Šiuos komentarus jis išsakė po to, kai iškovojo kelias naujas svarbias pergales per antradienį vykusius pirminius balsavimus, bet pralaimėjo Ohajuje.

D.Trumpas ir demokratė Hillary Clinton per tuos balsavimus penkiose valstijose tapo aiškiais favoritais, bet milijardieriaus nekilnojamojo turto magnatui, nesugebėjusiam laimėti „sausu rezultatu“, gali nepavykti surinkti pakankamo delegatų skaičiaus, kuris jam leistų iškart tapti Respublikonų partijos kandidatu.

Po labiausiai susipriešinimą kurstančios JAV prezidento rinkimų kampanijos per beveik pusę šimtmečio, kai buvo atmestos visos gero tono taisyklės, o rinkėjai buvo įaudrinti iki smurto prasiveržimo, lieka neaišku, ar D.Trumpas įstengs laiku suvienyti savo partiją iki respublikonų nacionalinio suvažiavimo Klivlande, kuris vyks liepą.

Aukšto rango respublikonų pareigūnai vis dar stengiasi sužlugdyti D.Trumpo ambicijas, laikydami jį autsaideriu, kuris užgrobė partijos pirminių rinkimų kampaniją. Dabar jų paskutinė viltis – vadinamasis tarpininkaujamasis suvažiavimas, kuris vyktų jeigu nei vienas kandidatas iki birželio nesurinktų delegatų daugumos.

Tačiau toks nepaprastas scenarijus, pagal kurį partija siektų nepaisyti pirminių rinkimų kandidatų ir vieningai palaikyti alternatyvų kandidatą, yra toks mažai tikėtinas, kad tik nedaugelis respublikonų atrodo realiai jį svarstantys.

„Jeigu Trumpas turės šimtais delegatų daugiau negu antrasis daugiausiai jų surinkęs ..., būtų itin sunku neleisti jo paskirti. Iš tikrųjų taip pasielgus Klivlande būtų garantuota istorinio masto katastrofa“, – rašo laikraštis „Sabato's Crystal Ball“, leidžiamas grupės JAV politologų.

Daug labiau tikėtinas scenarijus, kad daugiausiai balsų surinksiantis kandidatas – veikiausiai D.Trumpas – bus paskirtas varžytis dėl Baltųjų rūmų po derybų etapo, kuris būtų surengtas prieš partijos suvažiavimą.

„Natūralus gijimas“ arba riaušės

D.Trumpas yra laimėjęs 640 delegatus; jo artimiausias varžovas, Teksaso senatorius Tedas Cruzas – 405, o Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, laimėjęs savo valstijoje, yra užsitikrinęs 138 balsus, rodo televizijos CNN duomenys.

Kad būtų išrinktas kandidatu, pretendentas turi užsitikrinti 1 237 delegatų palaikymą. D.Trumpui toks scenarijus sunkiai įgyvendinamas, bet nėra neįmanomas.

Duodamas interviu CNN D.Trumpas sakė esantis įsitikinęs, kad vėliau prasidės „natūralus gijimo procesas“, bet jeigu jis į suvažiavimą atvyktų turėdamas 100 delegatų per mažai, „nemanau, kad galite sakyti, jog mes negausime (kandidato titulo) automatiškai“.

„Manau, kad tuomet kiltų riaušės“, – perspėjo jis.

D.Trumpą kandidatu norėtų matyti milijonai amerikiečių, tarp jų daugelis niekada anksčiau nebalsuodavusių, nes jie netiki sistema, teigė milijardierius.

„Jeigu nekreipsit dėmesio į tų žmonių valią ir pasakysit: „Atsiprašau, jums trūksta 100 balsų“ – net jeigu kitam trūktų 500 balsų, manau, tokiu atveju jums iškiltų problemų, kokių dar niekada nesat matę“, – aiškino D.Trumpas.

„Manau, nutiktų blogų dalykų. Tikrai manau. Aš tam nevadovausiu, bet manau, kad nutiks blogų dalykų“, – pridūrė jis.

D.Trumpas laimėjo bent tris antradienį vykusius pirminius balsavimus, tarp jų – didžiausią to vakaro prizą Floridą. Šios valstijos visi 99 delegatai atitenka pretendentui, surinkusiam daugiausiai balsų.

Misūryje negalutiniai balsų skaičiavimo rezultatai buvo dar pernelyg apylygiai, kad būtų galima paskelbti nugalėtoją, bet J.Kasichas lengvai laimėjo savo valstijoje, susirinkdamas visus 66 jos siunčiamus delegatus.

„Donaldas Trumpas būtų galėjęs įgyti nesustabdomą pagreitį, jeigu būtų laimėjęs tiek Ohajuje, tiek Floridoje, – rašo „Sabato's Crystal Ball“. – Tačiau dabar visiems aišku, kad visa tai tęsis iki birželio 7 dienos, respublikonų pirminių rinkimų sezono pabaigos.“

Nebelikus Floridos senatoriaus Marco Rubio, kuris pasitraukė iš lenktynių po žeminančio pralaimėjimo savo valstijoje, iš D.Trumpo varžovų beliko T.Cruzas ir J.Kasichas.

Iš jų dviejų tik T.Cruzas matematiškai dar turi galimybę laimėti partijos kandidato titulą, bet tokiu atveju jam turėtų nepaprastai gerai sektis per tolesnius balsavimus.

Kad ir kokia būtų D.Trumpo ateitis, jo įtaka išlieka nepaneigiama.

D.Trumpas trečiadienį paskelbė nedalyvausiantis ateinančią savaitę televizijos „Fox News“ organizuojamuose respublikonų prezidentiniuose debatuose, todėl kanalui teko atšaukti tą renginį.

„Manau, mums jau gana – kiek kartų tie patys žmonės gali uždavinėti tuos pačius klausimus? – stebėjosi D.Trumpas. – Taigi labai nustebau, kai „Fox“ paskelbė debatus. Man niekas apie tai nepranešė, ir aš ten nebūsiu, ne.“