Trintis padalytame Korėjos pusiasalyje pagilėjo, kai Šiaurė sausio 6-ąją išbandė jau ketvirtą branduolinį užtaisą, o dar po mėnesio paleido didelio nuotolio raketą, daugelio nuomone, tokiu būdu slapta išbandydama balistinių raketų technologijas.

JAV gynybos pareigūnai sakė užfiksavę du paleidimus, per kuriuos veikiausiai startavo vidutinio nuotolio raketos „Rodong“, leidžiamos nuo mobiliųjų platformų.

„Rodong“ yra didesnių gabaritų taktinių balistinių raketų „Scud“ variantas. Šios raketos gali nuskrieti apie 1,3 tūkst. kilometrų.

Pietų Korėjo kariškiai pranešė, kad pirmoji raketa buvo paleista iš Sukčono šalies pietvakariuose 7 val. 55 min. Seulo (ketvirtadienį 22 val. 55 min. Lietuvos laiku) ir nukrito į Japonijos jūrą, nuskriejusi 800 kilometrų.

Antroji raketa, paleista maždaug 20 min. vėliau, dingo iš radarų ekranų tuojau po starto.

Šie bandymai buvo atlikti po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė įsaką, nurodantį įgyvendinti griežtas sankcijas prieš Šiaurės Korėją, priimtas anksčiau šį mėnesį Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, taip pat naujas vienašališkas JAV sankcijas.

DELFI primena, kad JAV prezidentas Barackas Obama prieš kelias dienas pasirašė įsakymą Šiaurės Korėjai taikyti naujas sankcijas po to, kai ši surengė branduolinį ir raketų bandymus.

Naujos sankcijos įšaldys JAV esančią Šiaurės Korėjos nuosavybę ir uždraus galimybę JAV piliečiams eksportuoti ir investuoti į šalį. Pagal naująjį įsakymą, taip pat bus galima į "juodąjį sąrašą" įtraukti visus, įskaitant ne JAV piliečius, palaikančius ryšius su Šiaurės Korėja. Sausio 6 d. surengtas branduolinis bandymas ir vasario 7 d. įvykdytas palydovo paleidimas pažeidė galiojančias Jungtinių Tautų (JT) sankcijas.

Įtampa dėl amerikiečio studento

Įtampa tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Šiaurės Korėjos kilo ir dėl amerikiečio studento, kuris nuteistas 15 m. sunkiųjų darbų už nusikaltimus valstybei. 21 m. Otto Warmbieras buvo sulaikytas sausio mėnesį, kai bandė pavogti propagandinį plakatą iš viešbučio, kuriame buvo apsistojęs vizito metu.

Baltųjų rūmų atstovas apkaltino Š. Korėją naudojantis JAV piliečiu kaip marionete savo politiniams tikslams pasiekti. Tuo tarpu Š. Korėjos valstybinė žiniasklaida teigia, kad pagal kriminalinį kodeksą O. Warmbieras buvo pripažintas kaltu dėl sąmokslavimo. Nuosprendį paskelbė Aukščiausiasis Teismas.

„Mes raginame Š. Korėjos vyriausybę atleisti jam suteikiant amnestiją ir kuo greičiau paleisti“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas. Š. Korėja užsieniečių sulaikymą dažnai naudoja kaip priemonę spaudžiant savo priešininkus.