejojo neva nutekintų MI6 ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) dokumentų autentiškumu. Be kitų dalykų, stebėtojams užkliuvo įtartina anglų kalba šiuose tekstuose, nesuderintos datos bei įrašytuose telefono pokalbiuose girdimi balsai, skambantys visai kitaip, negu turėtų.

Rossija 1“ parodytame filmo fragmente figūruoja visa virtinė garsiausių Kremliaus baubų.

Pirmiausia paminimas velionis oligarchas Borisas Berezovskis, kuris kadaise buvo savas Kremliaus asmuo, bet per tremtį Didžiojoje Britanijoje virto vienu aršiausių V. Putino priešininkų.

Toliau rodomas Sergejus Sokolovas, kuris, pasak televizijos, yra buvęs B. Berezovskio apsaugos vadas. Pastarasis tvirtina, kad kompiuterių serveriai su įkalčiais, inkriminuojančiais A. Navalną – kovotoją su korupcija, kuriam yra paskirtos dvi lygtinės bausmės dėl suklastotų kaltinimų finansiniais nusikaltimais – buvo atgabenti į Rusiją.

Televizija teigia atsekusi A. Navalno ir W. Browderio, tariamo britų agento, kodiniu vardu „Solomonas“, ryšius nuo 2007 metų. Ji taip pat tvirtina, kad A. Navalnui buvo suteiktas kodinis vardas „Freedom“ ir kad jis dalyvavo tariamoje CŽV operacijoje, pavadinimu „Quake“ (liet. „Žemės drebėjimas“), kuri buvo parengta dar 1986 metais, kad „pakeistų konstitucinę ir politinę sistemą Rytų Europoje bei TSRS“.

Filmo ištraukoje toliau teigiama, kad Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnyba MI6 nukreipdavo A. Navalnui skirtus pinigus per Maskvos Helsinkio grupę – seniausią Rusijos žmogaus teisių organizaciją. Gerbiama jos vadovė Liudmila Aleksejeva griežtai paneigė tokius pareiškimus.

A. Navalno šalininkai atkreipė dėmesį į akivaizdžius šio filmo netikslumus. Keli stebėtojai, pavyzdžiui, pastebėjo, kad tariamoje MI6 ir CŽV korespondencijoje figūruoja keistos žodžių formuluotės ir neteisingai vartojami žymimieji ir nežymimieji artikeliai, tradiciškai keliantys daug sunkumų anglų kalbos besimokantiems rusakalbiams.

Pavyzdžiui, viename dokumente, kuris, televizijos teigimu, buvo gautas iš CŽV, yra toks sakinys: „Report on the health status of a Sergei Magnitsky“.

Kitame rašoma: „Millions of rubles will be transferred to out trustee from Moscow Helsinki Group until January 26th“.

Dar trečiame dokumente teigiama: „During our conversation, Mr. Browder was given an undercover name of 'Solomon'“.

The Guardian“ korespondentas Maskvoje Shaunas Walkeris juokėsi: „Cha cha cha, tie sudėtingi anglų kalbos artikeliai pareikalavo dar vieno skalpo“.

Kitos to paties dokumento eilutės perteikiamos painiomis, kartais nesuprantamomis anglų kalbos formuluotėmis, kurių angliakalbiai asmenys nevartotų. „All Magnitsky`s current government controlled media have taken an active defensive position backed by Russian law enforcement agencies“, - rašoma dokumente.

Kitame sakinyje trūksta veiksmažodžio: „Within held events under the general code name 'THE QUAKE'“.

Komentuodama šių dokumentų klaidas, „The Insider“ svetainė prisiminė Rusijos sporto ministrą, kurio anglų kalba Rusijoje yra tapusi pajuokų objektu: „Jie ne tik daro klaidas. Jie kalba Vitalijaus Mutko kalba, kurią iš pradžių ne visada galima suprasti“.

Kodėl „Vesti“ nesusirado anglų kalbos redaktoriaus, kuris būtų ištaisęs jų suklastotą žvalgybos ataskaitą?“, - klausė „Twitter“ vartotojas Romanas Borisovičius.

Tačiau klaidos buvo susijusios ne tik su anglų kalba.

Filmo ištraukoje parodomas tariamas 2009 metų CŽV dokumentas, kurį neva pasirašė Valerie Plame - buvusi CŽV karininkė, kurią atleido G. W. Busho administracija, kai jos vyras po 2001 metų rugsėjo 11 teroristinių atakų sukritikavo karą Irake.

Tačiau rusų žurnalistas Michailas Zygaras, parašęs knygą „All The Kremlin`s Men“ („Visa Kremliaus kariauna“), savo „Facebook“ paskyroje nurodė, kad V. Plame CŽV paliko gerokai prieš 2009 metus.

„Kokia nesąmonė. Aš iš CŽV pasitraukiau 2007 metais“, - savo „Twitter“ paskyroje sureagavo ir pati V. Plame.

„The Insider“ ir A. Navalnas pastebėjo ir daugiau netikslumų.

Rusijos satyrinėje Barako Obamos „Twitter“ paskyroje @ThanksAbama pažymima, kad W. Browderio ir A. Navalno korespondencijoje matyti sumaišytos datos: 2006 metais A. Navalnas atsako į žinutę, kuri buvo rašyta 2008 metais. „Suteikiau A. Navalnui galimybę pakeliauti laiku, kad bent kažkas galėtų grįžti į 2007 metus ir viską išsiaiškinti“, - minėtoje paskyroje rašo Barakas Obama.

A. Navalno sąjungininkas Georgijus Alburovas vėliau paskelbė, kad ši klaida netrukus buvo ištaisyta, tačiau ją ir toliau galima išvysti „YouTube“ įrašuose.

Pats A. Navalnas rašė, kad „Dmitrijus Kiseliovas paprasčiausiai išgalvojo dialogus“ tarp jo ir W. Browderio.

„Rossija 1“ ištraukoje taip pat pristatomas tariamas „Skype“ pokalbis tarp A. Navalno ir Iljos Ponomariovo – buvusio opozicijos deputato, šiuo metu gyvenančio užsienyje. Tačiau skambučio metu girdimi balsai nėra panašūs į tikruosius šių žmonių balsus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1021)