Vis dėlto kritikai tikina įmynę šių išdaigininkų tamsiąją paslaptį ir linkę sieti juos su slaptosiomis Rusijos tarnybomis.

Šis išskirtinis duetas praėjusią savaitę ir vėl buvo minimas antraštėse, kai vyrukams pavyko įtikinti dviejų rusų žurnalistų nužudymu kaltinamą ukrainiečių pilotę Nadeždą Savčenko nutraukti bado akciją. Jos advokatą Marką Feiginą gudruoliams pavyko palenkti į savo pusę išsiunčiant padirbtą laišką ir suklaidinant telefoniniais skambučiais, neva Ukrainos prezidentas Petro Porošenka asmeniškai prašo nutraukti N. Savčenko bado akciją.

Sužinojęs apie apgavystę M. Feiginas įsiuto, apkaltino šiuos šmaikštuolius bendradarbiavimu su Kremliumi ir Rusijos saugumo tarnybomis ir grasino paduoti juos į teismą, rašo „The Guardian“.

Du vyrai užtikrintai šią informaciją neigia. „Dirbame sau, o ne kam nors kitam“, – patikino 28-erių A. Stoliarovas gurkšnodamas kavą vienoje Maskvos kavinių.

„Žmonės nuolat mus kaltina dalyvavimu nešvariuose žaidimuose. Man buvo pasiūlyta 100 tūkst. JAV dolerių suma už pasišaipymą iš parlamento nario, bet mes atsisakėme“, – teigė jis.

„Mes renkamės tik tuos asmenis, kurie domina mus pačius“, – kolegai pritaria 30-metis V. Kuznecovas. Jo teigimu, N. Savčenko atveju tikslas buvo išsiaiškinti, ar ji būtų sutikusi pripažinti savo kaltę.

Nadija Savčenko

Pajuokauti mėgstančių vyrų pora į tarptautinių leidinių antraštes pateko praėjusiais metais paskambinę Eltonui Johnui ir apsimetę Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Aršiai Rusijos įstatymą dėl gėjų propagandos kritikuojantis pramogų pasaulio atstovas buvo išreiškęs norą susitikti su V. Putinu ir pasikalbėti apie gėjų teises, taigi jis iš tiesų nudžiugo pamanęs, kad jo troškimui buvo lemta išsipildyti.

„Džiaugiuosi, kad jis man skambina, kad su juo kalbu. Išskirtinė privilegija yra turėti galimybę pasikalbėti su vienu įtakingiausių žmonių pasaulyje“, – sakė E. Johnas, manydamas, kad kalbasi su V. Putinu vertėjaujant V. Putino atstovui spaudai Dmitrijui Peskovui.

A. Stoliarovas atliko V. Putino, o V. Kuznecovas – D. Peskovo vaidmenis. Telefoninių apgavysčių meistrai A. Stoliarovas ir V. Kuznecovas sakė, kad E. Johnas juos patikino, kad šis skambutis – nuostabiausias iš visų jo kada nors sulauktų skambučių.

„Jie visiškai mūsų netikrino, buvo iš tikrųjų labai lengva juos apgauti“, – patikino V. Kuznecovas.

Vladimiras Putinas, Eltonas Johnas

Kai E. Johnas šį pokalbį paminėjo socialiniame tinkle „Instagram“, Kremlius tuoj pat šią informaciją paneigė ir neilgai trukus paaiškėjo tiesa. Kilus triukšmui Kremlius nusprendė, kad V. Putinas vis dėlto turėtų paskambinti E. Johnui.

Tiesa, šįkart teko labiau paplušėti įtikinant antrąkart į apgavikų pinkles patekti nepageidavusius E. Johnui dirbančius žmones. „Iš to, ką girdėjau, galiu pasakyti, kad Rusijos ambasadoriui Londone teko prisidėti įtikinant juos, kad šįkart tai – tikras V. Putinas. Bet kuriuo atveju manau, kad Eltonas Johnas mums lieka skolingas. Jei nebūtume jam paskambinę, jis taip niekada ir nebūtų sulaukęs tikrojo V. Putino skambučio“, – šmaikštavo žodžių kišenėje neieškantys apsimetėliai.

Jie tikina praėjusį mėnesį pasikalbėję su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu apsimetę Ukrainos prezidentu P. Porošenka ir Ukrainos ministru pirmininku Arsenijumi Jaceniuku. Jų teigimu, telefoninio pokalbio metu panašus į R. T. Erdogano balsas Ukrainos vadovais apsimetusiems rusams pasakė niekada neatsiprašysiantis Rusijos dėl lapkričio mėn. incidento, kai turkų naikintuvai numušė rusų karinį lėktuvą, kuris, kaip pranešama, pažeidė Turkijos oro erdvę.

