VTB vadovas Adrejus Kostinas paneigė bet kokius Rusijos prezidento Vladimiro Putino ryšius su ofšorinėmis schemomis, apie kurias informavo Tarptautinis žurnalistų konsorciumas.

Apie tai jis pirmadienį, balandžio 4 dieną, kalbėjo duodamas interviu „Bloomberg“, skelbia tvrain.ru.

Jis pažymėjo, kad žurnalistų turimuose dokumentuose nėra informacijos apie tai, kad prezidento vardas minimas registracijos dokumentuose.

„Putinas su jais niekaip nesusijęs. Tai – nesąmonė“, – pareiškė A. Kosinas.

„Niekas neįrodė, kad ponas Putinas buvo su tuo kaip nors susijęs, nes jo vardo ten nėra. Putino pažįstami turi ofšorinį verslą, tačiau kas tame blogo“, – pažymėjo VTB vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusijoje nėra ofšorinių zonų, o šalies piliečiai ir jos kompanijos nepažeidžia jokių įstatymų, registruodami verslą užsienyje.

Valstybės Dūmos Kovos su korupcija komiteto vadovė Irina Jarovaja Tarptautinio žurnalistų konsorciumo ataskaitą apie ofšorinius ryšius pavadino „daugkartine nuodų injekcija“.

„Ar tuo nuodų išmetimas baigsis? Žinoma, ne. Juo labiau, puldami patį stipriausią nacionalinį lyderį ponai dar treniruoja ir likusius, ir be to jautrius, mokydami sukalbamumo ir paklusnumo tvarkos“, – I. Jarovają cituoja TASS.

Pasak jos, „neramiems spalvotų revoliucijų tėvams“ neduoda ramybės „politinis stabilumas Rusijoje ir visuomenės pasitikėjimas prezidentu“. „Informacinių atakų užsakovai pradėjo skubėti, suprasdami, kad nespėja demoralizuoti visuomenės ir išjudinti situacijos iki rinkimų Rusijoje“, – pažymėjo komiteto vadovė.

„Atakos tikslo nepasiekė – Rusija ir toliau gyvena ir dirba, o pasaulis kaip ir anksčiau su mūsų prezidentu ir mūsų šalimi sieja tvarkos ir saugumo viltis“, – reziumavo I. Jarovaja.

Kremlius: žurnalistai – buvę CŽV agentai

Kremlius pirmadienį užsiminė, kad žurnalistai tyrėjai, kurie analizavo nutekintą „Panamos popierių“ medžiagą apie pasaulio galingųjų ir turtingųjų ofšorinius interesus, yra buvę JAV pareigūnai ir slaptųjų tarnybų agentai.

„Žinome tą vadinamąją žurnalistų bendruomenę, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams per spaudos konferenciją, aiškiai turėdamas omenyje Tarptautinį žurnalistų tyrėjų konsorciumą (ICIJ).

„Esama daug žurnalistų, kurių pagrindinė profesija vargu ar yra žurnalistika – daug buvusių (JAV) Valstybės departamento, CŽV (Centrinės žvalgybos valdybos) ir kitų specialiųjų tarnybų pareigūnų“, – pridūrė jis.

D. Peskovas, komentuodamas pasirodžiusią informaciją apie su valstybės vadovu Vladimiru Putinu susijusias ofšorines kompanijas, pareiškė, kad iš šių publikacijų Kremliuje sužinota ne tiek daug naujo.

Apie tai pirmadienį, balandžio 4 dieną, perduoda „Dožd“ korespondentas.

„Tai informacinių pratybų tęsinys, mes laukėme labiau kvalifikuotų šios žurnalistų bendruomenės išvadų. Tačiau, iš esmės, sužinojome ne tiek daug naujo“, – kalbėjo prezidento atstovas spaudai.

D. Peskovas sakė, kad sukurtas „informacinis produktas“, kuris skirtas vidaus auditorijai. Pagrindinis tokių puolimų tikslas, pasak jo, yra pats Rusijos prezidentas ir politinis stabilumas šalyje; juos jis taip pat susiejo su artėjančiais prezidento ir Dūmos rinkimais.

„Už šalies ribų putinofobijos laipsnis pasiekė tokį lygį, kad kalbėti apie Rusiją gerai jau neįmanoma“, – pažymėjo jis.

Be to, D. Peskovas patikino, kad jokių ofšorinių įmonių nei jis, nei o žmona neturi ir neturėjo.

