Nguyen Xuan Phucas buvo vienintelis kandidatas, pasiūlytas į šį postą partijos pareigūnų anksčiau šiais metais. Parlamentas, faktiškai vien tvirtinantis vyriausybės sprendimus, pritarė jo kandidatūrai 90,26 proc. balsų.

„Visomis išgalėmis tarnausiu šaliai ir liaudžiai“, – po balsavimo sakė 61 metų veikėjas, iki šiol užėmęs vicepremjero postą, nurodė valstybinė televizija VTV.

Autoritarinis Vietnamas yra valdomas Komunistų partijos, o jo aukščiausiąją vadovybę sudaro triumviratas – partijos generalinis sekretorius, prezidentas ir premjeras. Svarbiausi politikos sprendimai yra priimami partijos Politinio biuro, turinčio 19 narių.

Komunistų lyderis Nguyen Phu Trongas sausį buvo perrinktas partijos generaliniu sekretoriumi. Taip buvo pažymėta partijos „senosios gvardijos“ pergalė.

Tuo tarpu reformų šalininkas premjeras Nguyen Tan Dungas pralaimėjo vidinius partijos rinkimus ir atsistatydino trečiadienį.

Šeštadienį Nacionalinė Asamblėja patvirtino aukštas pareigas užėmusį policijos generolą Tran Dai Quangą šalies prezidentu, nors jo vaidmuo yra daugiausiai reprezentacinis.

Atsistatydinęs premjeras Nguyen Tan Dungas buvo charazmatiškas lyderis, padėjęs kurti verslui palankią programą, bet kritikai jį kaltino nieko nenuveikus, kad būtų įveikta išsikerojusi korupcija ir valstybinio sektoriaus neveiksmingumas.

Nguyen Xuan Phucui „bus labai sunku įveikti ekonomikos sunkumus, paliktus Nguyen Tan Dungo vyriausybės“, 76 metų Komunistų partijos veteranas Tran Tuan Hungas sakė naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau valstybės lyderiai būdavo paskiriami per partijos suvažiavimą, bet turėdavo praeiti iki pusmečio, kol juos patvirtindavo Nacionalinė Asamblėja.

Analitikai sako, kad šiemet toks procesas buvo spartesnis – iš dalies dėl to, kad keli aukšto rango lyderiai palieka politiką, taip pat ruošiamasi gegužę įvyksiančiam JAV prezidento Baracko Obamos vizitui.