V. Žirinovskis tiesiai šviesiai išsakė viską, ko, anot jo, nedrįsta įvardyti Rusijos valdžia: teroristiniai išpuoliai Europoje gana naudingi Rusijos Federacijai.

Patriotiškai nusiteikusiems Europos valstybių gyventojams jie skatina neapykantą islamo ekstremistams, kurie į jų šalis prasmunka apsimetę pabėgėliais. Tokią neapykantą saviems tikslams noriai išnaudoja Europos Sąjungos valstybių narių ultradešiniųjų partijos, kurias praktiškai nesislapstydama finansuoja būtent Rusija. Jeigu teroristiniai išpuoliai bus vykdomi ir toliau, politikams, paklūstantiems Maskvos nurodymams, bus suteiktos visos galimybės laimėti rinkimus Europoje, rašo by24.org.

„Rusija – ne Europa. Šiuo metu teroristiniai išpuoliai vykdomi Europoje. Ir bus vykdomi ir toliau. Mums tai tik į naudą! Tegul jie ten sau dvesia ir miršta! (...)“, – televizijos žiūrovams priminė V. Žirinovskis.

Tokia grubi V. Žirinovskio frazė kaip reikiant šokiravo net ir pokalbių laidos vedėją – nepalaužiamą vadinamojo „rusų pasaulio“ propagandininką Vladimirą Solovjovą. Tai, ką pasakė laidos svečias, jis įvardijo dviem žodžiais „Kažkoks siaubas“.

Rusijos pareigūnai dėl sprogimų Briuselyje kaltina Vakarus

Briuselio teroristinių išpuolių aukų skaičius vis dar augo, kai iškilūs Rusijos pareigūnai, politikai ir Kremlių remiantys mokslininkai pradėjo manipuliuoti šiomis atakomis, kad sukritikuotų Europą, rašo „Radio Free Europoe Radio Liberty“ svetainė rferl.org.

Rusai nešė gėles prie Belgijos ambasados Maskvoje, o Rusijos pareigūnai, pradedant nuo prezidento Vladimiro Putino, reiškė užuojautas.

Tuo pačiu metu aukšto rango pareigūnai ir politikai pamynė šiuos solidarumo ženklus kur kas mažiau užuojautos turinčia žinia Vakarams: tai yra jūsų pačių kaltė.

Žinomi V. Putino sąjungininkai vyriausybėje, parlamente ir mokslo sferoje šias atakas laiko „dvejopų standartų“, kuriais yra pagrįstas Vakarų vyriausybių požiūris į islamistų kovotojus, rezultatu.

Jie kaltino Vakarus, kad šie išpučia Rusijos grėsmę ir ignoruoja V. Putino raginimus artimiau bendradarbiauti su Maskva kovoje su terorizmu.

„Kol (NATO generalinis sekretorius Jensas – aut. past.) Stoltenbergas... kovoja su įsivaizduojama „Rusijos grėsme“ ir siunčia pajėgas į Latviją, Briuselyje, tiesiai po jo nosimi, sprogdinami žmonės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas.

Atskirame įraše A. Puškovas taip pat išreiškė užuojautą, bet pridūrė, kad „atėjo metas Europai suprasti, kas kelia tikrąją grėsmę, ir suvienyti jėgas su Rusija“.

Kelios iškilios figūros užsiminė, kad Vakarų šalys gauna tai, ko nusipelnė. Kalbant Rusijos žodžiais, jos palaiko „teroristus“, kai tai pasitarnauja jų geopolitiniams interesams.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova taip pat išreiškė užuojautą, bet tuo pačiu metu pareiškė, kad Europa dėl šių atakų turėtų kaltinti tik save.

„Negalite vienoje vietoje remti teroristus ir manyti, kad jie pas jus neateis, – M. Zacharovos žodžius citavo „Komsomolskaja pravda“. – Negalima teroristų skirstyti į gerus ir blogus. Negalite jų remti Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Kaukaze ir po to manyti, kad jie nepasirodys kitoje planetos dalyje“.

V. Putinas dažnai kaltino Jungtines Valstijas ir kitas Vakarų šalis, kad jos remia kovotojus Šiaurės Kaukaze. Vašingtonas ir kitų valstybių vyriausybės šiuos kaltinimus neigė.

Pastaruoju metu Vakarų šalys palaikė Sirijos opozicines grupuotes, kurias Maskva ir jos sąjungininkas, Sirijos prezidentas Basharas al Assadas vadina teroristinėmis.

Vienas Kremliaus žurnalistas citavo kitą prokremlišką kariuomenės žurnalistą Igorį Koročenką sakius, kad „Europa moka už savo politikų dvejopus standartus. Jie nepadarė išvadų iš teroristinių atakų Paryžiuje“.

Politikai, kurie vadinami „opozicija“, bet dažnai palaiko Kremliaus liniją, taip pat išreiškė savo nuomonę.

Rusijos Komunistų partijos vadovas Genadijus Ziuganovas pareiškė, kad Europa dabar moka „kruviną duoklę“, kai atmetė V. Putino pasiūlymą sudaryti „stiprią tarptautinę koaliciją kovai su terorizmu“.

G. Ziuganovas sakė, kad Europa elgiasi priešingai savo pačios interesams, nes „paklūsta dėdei Semui“, pažymėjo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Skandalingasis ultranacionalistas, Rusijos liberaldemokratų partijos vadovas V. Žirinovskis pareiškė, kad Europa turėtų leisti Rusijai atsiųsti savo riaušių policiją, kuri išspręstų migrantų ir pabėgėlių krizę.

„Po šių teroristinių atakų europiečiams reikia uždaryti savo sienas, izoliuoti visus migrantus ir pamažu išsiųsti juos iš Šengeno zonos“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jei europiečiai nesugeba susitvarkyti patys – tegu pasikviečia Rusijos specnazą, mūsų specialiosios paskirties vyrukus, – rašė jis, galvoje turėdamas elitines Rusijos saugumo pajėgas. – Mes žinome, kaip kovoti su šia infekcija“.

Ukrainoje Valstybinės saugumo tarnybos (VST) vadovas teigė, kad kaltę dėl Briuselio atakų galbūt vertėtų versti ne Europai, bet Rusijai – Maskvoje tokie komentarai nedelsiant buvo pasmerkti kaip pasibaisėtini.

„Nenustebčiau, jei tai būtų Rusijos hibridinio karo elementas“, – kalbėdamas viename universitete teigė Ukrainos VST vadovas Vasylas Hrytsakas.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas savo „Facebook“ įraše V. Hrytsaką pavadino „idiotu“, o Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai M. Zacharova pavadino jį „ne žmogumi“.
Daugelis analitikų Krymo užgrobimą ir Rusijos paramą separatistams Rytų Ukrainos konflikte, kuris nusinešė daugiau kaip 9100 žmonių gyvybių, laiko „hibridinio karo“ prieš Vakarus dalimi.

Tačiau ne visi rusai pritarė retorikai, kuri sklido iš viršaus.

„Kaip jums ne gėda tai rašyti? Argi negalite tiesiog pareikšti žmonėms užuojautos?“, – A. Puškovo komentaru piktinosi „Twitter“ vartotojas Borisas Livšitsas.