Kai prezidento lėktuvas „Air Force One“ nusileis Havanoje, B.Obama taps pirmuoju pareigas einančiu JAV vadovu po to, kai Calvinas Coolidge's atplaukė į šią salą šarvuotlaiviu 1928 metais – kai pasaulyje dar nebuvo atrastas penicilinas ir neišrastas šratinukas.

B.Obama, kurį lydės žmona Michelle ir dukros Sasha bei Malia, aplankys Havanos senamiestį, dalyvaus derybose su prezidentu Rauliu Castro, bet ne su jo broliu ir buvusiu lyderiu Fideliu. Jis taip pat tiesiogiai kreipsis į Kubos žmones, kurių daugelis buvo veikiami prieš „imperialistus jankius“ nukreiptos propagandos visą gyvenimą.

Vis dėlto ši istorinė kelionė kitapus 150 km pločio Floridos sąsiaurio taip pat turėtų išsklaidyti kai kuriuos pasenusius amerikiečių stereotipus apie Kubą.

B.Obamos strategija didinti ekonominį angažavimąsi, viliantis, kad tai paskatins Havaną imtis politinių reformų, yra priklausoma nuo amerikiečių, kurie norėtų atostogauti Kuboje, prekiauti su ta sala ir užmegzti kontaktų su jos žmonėmis.

Vis dėlto daugelis amerikiečių tebelaiko Kubą „įkalinta sala“, kaip ją pavadino velionis prezidentas Johnas F.Kennedy, ir nesantaikos, komunizmo bei represijų simboliu.

Atėjęs į valdžią B.Obama stengėsi atitirpdyti įšaldytus santykius su revoliucine Kuba, kuriuos J.F.Kennedy siekė atkurti, kol buvo pakirstas žudiko kulkos Dalase.

Obamos doktrina

B.Obamai kai kada būdavo maloniau vesti derybas su priešais negu su Amerikos ilgamečiais sąjungininkais. Tai tinka ir jo vadovaujamam istoriniam susitarimui su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Jo strateginis atsitraukimas iš Artimųjų Rytų, kuriems, B.Obamos nuomone, per ilgai buvo skiriama neproporcingai daug dėmesio Amerikos užsienio politikoje, nepatiko tokioms šalims kaip Saudo Arabija.

Kritikai argumentuoja, kad tokios politikos padariniai buvo pragaištingi, tvirtindami, kad JAV pajėgų išvedimas iš Irako ir nenoras kištis į žiaurų karą Sirijoje paskatino džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ iškilimą.

Vis dėlto per tris dienas truksiantį vizitą Kuboje savo veiksmus kruopščiai apskaičiuojantis B.Obama nori susižerti grąžą iš savo rizikingo lošimo.

Jo vizitas taps kulminacija ryšių gerinimo procese po to, kai 18 mėnesių trukusios slaptos derybos sudarė sąlygas atkurti diplomatiniams santykiams ir atidaryti JAV ambasadą Havanoje pernai rugpjūtį.

44-asis JAV prezidentas dalyvaus derybose su komunistine vyriausybe, bet Baltieji rūmai leido suprasti, kad pagrindinis šio vizito akcentas bus B.Obamos tiesioginis bendravimas su Kubos žmonėmis

Jis susitiks su disidentais ir verslininkas, o pirmadienį pasakys kalbą, kuri bus tiesiogiai transliuojama per radiją ir televiziją.

„Laikome šią kalbą unikaliu momentu mūsų šalių istorijoje“, – sakė B.Obamos atsivėrimo Kubai politikos architektas Benas Rhodesas, svarbus patarėjas užsienio politikos klausimams.

B.Obama savo kalboje tikriausiai kalbės apie abiejų šalių ryšius, taip pat ragins Havaną tapti atviresne.

Per šią kelionę taip pat bus pagerbtas Jose Marti – pagarbą pelnęs Kubos patriotas, kuris buvo ištremtas į Niujorką per salos nepriklausomybės kovas su Ispanija.

B.Obama ketina stebėti beisbolo rungtynes tarp Tampos „Bay Rays“ ir Kubos nacionalinės rinktinės. Šis sportas yra labai populiarus abiejose šalyse.

Pirmojo Amerikos juodaodžio prezidento, kuris yra 30 metų jaunesnis negu Raulis Castro, atvykimas tikriausiai bus ypač svarbus afrokubiečių bendruomenei - jai Kubos politiniame elite itin menkai atstovaujama.

Baltieji rūmai taip pat tikisi, kad B.Obamos vizitas bus svarbus už Kubos ribų ir sustiprins neretai slopinamus raginimus gerinti ryšius su visomis Lotynų Amerikos valstybėmis.

B.Obamos administracijai buvo sunku įveikti jo pirmtako George'o W.Busho palikimą – jo karas Irake ir griežta retorika atgaivino priešiškumą Jungtinėms Valstijoms, išugdytą ankstesnių Vašingtono organizuotų perversmų, mirties būrių ir nepriimtino kišimosi.

B.Obamos vizitas Kuboje vainikuos tas pastangas gerinti santykius.

„Atsivėrimą su Kuba didžia dalimi laikėme priemone, mėginant neutralizuoti JAV vaidmens Lotynų Amerikos kairiojo sparno politikoje toksišką prigimtį“, – neseniai sakė B.Rhodesas.