Nors toje tiesioginėje televizijos laidoje varžovai irgi eskalavo puolimą prieš D.Trumpą, kiekvienas iš jų – senatoriai Tedas Cruzas ir Marco Rubio bei Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas – pripažino, kad palaikytų partijos oficialiai išrinktą kandidatą.

Tuo metu, kai nekilnojamojo turto magnato galimybės tapti respublikonų kandidatu lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose akivaizdžiai padidėjo, partijos lyderiams ši perspektyva kelia paniką.

Tačiau kai kurie įtakingi partijos veikėjai ir rinkėjai pareiškė, kad jau atėjo laikas susitelkti aplink kampanijos favoritą, kad ir kuo tai baigtųsi.

Per ketvirtadienio debatus, surengtus šiuo svarbiu kampanijos etapu, pretendentų pasisakymai apie varžovus neretai būdavo itin asmeniški arba netgi vulgarūs. D.Trumpas daugelį apstulbino užslėpta užuomina apie savo penį, atsakydamas į M.Rubio pašaipų pareiškimą apie milijardieriaus rankų dydį.

„Dar niekas niekada nebuvo užsipuolęs mano rankų“, – pareiškė D.Trumpas, klausytojams ir juokiantis, ir reiškiant nepasitenkinimą.

„Jis minėjo mano rankas. Jeigu jos mažos, reiškia, dar kažkas turi būti mažas. Patikinu jus – ten nėra jokios problemos“, – pridūrė jis.

M.Rubio teisinosi dėl savo netakto, tvirtindamas, kad D.Trumpas pirmas pradėjo.

„Donaldas Trumpas faktiškai išsityčiojo iš visų savo asmeniškomis atakomis“, – sakė jis.

Tokie D.Trumpo pasisakymai, kurie tikriausiai neturi precedento per JAV prezidentinių kampanijų istoriją, nusmukdė šių respublikonų lenktynių, jau anksčiau išsiskyrusias atžariu, šiurkščiu tonu, retoriką iki žemiausio lygio.

Įnirtingai besigynęs D.Trumpas ne kartą nesusivaldė, svaidydamas įžeidimus varžovams ir juos pertraukinėdamas.

„Tu apgavai Floridos žmones, mažasis Marco“, – pareiškė jis kreipdamasis į M.Rubio.

Respublikonų pirminiai rinkimai Floridoje, kuri yra delegavusi M.Rubio į Senatą, vyks kovo 15 dieną. Jeigu jis nelaimės savoje valstijoje, tikėtina, kad žlugs visos viltys šiam senatoriui tapti partijos kandidatu.

J.Kasichas, irgi kovojantis dėl išlikimo kampanijoje, išreiškė viltį, kad respublikonų debatuose dėmesys pagaliau bus sutelktas į svarbius politikos klausimus, o ne „grumtynes“ ir asmeniškas atakas.

„Kur tik nuvykstu, žmonės sako: „Scenoje jūs atrodot kaip (vienintelis) suaugęs“, – tikino J.Kasichas.

Marco Rubio, Donaldas Trumpas, Tedas Cruzas

M. Romney kritika

Liekant vis mažiau laiko sustabdyti D.Trumpą, Masačusetso gubernatorius Mittas Romney, kuris nesėkmingai kandidatavo prieš prezidentą Baracką Obamą 2012 metais, ketvirtadienį išsakė itin aštrios kritikos, teigdamas, kad D.Trumpas netinkamas būti valstybės vadovu.

M.Romney sakė, kad D.Trumpo paskyrimas partijos kandidatu atneštų lengvą pergalę numanomai demokratų kandidatei Hillary Clinton.

„Donaldas Trumpas yra apsimetėlis, sukčius“, – sakė M.Romney Jutoje, ragindamas rinkėjus palaikyti kurį nors kitą iš besivaržančių pretendentų.

D.Trumpas nedelsdamas smogė atgal, vadindamas M.Romney „susimovusiu artistu“ ir kaltindamas, kad jis per savo rinkimų kampaniją prieš ketverius metu „maldavo“ palaikymo – vien tam, kad pralaimėtų B.Obamai.

M.Romney tebeturi didelę įtaką kai kuriuose Respublikonų partijos sluoksniuose, bet netgi J.Kasichas nesureikšmino buvusio 2012-ųjų kandidato vaidmens 2016-ųjų kampanijoje.

„Mittas Romney – puikus vaikinas, bet jis nelemia mano strategijos“, – sakė J.Kasichas per debatus.

Mittas Romney

„Katastrofinis“ Trumpas

Šie debatai, kuriuos transliavo televizija „Fox News“, vyko didžiausiame Mičigano valstijos mieste Detroite. Ši valstija yra svarbiausia iš keturių, kuriose ateinantį antradienį vyks respublikonų pirminiai balsavimai.

Ginčas, ar D.Trumpui turėtų būti leista tapti respublikonų kandidatu, dabar tapo esminiu kampanijoje, kurioje ekscentriškas milijardierius dominavo nuo jos pradžios prieš aštuonis mėnesius.

Teksaso senatorius T.Cruzas tvirtino, kad „per daug pastatyta ant kortos“, kad D.Trumpui būtų leista tapti partijos vėliavnešiu, argumentuodamas, kad H.Clinton jį lengvai sutaršytų į skutus prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.

„Ar tokių debatų norit prieš visuotinius rinkimus?“ – klausė T.Cruzas rinkėjų, sakydamas, kad D.Trumpo teisinės problemos dėl jos uždaryto universiteto ir finansinis palaikymas H.Clinton 2008-ųjų prezidentinei kampanijai tikriausiai jį nugramzdintų.

„Paskirti kandidatu Donaldą būtų katastrofa“, – teigė T.Cruzas.

D.Trumpas savo ruožtu tvirtino esantis vienintelis, pajėgus įveikti H.Clinton.

„Aš dar nepradėjau (kritikuoti) Hillary, – sakė D.Trumpas. – Patikėkit, aš greitai pradėsiu.“

Kai „Fox“ debatų vedėjai pradėjo spausti D.Trumpą, kad jis keitė savo politinį požiūrį į Irako karą ir pabėgėlių iš Sirijos priėmimo klausimą, magnatas atrėžė: „Mano šerdis labai tvirta, bet niekada nesu matęs sėkmingo žmogaus, kuris nebūtų lankstus.“

Vėliau kalbėdamas D.Trumpas pripažino, kad pakeitė nuomonę apie imigrantų problemą, sakydamas, kad palaikytų pasiūlymą išduoti vizas kvalifikuotiems darbuotojams užsieniečiams.

„Pakeičiau savo melodiją“, – sakė jis.

„Viena yra būti lanksčiam, o visai kas kita – sakyti žmonėms bet ką, kad tik jiems įtiktum“, – pertraukė jį M.Rubio.

Šie debatai vyko tuo metu, kai tūkstančiai konservatyviųjų pažiūrų veikėjų susirinko į kasmetinį suvažiavimą netoli Vašingtono, o daugelis jų reiškė susirūpinimą dėl D.Trumpo.

Tačiau Atstovų Rūmų respublikonas Steve'as Kingas, palaikantis T.Cruzą, sakė, kad partijos taisykles keisti vien tam, kad būtų blokuotas populiarus kandidatas, nėra tinkamas sprendimas.

„Neturėtume keisti taisyklių vien dėl to, kad mums nepatinka žmogus, tampantis lyderiu“, – naujienų agentūrai AFPO sakė S.Kingas.