„Po pirmojo derybų etapo nusprendžiau pavesti partijos „Smer“, surinkusios daugiausiai balsų, pirmininkui suformuoti vyriausybę ir daugumos koaliciją, kuri tokią vyriausybę palaikytų“, – nurodė prezidentas Andrejus Kiska.

Šeštadienį vykusių rinkimų rezultatai rodo, kad R.Fico „Smer-SD“ (Smer-socialdemokratai) gavo 49 mandatus 150 vietų parlamente, kuriame anksčiau turėjo patogią 83 vietų daugumą.

Antra liko liberalų „Laisvė ir solidarumas“ (SaS), gavusi 21 mandatą, o konservatyvi partija „Paprasti žmonės“ (OLANO-NOVA) užsitikrino 19 vietų.

Tuo tarpu du ultradešinieji nacionalistų judėjimai įspūdingai sustiprino savo pozicijas ir potencialiai gali lemti būsimos vyriausybės stabilumą bei gyvavimo trukmę.

R.Fico sekmadienį pareiškė, kad šių rinkimų rezultatai yra „didelis žemės drebėjimas“ partijoms, ir nurodė pradėjęs konsultacijas su kitomis tradicinės pakraipos partijomis dėl koalicijos suformavimo.

Tačiau SaS pareiškė nedalyvausianti jokiame aljanse su R.Fico – populistu, kuris prieš rinkimus uoliai kurstė visuomenės nusistatymą prieš pabėgėlius ir musulmonus.