Ginkluoti policijos pareigūnai buvo apšaudyti dieną, surengę reidą viename ramiame Belgijos sostinės priemiestyje. Įtariamiesiems sprunkant įvyko keli susišaudymai ir buvo sužeisti keturi pareigūnai, o vaikai įstrigo aplinkinėse mokyklose.

Belgijos premjeras Charles'is Michelis sakė, kad operacijos tęsiamos po susišaudymo Briuselio pietiniame priemiestyje Forė, sakydamas, kad tas reidas „susijęs su atakomis Paryžiuje“.

„Manyta, kad tai bus įprasta krata, bet saugumo pajėgos buvo apšaudytos. Po to buvo surengtos policijos operacijos, kurios tebevyksta“, – Ch. Michelis sakė per spaudos konferenciją.

Premjeras pridūrė sušaukęs nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kuriame dalyvaus svarbūs ministrai ir saugumo pareigūnai.

Ch. Michelis padėkojo gyventojams už „savitvardą“, kai gatvėse aidėjo šūviai, o dešimtys kaukėtų ir iki dantų ginkluotų policininkų uždarė tą rajoną.

Nukauto asmens tapatybė kol kas nenustatyta, bet prokurorai sakė, jog tai ne Salahas Abdeslamas – vienas iš pagrindinių įtariamųjų, siejamų su lapkričio 13-osios teroro atakomis Paryžiuje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) ir kurios nusinešė 130 žmonių gyvybių.

Vienas Prancūzijos policijos šaltinis sakė, kad šios operacijos pagrindinis taikinys buvo asmenys, padėję vienam arba keliems iš 11 žmonių, kuriems Belgijoje iškelti kaltinimai dėl ryšių su Paryžiaus atakomis.

„Per šią operaciją vienas arba keli žmonės pradėjo šaudyti į policininkus, kai jie įžengė per duris“, viename name šios operacijos pradžioje, sakoma federalinės prokuratūros pranešime.

„Vienas įtariamasis, ginkluotas Kalašnikovo automatu, buvo nukautas per šturmą“ maždaug po trijų valandų, nurodė prokuratūra, pridūrusi, kad pareigūnai „aktyviai vykdo tyrimus – dieną ir naktį“.

Naujienų agentūra „Belga“ citavo prokuratūros atstovą Ericą van der Syptą, kuris sakė: „Apieškant vieną namą buvo rastas lavonas. ... Jo tapatybė dar nenustatyta, bet tai bet kokiu atveju ne Salahas Abdeslamas.“

Vaikai ir mokytojai dviejose mokyklose ir dviejuose vaikų darželiuose netoli to incidento vietos turėjo likti pastatuose, kol jie galiausiai buvo išvesti vienas po kito, lydimi ginkluotų policininkų.

Policija vėliau pradėjo įleidinėti žmones į namus, o apie 50 žmonių, įstrigusių vietos prekybos centre „Aldi“, taip pat buvo išleisti.

Iki vidurnakčio padėtis tame rajone aprimo, o daugumai vietos gyventojų buvo leista grįžti namo. Specialiųjų pajėgų pareigūnai tebepatruliavo, bet jie atrodė atsipalaidavę, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

26 metų S. Abdeslamas, kuris, kaip manoma, atliko svarbų vaidmenį organizuojant atakas Paryžiuje, pabėgo į Belgiją praėjus kelioms valandoms po žudynių Prancūzijos sostinėje ir dabar yra vienas labiausiai ieškomų žmonių Europoje.

Kaip pranešama, po atakų Paryžiuje jis tris savaites slapstėsi viename bute Briuselio šiauriniame Scharbeko rajone, kur policija rado jo piršto atspaudą, sprogmenų pėdsakų ir numanomų mirtininkų sprogdintojų diržų.

Per antiteroristinę operaciją Briuselyje suimti du įtariamieji

Per antiteroristinę operaciją Belgijos sostinėje Briuselyje, žiniasklaidos teigimu, suimti du įtariamieji. Tai skelbia belgų dienraštis „De Morgen" ir privati stotis VTM, tačiau šaltinių nenurodo. Abu bėgliai sučiupti Foreso rajone, vienas jų - jai antradienio vakarą, kitas - ankstų trečiadienio rytą, praneša agentūra AFP.

Operacija, per kurią antradienį trečias įtariamasis buvo nukautas per susišaudymą, o keturi policininkai sužeisti, „tęsėsi visą naktį ir vis dar tęsiasi", - ryte Belgijos radijui pareiškė Belgijos ministras pirmininkas Charles Michelis. Belgijos prokuratūros atstovai vėliau trečiadienį ketina pateikti daugiau informacijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)