Kovoje su IS dėl Palmyros miesto Sirijos kariams padeda šalyje dar likę Rusijos lėktuvai.

Sirijos naujienų agentūra „SANA“ praneša, kad šalies pajėgos ir jų sąjungininkams pavyko užimti nemažą teritoriją aplink miestą. Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacijos (SOHR) duomenimis, kova jau pasiekė Pietvakarių Palmyroje esančius Romos imperijos laikų griuvėsius. Pasak SOHR atstovų, Sirijos pajėgos teritorijoje turėtų kovoti be Rusijos lėktuvų pagalbos, nes jie gali padaryti daug žalos istorinei vietai.

2015 m. Palmyros miestą užėmę IS kovotojai jau spėjo sunaikinti daugybę paminklų ir šventyklų. Tokius veiksmus Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) laiko karo nusikaltimais.

Įžengė į Palmyrą

Sirijos valdančiojo režimo pajėgos įžengė į „Islamo valstybės“ teroristų kontroliuojamą istorinį Palmyros miestą, skelbia valstybinis Sirijos transliuotojas.

Filmuotoje transliuotojo medžiagoje užfiksuota, kaip prie istorinio miesto, padedami rusų pajėgų, artėja Sirijos karo lėktuvai, sraigtasparniai ir sunkvežimiai, rašo theweek.co.uk.

Karinė operacija, skirta Palmyros miesto išlaisvinimui, prasidėjo praeitą savaitę. Nors karo nualintoje Sirijoje vis dar galioja trapios paliaubos, veiksmų prieš teroristus imtis nedraudžiama.

Kaip teigia Jungtinėje Karalystėje veikiantis stebėjimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, civiliams leista palikti miestą, apie susidariusią situaciją jie buvo informuoti per garsiakalbius.

UNESCO Pasaulio paveldo sąraše esantis Palmyros miestas laikomas vienu iš svarbiausių senovinių kultūros centrų. Praeitą gegužę jį užėmė „Islamo valstybės“ teroristai, kurie be gailesčio ėmėsi naikinti kultūrinį paveldą ir objektus, kurie, jų nuomone, nėra susiję su islamu.

„Pergalė Palmyroje būtų labai svarbus pasiekimas Assado režimui, kuris šiuo metu įsitraukęs į įstrigusias taikos derybas Ženevoje. Be to, propagandine prasme tai būtų ir svarbi pergalė Maskvai“, – rašo „The Guardian“.

Praeitą savaitę Rusija pranešė iš Sirijos atšaukianti savo pajėgas, tačiau konflikte ir toliau dalyvauja tiek politine, tiek karine prasme.

Opozicijos aktyvistai Palmyroje karius kaltina bombarduojant civilių objektus.

„Rusijos karo lėktuvai, raketos ir artilerija ir toliau bombarduoja miestą – jiems visiškai nusispjauti, ar jie šaudo į žmones, ar į akmenis“, – sako opozicijos judėjimo „Palmyra Local Coordination Committee“ atstovai.

Neįprastas Maskvos prisipažinimas

Rusijos specialiųjų pajėgų karininkas žuvo prie Palmyros miesto Sirijoje, rusų naujienų agentūros ketvirtadienį citavo vieną Rusijos karinės bazės Sirijoje atstovą.

„Vienas Rusijos specialiųjų operacijų karininkas žuvo netoli Palmyros, vykdydamas ypatingąją užduotį – nukreipti Rusijos aviacijos smūgius į grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) taikinius“, – sakė neįvardytas atstovas, kuris nenurodė, kada įvyko tas incidentas.

„Karininkas savaitę vykdė kovinę užduotį Palmyros apylinkėse, identifikuodamas svarbius IS taikinius ir perduodamas tikslias koordinates Rusijos lėktuvų smūgiams, – pridūrė jis. – Karininkas žuvo kaip didvyris, nukreipęs ugnį į save, kai buvo surastas ir apsuptas teroristų.“

Maskva paprastai neskelbia beveik jokios informacijos apie savo karius, veikiančius Sirijos teritorijoje per karinę operaciją, pradėtą rugsėjo 30 dieną.

Praeitą savaitę su IS susiję žiniasklaidos kanalai pranešė, kad penki Rusijos specialiųjų pajėgų nariai buvo nukauti netoli Palmyros, ir paskelbė nuotraukų kuriose matosi jų mobilieji telefonai, ir vaizdo įrašą, kuriame matomas kruvinas lavonas.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tuo metu neigė, kad Rusijos kariai dalyvauja Sirijos režimo pajėgų puolime prieš IS kontroliuojamą Palmyrą, sakydamas, kad „puolimas vykdomas Sirijos armijos kontingento“.