Šalies užsienio reikalų viceministras Luisas Miguelis Hincapie griežto tono laiške EBPO vadovui Jose Angeliui Gurriai, kad po vadinamojo Panamos popierių nutekinimo jis žarstė „kaltinimus ir insinuacijas, kurių klaidingumas lengvai pademonstruojamas“.

Laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, sakoma, kad Panama atmeta „apgailėtiną“ apibūdinimą, pateiktą pirmadienį paskelbtame J.A.Gurrios pranešime, kuriame sakoma: „Panamos popierių“ atskleidimas nušvietė Panamos slaptumo kultūrą ir praktiką. Panama – paskutinė likusi svarbi šalis, leidžianti slėpti lėšas ofšorinėse sąskaitose nuo mokesčių ir teisėsaugos institucijų.“

EBPO buvo viena iš pagrindinių grupių, spaudusių Panamą užtikrinti didesnį finansinių santykių skaidrumą. Ta Centrinės Amerikos šalis pastaruoju metu ėmėsi kai kurių reformų, bet EBPO teigė, kad Panama vis dar neužtikrina automatinio keitimosi finansine informacija.

L.M.Hincapie rašė, kad Panamos bendrovių veiklos įstatymai „fundamentaliai nesiskiria nuo taikomų bet kurioje kitoje atitinkamoje jurisdikcijoje“ ir pabrėžė, kad pusė ofšorinių bendrovių yra registruotos Britanijos Mergelių salose – „jurisdikcijoje, kuri veikia pagal Britanijos įstatymus“.

Jis taip pat pažymėjo, kad visi 10 bankų, minimų „Panamos popieriuose“, palaikiusių ryšius su teisine bendrove, iš kurios ta informacija buvo nutekinta, yra įsikūrę Europoje, o ne Panamoje.

Viceministras pridūrė, kad JAV Delavero valstija leidžia didesnį bendrovių savininkų anonimiškumą.

„Taktika ignoruoti kitas jurisdikcijas ir susitelkti vien į Panamą yra nesąžiningas ir diskriminuojantis“, – rašo L.M.Hincapie.

Pasak jo, pranešimais apie „Panamos popierius“ naudojamasi, siekiant „iškraipyti faktus ir apjuodinti šalies reputaciją“.

Panama įnirtingai gynė savo įstatymus ir praktiką, siekdama apsaugoti savo gyvybiškai svarbų finansų sektorių.

Anksčiau antradienį ji perspėjo galinti imtis veiksmų prieš Prancūziją, jeigu Paryžius tesės savo pažadą įtraukti Panamą į mokesčių rojų „juodąjį sąrašą“.