Paaiškėjus daugiau detalių apie 59 metų Egipto piliečio, kuris buvo suimtas, motyvus, pareigūnai pareiškė, kad oro bendrovės „EgyptAir“ lainerio pagrobimas buvo ne teroro aktas, o veikiau „šeimos barnis“ su to vyro buvusia žmona.

Aviacijos drama baigėsi taikiai Larnakos oro uoste salos pietinėje pakrantėje, kai vyras, kurį Kipro ir Egipto pareigūnai įvardijo kaip Seif El-Diną Mohamedą Mostafą, pasidavė policijai.

Šis incidentas tikriausiai atnaujins susirūpinimą dėl Egipto oro uostų saugumo po to, kai vienas Rusijos keleivinis lėktuvas buvo susprogdintas ore virš Sinajaus pusiasalio, o atsakomybę dėl to išpuolio prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Bet Egipto pareigūnai pabrėžė, kad saugumo priemonės niekuo dėtos, ir gyrė „EgyptAir“ lainerio įgulos veiksmus. Pilotas Amras Gamalas sakė naujienų agentūrai AP: „Mes išgelbėjome visus žmones, o tas vyras buvo suimtas.“

„EgyptAir“ 181-ojo reiso lėktuvas 6 val. 38 min. vietos (7 val. 38 min. Lietuvos) laiku pakilo iš Viduržemio jūros uostamiesčio Aleksandrijos, pradėdamas pusvalandį turėjusį trukti skrydį į Kairą. Kipro policija nurodė, kad laineryje buvo bent 72 žmonės, tarp jų per dvi dešimtys užsieniečių.

Kažkuriuo skrydžio momentu užgrobėjas pareiškė turintis bombą ir privertė lėktuvo „Airbus 320“ pilotus skristi į Kiprą, nurodė Egipto pareigūnai.

Egiptietė keleivė Farah el Dabani pasakojo Dubajuje įsikūrusiai televizijai „al Arabiyah“, kad pagrobėjas sėdėjo lėktuvo gale ir kad įgula informavo keleivius, kad lėktuvas yra užgrobtas.

„Iš pradžių kilo panika, bet keleiviai liepė mums elgtis ramiai. Jie gerai padirbėjo, užtikrindami, kad mes visi liktume ramūs, o užgrobėjas nesiimtų jokių staigių veiksmų“, – moteris pasakojo duodama interviu telefonu.

Po to, kai tas lėktuvas nusileido Larnakoje apie 9 val. (10 val.), užgrobėjas pareikalavo perduoti laišką jo kiprietei buvusiai žmonai, su kuria jis esą turi vaikų.

Ta moteris buvo atvežta į oro uostą ir pasikalbėjo su užgrobėju, sakė Kipro užsienio reikalų ministras Joanis Kasilidis, nepateikdamas daugiau detalių.

Užgrobėjas taip pat įteikė padriką laišką arabų kalba su reikalavimais, įskaitant reikalavimą suorganizuoti susitikimą su Europos Sąjungos atstovu ir paleisti Egipte kalinamas moteris.

„Tai buvo vienas iš jo iškeltų reikalavimų; po to jis jo atsisakė ir iškėlė kitą, – aiškino J.Kasulidis. – Jo reikalavimai nebuvo prasmingi arba buvo pernelyg nenuoseklūs, kad būtų rimtai vertinami.“

Pasak ministro, iš pat pradžių „buvo aišku, kad tai nėra teroro aktas“.

Paklaustas apie užgrobėjo reikalavimą leisti jam pasimatyti su savo žmona, Kipro prezidentas Nicos Anastasiades nusijuokė ir pasakė“: „Visada esama moters.“

„Nors tas asmuo atrodė pavojingai besielgiantis, supratome, kad jis yra psichologiškai nestabilus žmogus“, – pridūrė šalies vadovas.

Egipto ambasadorius Kipre Husseinas Abdelkarimas Tantaway Mubarakas sakė, kad visas šis incidentas „atrodo panašus į šeimos ginčą“.

„Kiek žinau, jam kilo rūpesčių šeimoje – galbūt su šeimos nariais, galbūt su buvusia žmona arba panašiai“, – pridūrė H.A.T.Mubarakas.

Vienas Kipro policijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad lėktuvo užgrobėjas ir jo žmona išsiskyrė 1994-aisiais ir kad jie turi keturis vaikus.

Užgrobėjas galiausiai suvokė, kad „nėra jokių galimybių“ įvykdyti kurį nors iš jo reikalavimų, sakė J.Kasulidis. Tada tas vyras išėjo iš lėktuvo ir buvo iškart suimtas kovos su terorizmu pareigūnų. Paaiškėjo, kad „mirtininko sprogdintojo diržas“ tebuvo prie diržo pritvirtinti „telefonų korpusai“, kurie atrodė kaip sprogmenys.

Likus kelioms minutėms iki užgrobėjo arešto, keli žmonės buvo pastebėti paliekantys lėktuvą, o vienas įgulos narys, vėliau įvardytas kaip Ahmedas el Qaddah, išlipo per pilotų kabinos langą ir nušliuožė lėktuvo šonu, kaip buvo apmokytas elgtis iškilus tokioms krizėms.

