„Mes įvykdėme ataką Lahore, nes krikščionys yra mūsų taikinys“, – AFP telefonu pirmadienį sakė Talibano frakcijos „Jamaat-ul-Ahrar“ atstovas Ehsanullah Ehsanas.

Pasak jo, ši grupuotė įvykdys daugiau tokių atakų, kurių taikiniai bus mokyklos ir koledžai, vyriausybės ir kariškių interesai.

Pareigūnai sakė, kad mirtininkas detonavo sprogmenis su šratais šalimais vaikų žaidimo vietos populiariame parke „Gulshan-i-Iqbal“.

„Tai buvo savižudžio ataka. Sprogdintojui pavyko įeiti į parką ir susisprogdinti netoli vaikų žaidimų vietos, kur vaikai sūposi sūpuoklėmis“, – sakė Lahoro administracijos aukšto rango pareigūnas Muhammadas Usmanas.

M.Usmanas pridūrė, kad 233 žmonės buvo sužeisti. Vėlai sekmadienį gelbėtojai buvo nurodę, kad sužeistųjų yra daugiau kaip 300.

Minima ataka yra didžiausia šiais metais – šalyje, kurioje didelio masto žiaurūs nusikaltimai yra tapę kasdienybe, – ir dar labiau pakirs bendruomeninius ryšius šioje musulmoniškoje valstybėje.

Liudininkai pasakojo apie klykiančius vaikus, kai žmonės ant rankų nešė sužeistuosius, o paklaikę giminaičiai ieškojo savo artimųjų.

„Buvome nuėję į parką pasidžiaugti Velykų švente. Staiga įvyko sprogimas, pamačiau milžinišką ugnies kamuolį, nuo keturių iki šešių mano šeimos narių yra sužeisti. Dviejų būklė kritinė“, – AFP sakė 53 metų Arifas Gillas.

Gelbėtojų atstovė Deeba Shahbaz sakė, kad žuvusiųjų skaičius pirmadienį padidėjo iki 72 ir kad tarp žuvusiųjų yra 29 vaikai.

Policijos aukšto rango pareigūnas Haideras Ashrafas patvirtino žuvusiųjų skaičių ir pridūrė, kad dauguma jų yra musulmonai.

„Į šį parką vaikšto visi“, – sakė jis.

„Kūno dalys ant sienų“

35 metų Javedas Ali, gyvenantis priešais parką, sakė, kad sprogimo jėga išmušė jo langus.

„Po dešimties minučių išėjau į lauką. Ant mūsų namo sienų buvo prilipę žmogaus kūno dalių. Žmonės verkė, – sakė jis. – Parkas dėl Velykų buvo perpildytas, jame buvo daug krikščionių. Jis buvo toks perpildytas, kad savo šeimai sakiau neiti.“

Mokyklos ir kitos vyriausybinės institucijos dirbo, bet Pandžabo provincijoje, kurios sostinė yra Lahoras, buvo paskelbtas trijų dienų gedulas, sakė komisaras Abdullah Sumbalas.

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas išreiškė savo „sielvartą ir liūdesį dėl liūdnos nekaltų gyvenimų baigties“.

Indijos premjeras Narendra Modi paskambino telefonu pasakyti, kad „Indijos žmonės palaiko savo brolius pakistaniečius šią sielvarto valandą“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Įtakingas kariškių vadas generolas Raheelas Sharifas pažadėjo patraukti kaltininkus atsakomybėn ir sakė, jog „niekada neleis šiems žiauriems nežmonėms užgrobti mūsų gyvenimo ir laisvės“.

JAV incidentą pavadino „bailiu“, o pakistanietė Malala Yousafzai, Nobelio taikos premijos laureatė, „Twitter“ parašė: „Pakistanas ir pasaulis privalo susivienyti. Kiekviena gyvybė yra brangi ir turi būti gerbiama bei ginama“.

„Fanatiškas smurtas“

Vatikanas pasmerkė ataką pavadindamas ją „fanatišku smurtu prieš krikščionių mažumas“, o Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino Islamabadą ginti religines mažumas.

Krikščionys sudaro maždaug 1,6 proc. Pakistano gyventojų, kurių iš viso yra 200 milijonų ir kurių didžioji dauguma yra musulmonai. Krikščionys Pakistane ilgą laiką susiduria su diskriminacija.

Pernai kovą per dviejų mirtininkų atakas prieš bažnyčias Lahore žuvo 17 žmonių. Tai išprovokavo tūkstančių krikščionių maištus, kurie truko dvi dienas.

Atakos, kurių taikiniais tampa vaikai, sukelia ypatingą rezonansą Pakistane, kuris vis dar skaudžiai prisimena Talibano puolimą Pešavare 2014 metais, kai žuvo 150 žmonių, daugiausia – vaikų.

Reaguojant buvo suintensyvinta karinė operacija prieš sukilėlius ir pernai per kovotojų išpuolius žuvusių žmonių skaičius buvo mažiausias nuo pat 2007-ųjų, kai susiformavo Pakistano Talibanas.