Pakeitus kaltinimus, Piotrui Pavlenskiui vis tiek gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė, sakė jo advokatas Dmitrijus Dinzė* naujienų agentūrai AFP.

„Maksimali numatyta bausmė nesikeičia“, -sakė jis.

32 metų menininkas buvo sulaikytas lapkričio mėnesį dėl to, kad padengė FST Maskvos būstinės duris Liubliankoje – liūdnai pagarsėjusiame pastate, kuriame sovietų laikais buvo įsikūrusi KGB. Menininko performansas „Grėsmė“ buvo protesto prieš valstybės saugumo tarnybų „terorizmą“ išraiška.

Iš pradžių jam buvo pateikti kaltinimai dėl vandalizmo „ideologiniais motyvais“, už kurį taip pat numatoma iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Per ankstesnius savo radikalius performansus P.Pavlenskis yra „prikalęs“ savo kapšelį prie Raudonosios Aikštės grindinio, užsisiuvęs lūpas ir įsisukęs į spygliuotą vielą.

Pasak D.Dinzės, apie naujus kaltinimus jis sužinojo likus dienai iki antradienio posėdžio Maskvos miesto teisme, kurio teisėjas atmetė P.Pavlenskio apeliaciją dėl jo sulaikymo.

P.Pavlenskis, kuris kalbėjo iš savo kalėjimo vaizdo ryšiu, patvirtino, kad kaltinimai jam buvo pakeisti, sakė D.Dinzė.

Naujajame kaltinime kalbama apie į sąrašą įtrauktų pastatų arba gamtos paminklų sunaikinimą arba jiems padarytą žalą.

FST būstinė yra įsikūrusi prieš 1917 metų revoliuciją statytame pasate, kuris dominuoja centrinėje Liubliankos aiktėje.

Pernai teisėjas sakė, kad sudegintų durų pakeitimas kainavo 55 tūkst. rublių (715 eurų).

P.Pavlenskis pats ne kartą prašė priskirti jo bylą prie teroristinių, nurodydamas ukrainiečių režisieriaus Olego Sencovo atvejį, kai pernai už terorizmą – promaskvietiškos partijos būstinės Kryme padegimą – režisieriui buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

P.Pavlenskis yra laikomas Maskvos Butyrkų kalėjime, prieš tai jis mėnesį praleido Serbskio psichiatrijos ligoninėje, kur buvo tikrinta jo psichikos būklė.

Praėjusią savaitę jis buvo 10 dienų perkeltas į vienutę už tai, kai daužė elektros lemputes, pranešė Rusijos opozicinė interneto svetainė „Open Russia“.

P.Pavlenskio partnerė Oksana Šalygina praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad tyrėjai „pradėjo žmonių, kuriuos mes su Piotru Pavlenskiu pažinojome, apklausas ir kratas jų namuose“.