Pchenjanas jau anksčiau gyrėsi sugebantis pasigaminti mažų gabaritų branduolinių užtaisų, bet šįkart Kim Jong Unas pirmąkart taip konkrečiai paskelbė šį proveržį, kurį ekspertai laiko iš esmės Šiaurės Korėjos branduolinių pajėgumų padėtį keičiančiu veiksniu.

Kim Jong Unas taip pat pabrėžė, kad šios kovinės galvutės yra termobranduoliniai užtaisai, atkartodamas Šiaurės Korėjos pareiškimą, kad per ketvirtąjį branduolinį bandymą, įvykdytą sausį, buvo susprogdinta vandenilinė bomba, kuri iš principo būna galingesnė už paprastus atominius užtaisus.

„Branduolinės galvutės buvo standartizuotos ir miniatiūrizuotos, kad tiktų balistinėms raketoms“, – Kim Jong Unas sakė lankydamasis viename branduolinių technologijų komplekse, nurodė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Tai gali būti vadinama tikru branduoliniu atgrasymu“, – agentūra citavo lyderio žodžius.

Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos laikraštis „Rodong Sinmun“ savo pirmame puslapyje išspausdino didelę nuotrauką, kurioje Kim Jong Unas matomas prie rutulio pavidalo metalinio objekto. Prie tos nuotraukos jokio užrašo nebuvo, o laikraštis konkrečiai nenurodė, ar tas objektas yra miniatiūrizuotos kovinės galvutės dalis.

„Šiaurės Korėjos branduolinė programa vykdoma pakankamai ilgai, kad jai atsivertų nedidelė galimybė miniatiūrizuoti užtaisą, kuris galėtų būti sumontuotas ant balistinės raketos“, – sakė Midlberio tarptautinių studijų instituto Šiaurės Korėjos masinio naikinimo ginklų programos ekspertė Melissa Hanham.

„Nežinau, ar jie galėtų labai tiksliai nutaikyti tokią raketą, taip pat koks galėtų būti jos pasiekiamas atstumas, bet toks pareiškimas negali būti laikomas vien blefu“, – aiškino M.Hanham.

Šiuos komentarus Kim Jong Unas išsakė kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėjos įtakinga Nacionalinė gynybos komisija pagrasino prevenciniais branduoliniais smūgiais Pietų Korėjai ir JAV žemyninei daliai, kai Seulas ir Vašingtonas pradėjo didelio masto bendras karines pratybas.

Kim Jong Unas pakartojo tą grasinimą, sakydamas kad Šiaurės Korėja „niekada nedels suduoti prevencinio branduolinio smūgio“, jeigu Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės sukels pavojų Pchenjano suverenumui.

Karinė įtampa padalytame Korėjos pusiasalyje išlieka didelė po to, kai Pchenjanas sausį jau detonavo jau ketvirtą branduolinį užtaisą, o praeitą mėnesį paleido didelio nuotolio raketa.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba atsakė praeitą savaitę paskelbusi naujas griežtas sankcijas, kurias Pchenjanas pasmerkė ir pavadino dalimi JAV vadovaujamo sąmokslo, kuriuo esą siekiama jėga nuversti Kim Jong Uno režimą.