Slovėnija ir kaimyninė Kroatija, per kurias pastaraisiais mėnesiais tapusias tranzitinėmis šalimis plūsta šimtai tūkstančių migrantų, nuo vidurnakčio nebeleis daugumai migrantų kirsti savo teritorijos. Serbija taip pat ketina pasekti jų pavyzdžiu.

ES priklausanti Slovėnija pareiškė, kad išimtys bus daromos tik tiems migrantams, kurie nori prašyti prieglobsčio šalyje arba migrantams, atrenkamiems „kiekvienu konkrečiu atveju, vadovaujantis humanitariniais principais ir laikantis Šengeno zonos taisyklių“.

Ministras pirmininkas Miro Ceraras pareiškė, jog šis žingsnis reiškia, kad Balkanų „kelias nelegaliems migrantams daugiau neegzistuoja“. Kroatijos vidaus reikalų ministras Vlaho Orepičius tai pavadino „nauju migrantų krizės sprendimo etapu“.

Miro Ceraras

Praėjusį mėnesį Austrija netikėtai paskelbė per parą priimsianti ne daugiau kaip 80 prieglobsčio prašymų, taip pat apribojo prieglobsčio kaimyninėje šalyje ieškančių žmonių tranzitą iki 3200 asmenų per parą. Reaguodamos Balkanų šalys taip pat ėmėsi riboti į jas patenkančių migrantų skaičių, todėl prie Graikijos ir ES nepriklausančios Makedonijos sienos susitelkė tūkstančiai žmonių.

„Tokiu būdu įvedama tai, kas yra teisinga, ir tai yra pabaiga „migrantų bangoms“, kurios praėjusiais metais atnešė tiek daug migrantų ir visa tai buvo neteisinga“, – pareiškė Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas.

Tačiau dar iki sienų uždarymo jų kontrolės sugriežtinimas Balkanuose sukėlė migrantų spūstis Graikijoje, kuri yra pagrindiniai iš Turkijos atvykstančių migrantų vartai į Europą.

Pasak Graikijos vyriausybė, šiuo metu šalyje yra įstrigę beveik 36 tūkst. migrantų ir pabėgėlių, tačiau policijos pareigūnai šalies šiaurinėje dalyje sako, kad iš tiesų tas skaičius yra dar 4 tūkstančiais didesnis.

Iš jų daugiau nei 14 tūkstančių daugiausia sirų ir irakiečių pabėgėlių yra apsistoję prie šiaurinės Idomenio sienos perėjos prie Makedonijos – daugelis jų jau daug savaičių gyvena purvinose stovyklose, kurios neatitinka jokių higienos reikalavimų.

Makedonijos policija trečiadienį pranešė, kad nuo pirmadienio iš Graikijos į šalį nepateko nė vienas migrantas dėl apribojimų visame jų kelyje.

Graikijos pareigūnai trečiadienį bandė įtikinti migrantus pasitraukti nuo Idomenio perėjos ir persikelti į migrantų centrus kitose šalies vietose.

Daugelis jų atsisakė tai daryti bijodami, kad tai gali būti jų kelionės į šiaurines šalis pabaiga.

„Mes jau dvi savaitės Idomenyje, čia lyja ir labai šalta“, – sakė 45 metų pabėgėlis iš Sirijos Alepo miesto, vienas iš nedaugelio, kuris sutiko persikelti Atėnus.

Nuo 2015 metų pradžios per Egėjo jūrą į Graikiją persikėlė daugius kaip milijonas žmonių, daugiausia kurių yra iš Sirijos, Afganistano ir Irako, ir dauguma jų nori pateikt į turtingąsias: Vokietiją, Austriją, Skandinavijos valstybes.