„Sky“ nurodė, kad vienas nusivylęs buvęs IS narys perdavė tą medžiagą, įrašytą USB laikmenoje, kuri buvo pavogta iš džihadistų vidaus saugumo policijos vadovo.

Tie dokumentai yra anketos, kurias prie IS norintys prisidėti asmenys turi užpildyti, kad būtų priimti į organizaciją. Nutekintoje medžiagoje yra informacijos apie 51 šalies piliečius, nurodė transliuotojas.

„Sky News“ apie šią medžiagą informavo institucijas“, – sakoma televizijos tinklalapyje paskelbtame pranešime. Britanijos vidaus arba užsienio reikalų ministerijos kol kas šio pranešimo nekomentavo.

Kaip nurodoma, kai kuriuose dokumentuose esama informacijos apie dar nežinomus džihadistus iš Šiaurės Europos, JAV ir Kanados, taip pat iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų.

„Tai gali būti labai reikšminga“, – naujienų agentūrai sakė kovos su terorizmu klausimais konsultuojančios bendrovės „International Protect and Prepare Security Office“ generalinis direktorius Chrisas Phillipsas.

„Tai rodo, kokia ISIS yra pažeidžiama savo pačios žmonių, kurie prieš ją atsigręžia... Saugumo tarnybų potencialas nustatyti dar nežinomų teroristų buvo smarkiai padidėja“, – aiškino jis, vartodamas kitą IS akronimą.

Ch.Phillipsas pridūrė, kad šis nutekinimas gali paskatinti kitus kovotojus atsigręžti prieš savo grupuotę ir kad tie dokumentai gali būti panaudoti vėlesniam teisminiam persekiojimui. Be to, šis žingsnis gali sumažinti savanorių, vykstančių prisidėti prie IS iš Europos ir JAV, srautą.

„Sky News“ paskelbtos dokumentų kopijos parodė, kad verbuojamieji turi atsakyti į 23 klausimus, tarp jų – apie savo kraujo grupę, motinos mergautinę pavardę, „šariato supratimo lygmenį“ ir ankstesnę darbo patirtį.

Kai kurie tuose dokumentuose minimi vardai yra susiję su jau žinomais kovotojais, tokiai kaip Abdel Majedas Abdel Bary, buvęs Vakarų Londono reperis, anksčiau savo „Twitter“ paskyroje paskelbęs nuotrauką, kurioje jis matomas laikantis nukirstą galvą.

Ta medžiaga buvo gauta iš Abu Hamedu pasivadinusio vyro, buvusio opozicinės Laisvosios Sirijos armijos nario, prisidėjusio prie „Islamo valstybės“.

Jis pavogė kompiuterinę laikmeną su tais dokumentais ir nuvykęs į Turkiją perdavė ją vienam žurnalistui, paaiškinęs, kad pasitraukė iš IS, nes toje grupuotėje pradedama nebesilaikyti islamo įstatymų.

Abu Hamedas tvirtino, kad grupuotė paliko savo būstinę Sirijos mieste ar Rakoje ir keliasi į dykumą, o valdžią joje perėmė buvęs Irako kariai, anksčiau priklausę velionio diktatoriaus Saddamo Husseino partijai „Baath“.