Nors N. Anastasiades išprovokavo klausytojų juoką, kai išsakė komentarą apie moteris per bendrą spaudos konferenciją su Nikosijoje viešėjusiu Europos Parlamento pirmininku Martinu Schulzu, nuotaika lėktuve nebuvo linksma.

Viena šydą dėvinti keleivė sakė Egipto televizijai, kai sugrįžo į Kairą: „Buvome persigandę, bet bendradarbiavome.“

Moteris, kurios vardas nebuvo paskelbtas, sakė galvojusi, kad užgrobėjo sprogmenys tikri.

„Man atrodė, kad tas vyras tuojau paspaus mygtuką, ir mes visi žūsim“, – pasakojo ji.

Seif El-Dinas Mohamedas Mostafa trečiadienį turėtų stoti prieš teismą, kur pareigūnai prašys skirti jam areštą, bet kol kas nebuvo įvardyti kaltinimai, kuriuos planuojama jam pateikti, sakė policijos atstovas Andreas Angelides.

Pasak H.A.T.Mubarako, stulbinama, kaip užgrobėjas sugebėjo įtikinti keleivius ir įgulą, kad jis yra apsijuosęs sprogmenimis, nors iš tikrųjų neturėjo jokių ginklų.

Kairo policija apklausė to vyro artimuosius, sakė sostinės priemiesčio Hervano policijos viršininkas Sharifas Faisalas.

Taksistas Islamas Magdy, gyvenantis tame pačiame penkiaaukštyje, kaip ir Mostafos sesuo, sakė, kad tas vyras atrodė „paslaptingas žmogus“ ir kad juo domėjosi policija.

Egipto vidaus reikalų ministerija paskelbė Aleksandrijos oro uosto apsaugos kameros įrašą, kuriame matoma, kad Mostafa buvo kruopščiai apieškotas. Pranešime sakoma, kad jo rankiniame bagaže buvo daiktų, kuriuos tas vyras panaudojo, kad „sudarytų įspūdį, jog jis apsijuosęs sprogdintojo diržu“.

Pasak aviacijos eksperto Philipo Baumo, „EgyptAir“ lainerio įgula „atrodo pavyzdingai reagavusi į šį incidentą“.

„Mintis, kad lėktuvo įgula galėjo mėginti sutramdyti užgrobėją, mano nuomone, yra klaidinga“, – sakė Ph.Baumas, knygos „Smurtas padangėj: lėktuvų užgrobimų ir sprogdinimų istorija“ (Violence in the Skies: A History of Aircraft Hijacking and Bombing) autorius.

Stiuardas Nihalas el Barqouqi padėjo įtikinti užgrobėją, kad jis paleistų keleivius, kai laineris nutūpė Kipre, nurodė Egipto televizija.

„Panaudoję diplomatiją, sugebėjome ... pasiekti, kad keleiviai būtų paleisti“, – transliuotojui sakė lėktuvo antrasis pilotas Ahmedas el Qaddah.

Egipto oro uostų saugumas atsidūrė dėmesio centre po spalio 31 dieną įvykusios Rusijos lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje, įvykusios tuojau po to, kai tas laineris pakilo skristi iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą. Tąsyk žuvo visi 224 lėktuve buvę žmonės.

Rusija vėliau nurodė, kad lėktuvą sunaikino bombos sprogimas, o „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę. Po to incidento Rusija įšaldė bet kokį susisiekimą oru su Egiptu, suduodama skaudų smūgį tos šalies turizmo sektoriui.

Teismas leido aštuonioms dienoms sulaikyti „EgyptAir“ lėktuvo užgrobėją

Vyras, kaltinamas užgrobęs oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvą ir privertęs jį nutupdyti Kipre, trečiadienį pirmą kartą stojo prieš teismą, kuris leido jį sulaikyti aštuonioms dienoms.

Policijos atstovai Larnakos teisme sakė, kad 58 metų egiptiečiui Seif El-Dinui Mohamedui Mostafai gali būti pareikšti kaltinimai dėl užgrobimo, žmonių pagrobimo turint tikslą nugabenti juos į nežinomą vietą, neatsargaus ir pavojingo elgesio bei antiteroristinio įstatymo pažeidimų.

Seif El-Dinas Mohamedas Mostafa teisme nekalbėjo. Tačiau išlipęs iš policijos automobilio jis parodė pergalės ženklą žurnalistams, susirinkusiems į posėdį, vykusį teismo rūmuose, kurie yra mažiau nei kilometro atstumu nuo Larnakos oro uosto, kur antradienį vyko įkaitų drama.

Seif El-Dinui Mohamedui Mostafai, kurio buvusi žmona gyvena Kipre, oficialūs kaltinimai iki kito teismo posėdžio nebus pareikšti. Tik po to jis galės padaryti kaltinamojo pareiškimą.

Kipro pareigūnai apibūdino Mostafą kaip „psichologiškai nestabilų“ asmenį ir sakė, kad ši byla „nesusijusi su terorizmu“.

Pareigūnai sako, kad vyro motyvai buvo asmeniniai, susiję su jo buvusia žmona, gyvenančia Kipre.

Vienas policijos atstovas sakė, kad sulaikytas įtariamasis policininkams pareiškė: „Kaip reikėtų pasielgti žmogui, kuris nėra matęs žmonos bei vaikų 24 metus, ir Egipto valdžia jam to neleis?“