Pagal Kremliaus informaciją, V. Putinas turėtų aplankyti tilto per Kerčės sąsiaurį statybas. Aneksavus Krymą Rusijai iškilo rimtų problemų, kaip aprūpinti šį tiesioginio susisiekimo su Rusija neturintį pusiasalį.

Todėl, nepaisant dabartinių ekonomikos sunkumų, rusai stengiasi kuo greičiau pastatyti 19 kilometrų ilgio tiltą per Kerčės sąsiaurį. Maskva planuoja, kad šis daugiamilijardinis projektas, pagal kurį turi būti pastatytas ir geležinkelio, ir automobilių tiltas, turėtų būti baigtas po poros metų.

Krymą, kur yra pagrindinė Rusijos karo laivyno bazė Juodojoje jūroje, dar reikia aprūpinti elektra bei dujomis.

Kol kas laikinių per sąsiaurį kinų nutiestų kabelių galingumo visam Krymui neužtenka, todėl vietos verslininkai priversti naudoti generatorius. Greičiausiai į Krymą nuvykęs V. Putinas bandys eilinį kartą parodyti šios uždaros ir dabar visiškai sukarintos teritorijos gyventojams, kad Rusija jais pasirūpins, nors būtent čia infliacija yra didžiausia šalyje. Amerikos ir Europos Sąjungos ekonominės sankcijos

Rusijai dėl Krymo aneksijos ir smarkiai kritusios naftos kainos gerokai komplikuoja V. Putino, kaip buvusios imperijos rusiškų žemių rankiotojo, padėtį.

Kremliaus valdžia tikisi, kad šiuos ekonominius sunkumus pavyks įveikti, bet, nepaisant tarptautinių pastangų, nei politinio sureguliavimo procesas rytinėse Donecko ir Luhansko teritorijose, nei paties Krymo dilema nejuda iš vietos.

Tai reiškia, kad V. Putino režimui greičiausiai teks kažkaip prisitaikyti prie ekonominių sunkumų.

Neaišku, kiek ilgai tai kentės eiliniai rusai. Penktadienį jie, neabejotinai, gaus dar vieną spalvingą propagandos apie Krymą porciją – ir su V. Putinu, ir su geriausiais atlikėjais Maskvos aikštėse, bet vien televizorius greičiausiai neišspręs visų Kremliaus režimo problemų.

Rudenį artėja Dūmos rinkimai, o opozicijos maršai Borisui Nemcovui atminti parodė, kad yra nemažai ir kitaip mąstančių Rusijos gyventojų.

ES diplomatijos vadovė ragina JT nares įvesti Rusijai sankcijas už Krymo aneksiją

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini paragino Jungtinių Tautų nares pasekti Bendrijos pavyzdžiu ir įvesti sankcijas Rusijai.

Šį raginimą jis paskelbė penktadienį, minint antrąsias Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos metines.

„Europos Sąjunga toliau lieka įsipareigojusi visapusiškai laikytis (Krymo aneksijos) nepripažinimo politikos, įskaitant ribojančių priemonių taikymą“, – rašoma F. Mogherini pareiškime.

„ES dar kartą ragina JT valstybes nares apsvarstyti analogiškas nepripažinimo priemones vadovaujantis JT Generalinės Asamblėjos Rezoliucija 68/262“, – sakoma jame.

Federica Mogherini

2014 metų kovą priimtoje rezoliucijoje smerkiama Rusijos įvykdyta Krymo aneksija.

F. Mogherini dar kartą išreiškė „savo gilų susirūpinimą dėl karinių pajėgų telkimo ir blogėjančios žmogaus teisių padėties Krymo pusiasalyje, įskaitant žodžio, taikių susirinkimų, religijos ir tikėjimo laisvės varžymą bei mažumoms priklausančių asmenų, ypač Krymo totorių, persekiojimą“.

„Olehas Sencovas ir Oleksandras Kolčenka, sulaikyti ir nuteisti pažeidžiant tarptautinę teisę, turi būti nedelsiant paleisti ir garantuotas jų saugus sugrįžimas į Ukrainą“, – pridūrė ES užsienio politikos vadovė.