Aung San Suu Kyi pažadėjo tapti „viršesne“ už prezidentą, nors jai pačiai draudžiama užimti šalies vadovo postą pagal kariškių parašytą konstituciją. Vis dėlto ji tikisi išnaudoti didžiulio pasitikėjimo mandatą, suteiktą milijonų rinkėjų, kai jos Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) lapkritį triuškinamai laimėjo rinkimus.

69 metų linksmo būdo Htin Kyawas, mokęsis vienoje mokykloje su Aung San Suu Kyi, o dabar padedantis jai vadovauti vienam labdaros fondui, buvo pasiūlytas kaip kandidatas į prezidento postą po kelis mėnesius trukusių spėlionių.

Netgi NLD deputatai nebuvo informuojami apie šiuos svarstymus, partijai baiminantis sutrikdyti trapų politinio perėjimo procesą šalyje, kurioje kariškiai išlieka labai įtakingi.

„Tai svarbus žingsnis, įgyvendinant rinkėjų, kurie entuziastingai palaikė NLD, troškimus ir lūkesčius“, – sakoma Aung San Suu Kyi pranešime, kuris buvo paskelbtas partijos tinklalapyje anksti ketvirtadienį. Ji taip pat paragino žmones „taikiai“ palaikyti partijos tikslus.

Daugelis Mianmare dar turėjo vilčių, kad 70-metė demokratijos aktyvistė gali būti pasiūlyta tapti prezidente, bet per kelis mėnesius trukusias derybas su kariškiais nepavyko pašalinti teisinių kliūčių.

Aung San Suu Kyi negali užimti valstybės vadovo posto, nes konstitucijoje numatyta, kad prezidentu negali tapti asmenys, turintys artimų giminaičių užsieniečių. Aung San Suu Kyi du sūnūs yra Britanijos piliečiai – kaip ir jos velionis vyras.