Didžiulė minia pirmadienio vakarą užplūdo aikštę prie parlamento Reikjavike, reikalaudami, kad vyriausybės vadovas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas atsistatydintų dėl finansinių dokumentų, rodančių, kad jis kartu su žmona nusipirko tą Britanijos Mergelės salose įkurtą bendrovę 2007 metais.

2009 metų pabaigoje S. D. Gunnlaugssonas pardavė jam priklausančias 50 proc. tos įmonės akcijų savo žmonai Annai Sigurlaug Palsdottir už simbolinę 1 JAV dolerio sumą.

Tačiau kai jis buvo pirmąkart išrinktas į parlamentą 2009-ųjų balandį kaip centro dešiniosios Pažangos partijos narys, S. D. Gunnlaugssonas savo turto deklaracijoje nepaminėjo turintis tos bendrovės akcijų.

Miniai susirinkus prie parlamento, premjeras sakė visuomeniniam transliuotojui RUV apgailestaujantis, kad tos informacijos neatskleidė anksčiau.

Ši tema tebėra itin opi Islandijoje, smarkiai nukentėjusioje nuo šio amžiaus pradžioje vykdytų neskaidrių sandorių, kai aukšto rango bankininkai naudodavo priedangos bendroves mokesčių rojuose, kad nuslėptų savo machinacijas su rizikingais finansiniais produktais.

Policija nurodė, kad pirmadienio vakarą susirinkusių demonstrantų buvo daugiau negu per 2009 metų protestus, nuvertusius dešiniosios pakraipos vyriausybę, kaltintą dėl Islandijos bankų griūties 2008-aisiais.

Didieji Islandijos bankai žlugo 2008 metų spalį, skolindami daugiau negu leido jų galimybės, finansuodami ambicingas investicijas užsienyje. Prieš bankrotą jų skolų bendra suma buvo daugiau negu 10 kartų didesnė už Islandijos bendrąjį vidaus produktą (BVP).

Tas žlugimas atvedė prie precedento neturinčios finansų krizės, gilios recesijos, o Islandijai teko prašyti finansinio gelbėjimo paketo iš Tarptautinio valiutos fondo.

S. D. Gunnlaugssonas, buvęs žurnalistas, tvirtina, kad jis niekada nesusigundė perkelti savo pinigų į ofšorines sąskaitas, nors finansinė padėtis šalyje buvo itin nestabili, ir kad jo žmona visus mokesčius mokėdavo Islandijoje.

„Ji nesinaudojo mokesčių rojais, o jūs negalite sakyti, kad jos bendrovė yra ofšorinė įmonė“, – S. D. Gunnlaugssonas rašė savo tinklalapyje.

2013 metais premjeru išrinktas 41-erių S. D. Gunnlaugssonas buvo laikomas sveikintinu nauju veidu, pakeitusiu politikos senąją gvardiją, kaltintą pro pirštus žiūrėjus į bankų beatodairiškas investicijas.

Jo žmonos, kuri yra savo vyro vienmetė, tėvas yra verslininkas, susikrovęs kapitalą iš vienintelės Islandijoje japonų automobilių gamintojų „Toyota“ atstovybės.