Armėnijos prezidento Seržo Sarkisjano duomenimis, žuvo 18 armėnų kareivių, dar 35 buvo sužeisti. Prezidentas per televiziją transliuotoje kalboje nepasakė, ar aukos yra reguliariųjų pajėgų kariai, ar Jerevano remiamo Kalnų Karabacho dalinių nariai. Tai yra „nuožmiausi mūšiai" nuo paliaubų įsigaliojimo tarp abiejų šalių 1994-aisiais, teigė S. Sarkisjanas.

Anot Gynybos ministerijos Baku, armėnų pajėgos nukovė 12 Azerbaidžano kareivių ir numušė vieną sraigtasparnį. Azerbaidžanas, be to, pareiškė, kad šalies pajėgos nukovė daugiau kaip šimtą armėnų karių ir sunaikino šešis tankus bei 15 artilerijos vienetų. Armėnijos gynybos ministerija tai pavadino „akivaizdžia dezinformacija, neturinčia nieko bendra su realybe".

Armėnija apkaltino Azerbaidžaną penktadienio vakarą surengus didelį puolimą „su tankais, artilerija ir sraigtasparniais". Armėnijos pajėgos esą atrėmė azerbaidžaniečių dalinių puolimą.

Didžiąją dalį Kalnų Karabacho regiono šiuo metu kontroliuoja Armėnijos kariuomenė ir vietiniai etninių armėnų būriai, nors Azerbaidžanas šį regioną laiko integralia savo teritorijos dalimi. Po šešerių metų karo 1994 m. dvi valstybės pasirašė paliaubų sutartį, tačiau konfliktas niekada nesibaigė, nes abiejų valstybių ginkluotosios pajėgos retkarčiais apšaudo viena kitą.

JAV smerkia susirėmimus

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki Moon) ir JAV vyriausybė paragino konflikto šalis vengti tolesnės eskalacijos, informuoja agentūra AFP.

Pan Gi Munas šeštadienį Niujorke pareiškė esą „sunerimęs" dėl mūšių, šie esą nedelsiant turi liautis. Jis „ypač sunerimęs dėl sunkiosios ginkluotės naudojimo ir didelio aukų skaičiaus, tarp jų - civilių", sakoma pareiškime.

JT vadovas paragino konflikto šalis „nedelsiant nutraukti mūšius, visiškai gerbti paliaubų susitarimą ir skubiai imtis žingsnių situacijai normalizuoti".

JAV valstybės sekretorius Džonas Keris (John Kerry) taip pat „labai griežtai" pasmerkė incidentą. Jis paragino Armėniją ir Azerbaidžaną „demonstruoti santūrumą, vengti tolesnės eskalacijos ir griežtai laikytis paliaubų".

Atsinaujinusius mūšius Kalnų Karabache tai pat pasmerkė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos įgaliotinė Federika Mogerini (Federica Mogherini) ir Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Framcois Hollande). Vokietija ir Rusija perspėjo dėl padėties eskalacijos ir paragino laikytis paliaubų.