Smolenske vainiką lėktuvo katastrofos vietoje sekmadienio rytą padės lenkų ambasados Rusijoje atstovai. Tuo metu Katynės ir Smolensko aukų artimųjų delegacija bus pakeliui į Katynę, kur vyks pagrindinės ten nužudytų lenkų karininkų pagerbimo iškilmės. Po vidurdienio beveik 200 asmenų delegacija važiuos į lėktuvo katastrofos vietą Smolenske, kad atiduotų pagarbą tiems, kurie čia tragiškai žuvo prieš šešerius metus.

Vainikai, kaip kasmet, bus padėti katastrofos vietoje, po beržu. Didelės Rusijos delegacijos nesitikima. Jai galbūt atstovaus tik Smolensko srities gubernatorius arba vicegubernatorius. Smolenske taip pat nebus ir didelių Rusijos organizuotų atminimo iškilmių.

Valdžios požiūrį į katastrofos aukas rodo ir tai, kad iki šiol čia nėra jokio paminklo, rašo tvn24.pl. Rusai dar net nėra pradėję jo statybai jokių paruošiamųjų darbų, nors visai neseniai atrodė, kad jis netrukus čia iškils. Rusijos valdžiai nepriimtinas tarptautinį konkursą laimėjęs paminklo projektas. Tvirtinama, kad paminklas būtų per aukštas.

Šalia tos vietos, kur sudužo "Tu-154M" lėktuvas, iškyla vis nauji automobilių salonai. Pati katastrofos vieta yra aptverta tinkline tvora, čia draudžiami bet kokie darbai be prokuroro leidimo.

2010 m. balandžio 10 d. prie Smolensko sudužus "Tu-154M" lėktuvui, žuvo juo skridę 96 keleiviai, tarp jų Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) su žmona. Lenkijos delegacija tuomet skrido paminėti 70-ųjų Katynės žudynių aukų. 1940 m. pavasarį NKVD funkcionieriai, vykdydami Stalino ir jo politbiuro nuosprendį, sušaudė apie 22 tūkstančius Lenkijos piliečių, ištremtų ir kalintų SSRS teritorijoje. Tarp nužudytųjų buvo prieškarinės Lenkijos elitas: gydytojai, profesoriai, teisininkai, mokytojai, dvasininkai, visuomenės veikėjai, karininkai ir valdininkai.