DELFI primena, kad Tarptautinio žurnalistų tyrėjų konsorciumo (ICIJ) tyrimas parodė, kad V. Putino artimiausios aplinkos veikėjai išpumpavo iš šalies apie 2 mlrd. JAV dolerių per bankų ir šešėlinių bendrovių tinklą.

ICIJ žurnalistai, paskelbę šio tyrimo rezultatus, nurodė, kad šios išvados pagrįstos „precedento neturinčiu milijonų dokumentų nutekinimu“ iš ketvirtosios didžiausios pasaulyje ofšorinės bendrovės „Mossack Fonseca“ duomenų bazės.

Paties Rusijos prezidento vardas tuose dokumentuose neminimas, bet ICIJ tvirtina, kad jo draugai iš tos schemos uždirbo milijonus dolerių. Kaip teigiama, to ofšorinių įmonių tinklas prasideda Panamoje, apima Rusiją, Šveicariją ir baigiasi Kipre.

Dokumentuose minimas Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, violončelininkas Sergejus Rolduginas, kuris neva yra artimas V.Putino draugas, taip pat rusų verslininkas Jurijus Kovalčiukas.

JAV leidinio „Fusion“, kuris yra ICIJ partneris, duomenimis, svarbiausi tos schemos veikėjai yra V.Putinui artimi verslininkai Arkadijus ir Borisas Rotenbergai.

Žurnalistai taip pat ypatingą dėmesį skyrė S.Rolduginui, iki praeitų metų valdžiusiam ofšorines bendroves, kurių apyvarta – keli milijardai dolerių. Pasak jų, šio muzikanto valdomos ofšorinės įmonės valdė kai kurių stambių Rusijos verslo grupių, tokių kaip automobilių pramonės milžinė „KamAZ“ ir žiniasklaidos bendrovė „Video International“, akcijas.

Tos bendrovės atlikdavo keistus sandorius, leisdavusius uždirbti po kelis milijonus dolerių per dieną; imdavo milijonų dolerių paskolas iš Rusijos banko VTB ofšorinės bendrovės be jokio užstato, taip pat priimdavo pinigus iš Rusijos verslininkų už mažus procentus, o skolos galiausiai būdavo nurašomos.

Tyrimo autoriai taip pat nurodė, kad S.Roldugino ofšorinės bendrovė, įkurta padedant bankui „Rossija“, siejamam su Rusijos valdančiuoju elitu, slapta valdė 12,5 proc. bendrovės „Video International“ akcijų, o pačiam bankui priklausė dar 16 proc. šios įmonės akcijų.

Paklaustas apie tuos pranešimus S.Rolduginas pareiškė, kad „buvo susijęs su tuo verslu labai seniai, dar prieš (Sovietų Sąjungos) persitvarkymą“.

„Tai buvo, – sakė violončelininkas. – Vėliau visa tai pradėjo vystytis ir išėjo štai tokie dalykai. Be kita ko, iš tų pinigų yra subsidijuojami Muzikos rūmai Sankt Peterburge.“

ICIJ taip pat mini verslininką Jurijų Kovalčiuką, kuris kartu su banku „Rossija“ pervedė 1 mlrd. dolerių ofšorinei bendrovei „Sandalwood Continental“.Tie pinigai buvo gauti paėmus kelias paskolas neįkeičiant jokio turto iš Kipre įsikūrusio banko „Russian Commercial Bank“, kuris yra VTB antrinė įmonė. Kaip rodo dokumentai, „Sandalwood Continental“ nupirko 6 mln. dolerių kainuojančią jachtą ir išsiuntė ją į vieną uostą šalia Sankt Peterburgo.

Tyrimo autoriai taip pat nustatė 12 aukšto rango Rusijos pareigūnų, deputatų, gubernatorių ir jėgos struktūrų narių artimųjų valdomas ofšorines įmones. Tyrime minimas V.Putino atstovas spaudai D.Peskovas ir jo žmona Tatjana Navka, ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas, senatorius Suleimanas Geremejevas ir kiti veikėjai.

D.Peskovas dar kovo pabaigoje buvo perspėjęs, kad Vakarų šalių žiniasklaida ruošiasi surengti „informacinę ataką“ prieš V.Putiną.

Pasak jo, žiniasklaida ruošiasi paskelbti „užsakytų“ sensacingų pareiškimų apie V.Putiną, jo šeimos ir artimiausios aplinkos narius, įskaitant S.Roldugino šeimą.