JT Taryba nuolat kritikavo Šiaurės Korėją dėl elgesio su šalies piliečiais. 2014 metais JT apkaltino valstybę „sistemingais, itin paplitusiais ir sudėtingais žmogaus teisių pažeidimais“, pavyzdžiui, žmonių dingimu, priverstiniu darbu, kankinimais, žaginimais ir vaikų žudymu.

Užsienio reikalų ministras Ri Su-yongas apkaltino tarybą „politizavimu, tendencingumu ir dvigubų standartų laikymusi“.

Trečiadienį JT Saugumo Taryba balsuos dėl naujų sankcijų Šiaurės Korėjai, atsakant į ketvirtą branduolinio ginklo bandymą ir didelio nuotolio raketos paleidimą.

Ri Su-yongas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėjos nesulaikys jokia Tarybos priimta rezoliucija.

JT Saugumo Taryba atidėjo balsavimą

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba atidėjo balsavimą dėl sankcijų Šiaurės Korėjai sugriežtinimo. JT ambasados JAV duomenimis, Rusija paprašė daugiau laiko susipažinti su rezoliucijos projekto tekstu. Antradienį planuotas balsavimas dabar numatytas trečiadienį.

Rezoliucija, dėl kurios susitarė JAV ir Kinija, turi gerokai sugriežtinti baudžiamąsias priemones Pchenjanui. Tai būtų reakcija į sausį Šiaurės Korėjos atliktą branduolinio ginklo bandymą, taip pat išbandytą raketą.

Rezoliucija numato sugriežtintas sankcijas, be kita ko, visų krovininių laivų, plaukiančių iš ir į Šiaurės Korėją, kontrolę, taip pat rankinių šaunamųjų ginklų draudimo pardavimą.

Pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje JT pareiškė rimtų dvejonių dėl sankcijų veiksmingumo. Pchenjano režimas esą jas gudriai „apeina", o JT narės sankcijas nepakankamai įgyvendina.