Dramblio Kaulo Krante esančiame pajūrio kurorte Gran Basame sekmadienį siautėję ginkluoti užpuolikai nužudė 14 civilių ir du karius, pranešė prezidentas Alassane'as Ouattara, sakydamas, kad šį išpuolį įvykdė „teroristai“.

„Aukų skaičius labai didelis. Teroristams pavyko nužudyti 14 civilių; taip pat netekome dviejų specialiųjų pajėgų karių“, – sakė valstybės vadovas, atvykęs į Gran Basamą, kuris yra populiarus tarp turistų iš Vakarų šalių.

Pasak jo, šeši šią ataką surengę užpuolikai taip pat buvo nukauti.

Atsakomybę dėl atakos prisiėmė su „al Qaeda“ susijusi grupuotė

Džihadistų tinklo „al Qaeda“ padalinys Šiaurės Afrikoje prisiėmė atsakomybę dėl sekmadienį viename Dramblio Kaulo Kranto kurorte įvykdytą ginkluotų užpuolikų ataką, per kurią žuvo bent 16 žmonių, pranešė Jungtinėse Valstijose įsikūrusi organizacija.

Pranešime, paskelbtame per savo naujienų kanalą „Telegram“, Islamiškojo Magribo "al Qaeda" (AQIM) nurodė, kad trys „didvyriai“ šturmavo Gran Basamo kurortą, nurodė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija "SITE Intelligence Group".

Tuo tarpu Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Alassane'as Ouattara (Alasanas Vatara) sakė, kad per tą incidentą buvo nukauti šeši užpuolikai, kurie buvo ginkluoti automatais ir granatomis.

Per išpuolį, kurio taikiniais tapo trys pajūrio viešbučiai buvusioje Prancūzijos kolonijos sostinėje, populiarioje tarp turistų iš Vakarų šalių, taip pat žuvo bent 14 civilių ir du specialiųjų pajėgų nariai nurodė prezidentas.

„Dievo malone ir Jam suteikus sėkmę, trys mūsų didvyriai iš „Qaedat al Jihad“ Islamiškajame Magribe riterių sugebėjo šturmuoti turistinį kurortą Gran Besamą, esantį į rytus nuo Abidžano miesto Dramblio Kaulo Krante“, - sakoma AQIM pranešime, kurį citavo „SITE Intelligence Group“.

Vienas įvykio liudininkas pasakojo AFP, kad užpuolikai šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis).

Ši kurortas yra prie Gvinėjos įlankos, už maždaug 40 km į rytus nuo Dramblio Kaulo Kranto komercijos sostinės Abidžano.

Ankstesniuose vietos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad užpuolikai šaukė „Allahu akbar!“ (Dievas visų didesnis!) ir kad tarp aukų buvo moterų bei vienas vaikas.

Užpuolikai, kurie buvo „gerai ginkluoti ir dėvėjo kaukes, šaudė į svečius „L'Etoile du Sud“ („Pietų Žvaigždėje“) - dideliame viešbutyje, kuris buvo pilnas užsieniečių per dabartinę kaitros bangą“, vienas liudininkas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kol kas neaišku, kiek žmonių buvo sužeisti arba žuvo, taip pat kas organizavo šias šaudynes kurorte, buvusioje Prancūzijos kolonijos sostinėje, esančioje už maždaug 40 km į rytus nuo komercinės sostinės Abidžano.

Prancūzų kanalas TF1 pranešė apie 15 aukų, tarp kurių – 5 turistai iš Europos. Du užpuolikai šaudė iš kalašnikovo automatų, šaukė „Allahu akbar!“ ir ieškojo turistų.

Kitas liudininkas sakė, kad esama žuvusių, bet jis negalėjo įvardyti jų skaičiaus.

„Šūviai užklupo mus netikėtai, o dabar mes laukiame pasislėpę“, – sakė liudininkas.

Keli šimtai žmonių susirinko prie įvažiavimo į Gran Basamo prancūzų kvartalą senamiesčio pakraštyje, kur matėsi keliolika greitosios pagalbos automobilių.

Vienas AFP žurnalistas matė, kaip apie 12 žmonių, tarp jų viena sužeista vakarietė, buvo evakuojami kariuomenės sunkvežimiu.

Kiti šaltiniai praneša, kad mažiausiai penki žmonės žuvo sekmadienį ginkluotiems užpuolikams pradėjus šaudyti pajūrio kurorte Gran Basame.
„Šiuo metų yra penki žuvusieji“, – sakė kariuomenės šaltinis, pageidavęs likti anonimu.

Tuo tarpu vienas naujienų agentūros AFP fotografas sakė matęs septynis kūnus paplūdimyje, o dar vieną – šalimais esančiame viešbutyje „L'Etoile du Sud“ („Pietų Žvaigždė“), kuris tapo vienu iš šio išpuolio taikinių buvusioje Prancūzijos kolonijos sostinėje, esančioje už maždaug 40 km į rytus nuo komercinės sostinės Abidžano.

Taip matėsi kariuomenės automobiliai, apginkluoti sunkiaisiais kulkosvaidžiais, važiuojantys į įvykio vietą.

Pastaraisiais mėnesiais buvo įvykdyta atakų prieš prabangius viešbučius kaimyninių šalių - Marlio ir Burkina Faso - sostinėse, nusinešusių dešimtis žmonių gyvybių. Dėl šių išpuolių Vakarų Afrikos valstybės ėmėsi stiprinti saugumą, didėjant džihadistų keliamai grėsmei.