„CNN Turk“ skelbia, kad Istiklalo gatvėje Stambulo centre nugriaudėjęs sprogimas buvo mirtininko ataka.

Istiklalo gatvė – platus pėsčiųjų bulvaras, kuriame įsikūrę daug tarptautinių parduotuvių ir prekybos centrų.

Vienas „Reuters“ liudininkas šiame rajone sakė, kad virš galvų skraido policijos sraigtasparniai, o televizijos reportažuose matyti, kaip iš šios gatvės bėga žmonės.

Nuotraukose matyti, kaip panikos apimti žmonės bėga šonan, o policija ir greitosios pagalbos automobiliai skuba į sprogimo vietą, skelbia bbc.com.

Sprogimas Istiklalo gatvėje nugriaudėjo vos už kelių šimtų metrų nuo to vietos, kur paprastai statomi policijos autobusai, sakė vienas „Reuters“ liudininkas.

Ginkluoti policininkai atitvėrė gatvę, į kurią suvažiavo tuzinas greitosios pagalbos automobilių. Teismo medicinos ekspertai šukuoja sprogimo vietą dėl įkalčių.

Istiklalo gatvė, kuri savaitgaliais būna pilna pirkėjų, šį kartą buvo tuštesnė negu įprastai, nes daug žmonių po virtinės kruvinų išpuolių vengia populiarių viešų vietų.

Sausio mėnesį Stambulo istorinėje širdyje susisprogdinus mirtininkui, žuvo 10 žmonių, daugiausia vokiečių turistų. Tąkart vyriausybė dėl šio sprogimo apkaltino „Islamo valstybę“.

Kaip LRT RADIJUI iš Turkijos praneša Giedrė Vilkaitė-Giursoj, ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu sušaukė skubų vidaus reikalų, saugumo ir karinių pajėgų pareigūnų susirinkimą.

Turkijos vyriausybė ir opozicija vieningai pasmerkė išpuolį, pareikšdami, kad terorizmui nepavyks įbauginti šalies, o kova su juo tęsis.

Prokurdiškos partijos lyderis Selahattinas Demirtas taip pat teigė, kad teroristinis išpuolis, kieno bebūtų įvykdytas, yra visiškai nepateisinamas.

Terorizmo aktai siejami su kurdų kovo 17–21 dienomis švenčiama pavasario švente – Nevruz.

DELFI primena, kad praėjusį sekmadienį per sprogimą Turkijos sostinėje Ankaroje žuvo 37 žmonės. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė kurdų kovotojų grupuotė TAK.

TAK, kuri yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka, pareiškė, kad tai yra kerštas už Turkijos karines operacijas daugiausia kurdų gyvenamuose šalies pietryčiuose.

Praėjusį mėnesį šalia kariuomenės vilkstinės Ankaroje nugriaudėjus bombos sprogimui, žuvo 28 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti, o praėjusių metų spalį Ankaroje per taikų kurdų mitingą susisprogdinus dviem mirtininkams, žuvo per 100 žmonių.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas teigia, kad teroristinės grupuotės atakuoja civilius gyventojus, nes pralaimi kovą su Turkijos saugumo pajėgomis.

Tokios atakos tik „didina mūsų ryžtą kovoti su terorizmu“, - sakė jis.