„Padėtis ir taip neramioje Kaukazo respublikoje toliau kaista: Šiaurės Kaukaze, kur daugumą gyventojų sudaro musulmonai, ekstremistai siekia įkurti nuo Rusijos nepriklausomą „emyratą“. Tuo metu teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ vaidmuo šiame regione, iš visko sprendžiant, nenumaldomai stiprėja. V. Putinas rizikuoja prarasti padėties kontrolę“, – rašo publikacijos autorė Ida Haltaufderheide.

Tokie būgštavimai yra pagrįsti, mano Kaukazo ekspertas iš Vokietijos Christianas Ostholdas. Per interviu žurnalui „Focus“ jis sakė, kad Rusija gali prarasti šio regiono kontrolę, jei nesukurs strategijos, sprendžiančios socialines ir ekonomines problemas.

Oficialių šaltinių Maskvoje duomenimis, prie „Islamo valstybės“ Sirijoje ir Irake prisijungė apie 2 tūkst. Rusijos piliečių. Tačiau ekspertai mano, kad reikėtų kalbėti apie 4 – 5 tūkst. kovotojų.

Autorė rašo, kad atsakomybę už dvigubą teroristinį išpuolį, kuris praėjusio antradienio vakarą buvo surengtas prie Machačkalos, prisiėmė „Islamo valstybė“.

„Visai įmanoma, kad tai buvo atpildo aktas“, – sakė Ch. Ostholdas. Neseniai specialiosioms tarnyboms pavyko užkirsti kelią vienam sprogimui Dagestane. „Nuo to momento, kai vyriausybė ėmėsi griežtų priemonių prieš tariamus teroristus, regione padaugėjo atakų prieš policininkus“, – rašoma straipsnyje.

„Ekspertai jau vadina Dagestaną naująja Čečėnija. Per daugelį metų čečėnai pelnė gerų karių reputaciją – tarp islamistų jie buvo labai paklausūs. „Islamo valstybės“ verbuotojams pavyko suvilioti daug jaunų žmonių patraukliomis atlygio, valdžios ir pripažinimo perspektyvomis – visa tai buvo vykdoma jų tėvynėje tvyrančio skurdo ir nedarbo fone“, – rašo leidinys.

Dabar, regis, islamistų dėmesio centre atsidūrė Dagestanas. Tokie veiksniai kaip skurdas, korupcija, aukštas nedarbo procentas ir nepakankamas švietimo lygis yra palanki dirva radikalizmui, pažymi Ch. Ostholdas.

Jis teigia, kad ši Kaukazo respublika ir dėl istorinių priežasčių niekada nesijautė esanti Rusijos dalis.

„Galima sakyti, kad čia egzistuoja priešiškumo tradicija islamo vardu“, – teigė jis. Kitaip negu Čečėnijoje, eksperto teigimu, Dagestane vyrauja ne religinis fanatizmas, bet išeities iš „kolonistinio Rusijos spaudimo“ paieškos.

Ekspertas prognozuoja, kad regione mažės politinis stabilumas, o tai skatins vyriausybę priverstinai „riboti piliečių teises“. Tai, savo ruožtu, gali baigtis „valdžios Šiaurės Kaukaze praradimu“.

Šiandien akivaizdu, kad šis regionas prisišliejo prie teritorijų, kuriose teroristai aktyviai vykdo savo veiklą. Čečėnijos, Gruzijos ir Dagestano teritorijose veikianti teroristinė organizacija „Imarat Kavkaz“ oficialiai prisiekė ištikimybę „Islamo valstybei“.

„Kovotojai, grįžę iš Sirijos ir Irako, šiame fone atlieka veikiau antraplanį vaidmenį“, – mano Ch. Ostholdas, pridurdamas, kad dauguma „sugrįžėlių“ likviduojami netrukus po atvykimo.

Pasak eksperto, Rusijos valdžia, atsižvelgdama į šias aplinkybes, turėtų dėti visas pastangas, kad sustiprintų regioninę valdžią ir pagerintų regiono gyventojų gerovę.