Šaltinis iš R. T. Erdogano administracijos Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ paneigė informaciją dėl šio skambučio, tačiau pora apsimetėlių tikina, kad jiems iš tikrųjų pavyko pasikalbėti su R. T. Erdoganu.

2014 m. jie paskambino Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai prisistatę Viktoru Janukovyčiumi jaunesniuoju – nuversto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus sūnumi, ir gavo A. Lukašenkos pažadą suteikti prieglobstį V. Janukovyčiaus šeimai.

Tai, kaip paprastai šiai porai nenaudėlių pavyksta susisiekti su pasaulio lyderiais, daugelį skatina pritarti M. Feiginui ir teigti, kad jie mažų mažiausiai gauna itin svarbios pagalbos iš Rusijos saugumo tarnybų, nes kažin ar gali būti taip paprasta susisiekti telefonu su šalies vadovais.

Vis dėlto pokštininkai iš Rusijos tikina, kad šie įtarimai – nesąmonė. V. Kuznecovas teigia, kad jie turi labai daug mobilių telefonų, dar daugiau telefoninių kortelių ir daugybę savanorių internete, kurie yra pasirengę atlikti jų nurodytas užduotis. Vis dėlto jie atsisakė atskleisti, kaip gi jiems pavyko susisiekti su pačiu R. T. Erdoganu, tikindami, kad nenori išduoti savo paslapčių, tačiau patvirtina, kad tai jiems pavyko padaryti be Rusijos valdžios pagalbos, o pasiruošimui prireikė vienos dienos.

Ihoris Kolomoiskis

„Kiekvienas atvejis išskirtinis. Gali būti mažos vos du milijonus gyventojų turinčios valstybės prezidentas, su kuriuo neįmanoma susisiekti, bet štai skambinome P. Porošenkai, kai jis skrido lėktuvu, ir mums nekilo jokių problemų“, – pasakojo A. Stoliarovas.

Turbūt įžūliausiu šių vyrų projektu galima būtų pavadinti pokalbius per „Skype“ su ukrainiečių oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu – milijardieriumi, kuris buvo skirtas eiti Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus pareigas.

Ši sritis ribojasi su konflikto zona, kurioje Ukrainos kariuomenė kovoja su rusų remiamais separatistais. I. Kolomoiskis eidamas gubernatoriaus pareigas finansiškai rėmė Ukrainos pusėje kovojančius savanorius, todėl Rusijos žiniasklaidoje vadintas vienu didžiausių Maskvos priešų.

Kelias savaites A. Stoliarovas darydavosi makiažą, kad atrodytų pavargęs nuo kovų, ir kalbėdavosi su I. Kolomoiskiu per „Skype“ apsimetęs Pavelu Gubariovu – vienu iš „Donecko liaudies respublikos“ vadovų.

Jie kartu sakydavo tostus, pakeldavo taurelę ir dalindavosi su karu susijusiais gandais ir informacija. „Tai pradėjo erzinti, nes kiekvieną dieną turėdavau metęs visus užsiėmimus bėgti prie „Skype“ ir šnekučiuotis su I. Kolomoiskiu“, – pasakojo A. Stoliarovas.

R. T. Erdoganas

„Vis dėlto mes tapome draugais. Kartu per „Skype“ išgerdavome, jis gerdavo viskį. Žaviuosi jo asmeninėmis savybėmis, tačiau buvome skirtingose barikadų pusėse, jis – priešas“, – tęsė vienas iš pokštininkų.

A. Stoliarovas ir V. Kuznecovas ne kartą yra teigę neturintys jokių politinių kėslų ir pabrėžia nevengiantys kvailinti futbolininkų, televizijos laidų vedėjų ir kitų su politika nesusijusių asmenų.

Vis dėlto jie negali paneigti fakto, kad didžioji dauguma jų apgaulių aukomis tapusių žmonių – ukrainiečiai, o jų darbeliai dažnai atrodo neįtikėtinai artimi Kremliaus tikslams ar siekiams gauti Kremliui galimai naudingos informacijos.

Net jei šių vyrų tikinimai, kad jie nebendradarbiauja su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FST), yra tiesa, pats A. Stoliarovas pripažįsta, kad jie vadovaujasi „asmenine cenzūra“, kai renkasi žmones, iš kurių ketina pasijuokti. „Nemaustysim Putino, nes nenorim kenkti savo šaliai, nenorime, kad čia kiltų neramumų, nenorime nieko, kas galėtų padėti Rusijos priešams“, – patikino jis.