„Prezidentinės tarybos atvykimas į sostinę reiškia unikalią galimybę Libijos žmonėms iš visų frakcijų susivienyti ir susitaikyti“, – sakoma ES išorės politikos vadovės Federicos Mogherini pareiškime.

JT ragina Libijoje valdžią taikiai perduoti vienybės vyriausybei

Jungtinių Tautų pasiuntinys Libijai trečiadienį paragino „taikiai ir tvarkingai perduoti valdžią“, kai JT remiamos vienybės vyriausybės nariai atvyko į Tripolį.

„Prezidentinės tarybos atvykimas į Tripolį žymi svarbų žingsnį Libijos demokratinėje pereigoje ir kelyje į taiką saugumą ir klestėjimą“, – parašė tinkle „Twitter“ Martinas Kobleris.

M. Kobleris džiaugėsi paskirtojo premjero Fayezo el Sarrajo atvykimu ir gyrė jo „išskirtinę asmeninę drąsą“.

Verslininkas F. Sarrajas, kuris premjeru buvo paskirtas pagal JT tarpininkautą valdžios pasidalinimo susitarimą gruodžio mėnesį, ir dar keli jo kabineto nariai į Tripolį atvyko jūra su karinio jūrų laivyno pajėgų apsauga.

Libijoje veikia dvi administracijos, kurios susikūrė po 2014 metų rugpjūčio, kai islamistų remiamos sukarintos grupuotės užėmė Tripolį ir privertė tarptautinės bendrijos pripažintą vyriausybę pasitraukti į šalies rytus.

Tarptautiniai lyderiai, kuriems vis didesnį susirūpinimą kelia džihadistų ir žmonių kontrabanda užsiimančių nusikaltėlių skaičiaus augimas šioje neturtingoje Šiaurės Afrikos šalyje, ragina Libijos politinius varžovus palaikyti vienybės vyriausybę.

Tačiau kol kas nė viena iš dviejų administracijų nesutinka atsisakyti valdžios.

Prezidentinė taryba, kuri taip pat buvo suformuota pagal gruodžio mėnesio susitarimą, savo paskyroje tinkle „Facebook“ patvirtino, kad F. Sarrahas ir dar keli jo komandos nariai „saugiai atvyko į Tripolį“.

Nepaprastoji padėtis

F. Sarrajui ir jo kabineto nariams sostinėje įsikūrusi administracija anksčiau neleido įvažiuoti į Tripolį ir kelis kartus buvo uždariusi oro erdvę, kad jis negalėtų atskristi lėktuvu.

Kol kas neaišku, ar dėl šio F. Sarrajo atvykimo buvo iš anksto susitarta su Tripolio vyriausybe, kuri penktadienį, F. Sarrajo kabinetui ruošiantis vykti į sostinę, paskelbė „maksimalią nepaprastąją padėtį“.

Atvykęs į Tripolį F. Sarrajis, kuris antradienį buvo Tunise, ir jo kolegos papietavo ir susitiko su pareigūnais karinio laivyno bazėje, kurioje stovi jų laivas, sakė vienas saugumo pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau šį mėnesį vienybės vyriausybė pranešė, kad pradės darbą remdamasi peticija, kurią pasirašė nedidelė Libijos išrinktųjų parlamentarų dauguma.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga grasina sankcijomis visiems, kas bandys sutrukdyti Libijos politiniam procesui.

Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas antradienį pareiškė, kad tie kurie trukdys taikos procesui, „turės atsakyti“.

Libiją apėmė chaosas po 2011 metais įvykusio sukilimo, per kurį buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muamaras Gadhafi , ir tai sukėlė baimę, kad Islamo valstybės džihadistai neįkurtų dar vienos savo tvirtovės Viduržemio jūros pakrantėje.

IS perėmė M. Gadhafi gimtojo miesto Sirto kontrolę ir surengė virtinę atakų prieš Libijos ir Tuniso pajėgas kitoje sienos pusėje.

Pernai grupuotė prisiėmė atsakomybę už du išpuolius Tunise – Bardo nacionaliniame muziejuje ir Susos kurorte, per kuriuos iš viso žuvo 59 turistai.

Vakarų šalys svarsto karinių veiksmų prieš IS džihadistus galimybę Libijoje, tačiau laukia, kol vienybės vyriausybė paprašys jų pagalbos.

„Yra daug šalių, kurios tikrai norėtų, kad Libijoje atsirastų nacionalinio sutarimo vyriausybė, kad mes galėtumėme jiems padėti, kad jie galėtų užtikrinti taiką ir saugumą savo šalyje“, – Ban Ki-moonas sakė antradienį.