H. Kyawąs buvo Ong San Su Či partijos NDL, kuri parlamente turi absoliučią daugumą, kandidatas. Du kiti kandidatai - Henry Van Thio, činų mažumos atstovas, ir kariškių paskirtas kietosios rankos šalininkas Myint Swe tapo viceprezidentais.

Naujojo prezidento kadencija prasidės balandžio 1-ąją.

„Dabar pradėsime rinkti prezidentą“, – parlamento pirmininkas Mann Win Khaing Thanas paskelbė įstatymų leidėjams. Aung San Suu Kyi savo balsą atidavė pirmoji.

Mianmaras išgyvena stulbinamą transformaciją – iš izoliuotos ir represijų krečiamos atstumtosios valstybės į sparčiai atvirėjančią ir įkvepiančią demokratiją.

Tačiau šioje Pietryčių Azijos valstybėje kariškiai išlieka įtakingi ir atsisakė leisti pakeisti chuntos parašytą konstituciją, draudžiančią Aung San Suu Kyi užimti aukščiausią politinį postą.

Vis dėlto veteranė aktyvistė tvirtino tapsianti „viršesne“ negu būsimas lyderis.

Jos pasirinkimas deleguoti į prezidento postą Htin Kyawą rodo, kad NLD lyderė laiko jį visiškai lojaliu.

„Suplanavome balsuoti už Htin Kyawą ir pasitreniravome, kad nepadarytume jokios klaidos“, – sakė vienas NLD įstatymų leidėjas, prašęs neviešinto jo vardo. Jis sakė dalyvavęs pirmadienio popietę surengtame partijos instruktaže.

Mianmaro naujasis prezidentas pakeis dabartinį šalies vadovą Theiną Seiną šio mėnesio gale, po penkerius metus trukusio armijos palaikomo pusiau civilio valdymo, kuris buvo giriamas kaip svarbus etapas šaliai žengiant iš atviro karinio valdymo.

Antradienį 652 įstatymų leidėjai renkasi iš trijų kandidatų: du kandidatus deleguoja parlamento aukštieji ir žemieji rūmai, o trečiąjį – kariškiai, kuriems rezervuota ketvirtadalis vietų parlamente
Du kiti kandidatai yra etninis činas Henry Van Thio, Aung San Suu Kyi sąjungininkas, pasiūlytas parlamento aukštųjų rūmų, taip pat kariškių deleguotas Myint Swe – dimisijos generolas, vis dar įtrauktas į JAV „juodąjį sąrašą“.

Mianmaro prezidentu per istorinį balsavimą išrinktas Aung San Suu Kyi artimas patikėtinis

Mianmaro įstatymų leidėjai antradienį išrinko buvusios opozicijos lyderės Aung San Suu Kyi artimą padėjėją ir ilgametį draugą pirmuoju per kelis dešimtmečius civiliu prezidentu, o šis sprendimas buvo istorinis momentas anksčiau chuntos valdytoje šalyje.

69 metų Htinas Kyawas laimėjo, surinkęs 360 iš 652 balsų, kurie buvo atiduoti abejų Mianmaro parlamento rūmų. Balsavimo rezultatai buvo garsiai perskaityti ir paskelbti parlamento pareigūno.

Šis balsavimas atveria jam kelią tapti Nobelio taikos premijos laureatės, kuriai konstitucija draudžia tapti prezidente, statytiniu.

Parlamento nariai prapliupo plojimais, kai buvo paskelbti rezultatai po ilgos balsų skaičiavimo procedūros sostinėje Neipide.

Ilgametis Aung San Suu Kyi patikėtinis postą perims balandžio 1-ąją ir taps pirmuoju demokratiškai išrinktu Mianmaro lyderiu po ilgiau negu pusę šimtmečio trukusio kariškių valdymo.

Išrinktasis prezidentas pasveikino savo išrinkimą kaip Aung San Suu Kyi pergalę. „Pergalė! Tai sesers Aung San Suu Kyi pergalė. Dėkoju tau“, – žurnalistams sakė Htin Kyawas.

Kariškių siūlytas kandidatas Myintas Swe surinko 2013 balsų ir taps pirmuoju viceprezidentu. Kitas Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) pasiūlytas kandidatas Henry Van Thio surinko 79 valsus ir užims antrojo viceprezidento postą.

Myintas Swe laikomas artimu buvusiam chuntos lyderiui Thanui Shwe. Jam tebetaikomos JAV Valstybės departamento sankcijos, draudžiančios Amerikos bendrovėms palaikyti verslo ryšius su kai kuriais magnatais ir įtakingais kariškiais, siejamais su buvusia chunta.

Aung San Suu Kyi atvedė savo Nacionalinę lygą už demokratiją į triuškinamą pergalę per lapkričio 8-ąją vykusius rinkimus, atspindinčią visuomenės palaikymą veikėjai, kuri dešimtmečius uoliai stengėsi, kad Mianmare būtų sukurta demokratija.

Ši Nobelio taikos premijos laureatė ir ilgametė politinė kalinė yra neginčijama NLD lyderė, bet ji negali tapti prezidente dėl konstitucijos straipsnio, draudžiančio užimti valstybės vadovo postą asmenims, turintiems sutuoktinį arba vaikų, kurie yra kitos valstybės piliečiai.

Aung San Suu Kyi abu sūnūs turi Britanijos pilietybę, nes jos velionis vyras buvo britas. Daugelio nuomone, kariškiai įtraukė į konstituciją tą sąlygą specialiai dėl Aung San Suu Kyi, kad ji negalėtų oficialiai užimti aukščiausio politinio posto.

Tačiau Aung San Suu Kyi žadėjo vadovauti, būdama „viršesnė“ už savo statytinį Htiną Kyawą.

Šis politinis veikėjas yra Mianmaro nacionalinio poeto sūnus ir šalies demokratijos šalininkų judėjimo įkūrėjo žentas.