Aukų padaugėjo iki 37

Dar trys sužeistieji mirė po sekmadienio vakarą Ankaroje įvykdytos atakos, kai mirtininkai detonavo sprogmenų prikrautą automobilį Turkijos sostinės širdyje, pirmadienį pranešė ministras ir nurodė, kad bendras šio kruvino išpuolio aukų skaičius padidėjo iki 37.

„Iki šio ryto ... netekome dar trijų piliečių ligoninėje“, – sveikatos apsaugos ministras Mehmetas Muezzinoglu sakė televizijai.

Jis pridūrė, jog į bendrą aukų skaičių yra įtrauktas bent vienas užpuolikas.

Po kruvino išpuolio Ankaroje ieškoma jo užsakovų

Išpuolį įvykdė mažiausiai vienas mirtininkas, galbūt - du. Jis arba jie netoli autobusų stotelės detonavo sprogmenų prikimštą automobilį.

Jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už ataką, tačiau vyriausybės šaltiniai įtaria, kad už išpuolį atsakinga Kurdistano darbo partija (PKK).

Sprogimas nugriaudėjo Kizilajaus aikštėje. Vyriausybės duomenimis, jis buvo nukreiptas prieš civilius. JAV ambasada penktadienį buvo perspėjusi dėl gresiančio išpuolio kvartale netoli išpuolio vietos ir paraginusi jo vengti.

Tai jau antras kruvinas teroro aktas Ankaroje per mėnesį. Vasarį Turkijos sostinėje mirtininkas taip pat detonavo automobilį, pražudydamas 29 žmones. Atsakomybę už šią teroro ataką prisiėmė „Kurdistano laisvės sakalai" (TAK). Ši su uždrausta kurdų Darbininkų partija PKK susijusi grupuotė tada kartu paskelbė, kad vykdys naujus išpuolius. Už ataką sekmadienį kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės.

Smurtas Turkijoje aštrėja kurdiškoje pietrytinėje šalies dalyje, tačiau jis vis labiau apima ir didmiesčius. Sausio 12-ąją Stambule susisprogdino mirtininkas. Šis išpuolis priskiriamas „Islamo valstybei" (IS). Grupuotė įvykdė teroro aktą ir pernai spalį Ankaroje. Jis buvo nukreiptas prieš prokurdišką demonstraciją. Per šį didžiausią išpuolį Turkijos Respublikos istorijoje žuvo daugiau kaip 100 žmonių.

Turkijos prezidentas įspėja kovosiantis ir žlugdysiantis terorizmą

Šalies prezidentas sakė, kad teroristų grupuotės pralaimėjo kovą Turkijos saugumo pajėgoms, todėl taikosi į civilius.

R. T. Erdoganas ragino atkurti nacionalinę vienybę ir pareiškė, kad šalis naudosis teise gintis, jog užkirstų kelią būsimoms atakoms.

Recepas Tayyipas Erdoganas

„Mūsų žmonės neturėtų nerimauti, laimėsime kovą prieš terorizmą,ir jis bus sužlugdytas“, - sakė prezidentas R. T. Erdoganas.

Anot valstybinės Turkijos naujienų agentūros, ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu dėl išpuolio atidėjo vizitą į Jordaniją.

Pasaulio lyderiai pasmerkė išpuolį

Jungtinės Valstijos taip pat pasmerkė ataką. JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby sakė: "Patvirtiname savo stiprią partnerystę su NATO sąjungininke Turkija kovoje su bendra terorizmo grėsme".

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas irgi pasmerkė išpuolį ir pridūrė, kad „nėra jokio pateisinimo tokiems baisiems smurto ir terorizmo aktams“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas pasmerkė išpuolį. Jis pareiškė užuojautą aukų artimiesiems. JT šiuo sunkiu metu yra su turkų tauta, sakoma išplatintame pareiškime

Pasak Australijos užsienio reikalų ministrės Julie Bishop, Australijos ambasadorius tik per plauką išvengė išpuolio. Jamesas Larsenas sprogimu metu buvo už 20 metrų nuo atakos vietos savo automobilyje.

Europos Sąjunga (ES), JAV ir NATO pažadėjo Turkijai savo paramą kovoje su terorizmu. Išpuolius pasmerkė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas - R. T. Erdogano priešininkas.

Nėra duomenų, kad nukentėjo lietuviai

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia sekmadienio vakarą pačiame Turkijos sostinės centre įvykdytą sukrečiantį teroro aktą. Tai jau trečias dešimtis nekaltų aukų nusinešęs teroro išpuolis Ankaroje per pastarąjį pusmetį.

Užuojautą reikšdama Lietuva pakartoja savo tvirtą pasiryžimą toliau remti Turkijos ir visos tarptautinės bendruomenės sutelktas pastangas kovoje su terorizmu.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per šį išpuolį Ankaroje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.