Demokratų pretendentė Hillary Clinton ir respublikonas Donaldas Trumpas trečiadienio rytą švenčia pergales daugiausiai valstijų, tad jie dar labiau sustiprino savo pozicijas kovoje dėl abiejų partijų kandidatų į prezidento postą titulo.

Kaip praneša BBC, šie pretendentai laimėjo Alabamoje, Džordžijoje, Tenesyje ir Virginijoje.

Vis dėlto senatorius Tedas Cruzas sugebėjo išplėšti kritiškai svarbią pergalę iš D.Trumpo savojoje Teksaso valstijoje, taip pat laimėjo Oklahomoje.

Bernie Sandersas įveikė H.Clinton keturiose valstijose: Kolorade, Minesotoje, Oklahomoje ir savajame Vermonte.

Respublikonas Marco Rubio savo ruožtu iškovojo pirmąją pergalę per šią kampaniją, palenkęs į savo pusę Minesotos bendruomenių sueigų dalyvius.

Pirmieji rezultatai

Žemiau pateikiami šio itin svarbaus JAV prezidento rinkimų kampanijos etapo prognozuojami nugalėtojai kiekvienoje valstijoje:

– Alabama

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Aliaska

Respublikonai: Tedas Cruzas

– Arkanzasas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Džordžija

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Koloradas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Masačusetsas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Minesota

Respublikonai: Marco Rubio

Demokratai: Bernie Sandersas

– Oklahoma

Respublikonai: Tedas Cruzas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Tenesis

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Teksasas

Respublikonai: Tedas Cruzas

Demokratai: Hillary Clinton

– Vermontas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Virdžinija

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

Bendras pergalių skaičius

Demokratai

Hillary Clinton: 7

Bernie Sandersas: 4

Respublikonai

Donaldas Trumpas: 7

Tedas Cruzas: 3

Marco Rubio: 1

D. Trumpas: persekiosiu vienintelį žmogų – Hillary Clinton

Buvusi valstybės sekretorė ir nekilnojamo turto magnatas vadinamą „superantradienį“ pradėjo kaip favoritai, galintys savo atstovaujamoms partijoms pasiekti pergalę didžiojoje daugumoje valstijų, praneša bbc.com.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje Floridoje, kur D. Trumpas tęsė savo kampaniją artėjant kiek vėliau šį mėnesį įvyksiantiems rinkimams šioje valstijoje, milijardierius primygtinai tvirtino, kad jis „išplėtė Respublikonų partiją“, turėdamas omenyje didesnį aktyvumą jau balsavusiose valstijose.

D. Trumpas apibūdino save kaip „vienytoją“, kuris galėtų vidinę kovą Respublikonų partijoje pamiršti ir sutelkti visą dėmesį į kovą prieš H. Clinton.

„Kai mes visa tai baigsime, persekiosiu vienintelį žmogų – Hillary Clinton“, – pareiškė milijardierius.

Tuo tarpu Teksaso senatorius Tedas Cruzas paragino savo konkurentus pasitraukti iš kovos, kas, jo teigimu, leistų jam efektyviau kovoti su D. Trumpo pirmavimu.

Balsuojama 12 valstijų

„Superantradienio“ balsavimai vyksta 12 valstijų, iš jų keliose pietinėse. Daugumoje vienu metu balsuoja tiek respublikonų, tiek demokratų rinkėjai, išskyrus Aliaską, kur vyksta tik respublikonų sueigos, ir Koloradą, kur sueigas rengia tik demokratai.

Kitaip negu labiau įprasti pirminiai rinkimai, bendruomenių sueigos yra rinkėjų susirinkimai, kuriuose vienaip arba kitaip išreiškiama jų politinė valia.

„Superantradienio“ balsavimus rengiančių valstijų sąrašas:

Alabama (pietinė)

Aliaska (šiaurės rytinė, respublikonų sueigos)

– Arkanzasas (pietinė)

– Džordžija (pietinė)

Koloradas (vakarinė, demokratų sueigos)

Masačusetsas (šiaurės rytinė) – Minesota (šiaurinė)

Oklahoma (pietinė)

– Tenesis (pietinė)

Teksasas (pietinė)

Vermontas (šiaurės rytinė)

Virdžinija (rytinė) Demokratų balsavimai taip pat vyks Amerikos Samoa

– JAV užjūrio teritorijoje Ramiajame vandenyne.

Per šiuos balsavimus spręsis, kaip bus paskirstyta apie ketvirtadalis delegatų, kurie vėliau šiais metais balsuos renkant abiejų pagrindinių partijų kandidatus.

Daugiausiai delegatų bus išrinkta Teksase (222 – demokratų, 155 – respublikonų). Aliaskoje ir Vermonte jų bus išrinkta mažiausiai.

Per pirminius rinkimus ir bendruomenių sueigas renkami delegatai į Demokratų ir Respublikonų partijų nacionalinius suvažiavimus, kuriuose išrenkami partijų kandidatai, lapkritį susigrumsiantys lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Respublikonų nacionalinis suvažiavimas vyks liepos 18–21 dienomis Klivlando mieste Ohajo valstijoje. Demokratų nacionalinis suvažiavimas vyks Pensilvanijos valstijos mieste Filadelfijoje liepos 25–28 dienomis.

Respublikonų partijoje pirmasis pretendentas, kuriam pavyks užsitikrinti 1 237 iš 2 472 delegatų palaikymą, taps partijos kandidatu.

Demokratų kandidatas turi užsitikrinti bent 2 382 delegatų balsus iš 4 763.

DELFI primena, kad iki šiol tokie balsavimai įvyko jau keturiose valstijose: Ajovoje, Naujajame Hampšyre, Pietų Karolinoje ir Nevadoje.

Milijardierius nekilnojamojo turto magnatas Donaldas Trumpas pirmauja respublikonų stovykloje, laimėjęs Naujajame Hampšyre, Pietų Karolinoje ir Nevadoje. Ajovoje sėkmė šypsojosi Tedui Cruzui, Teksaso senatoriui.

Buvusi pirmoji šalies ponia ir valstybės sekretorė Hillary Clinton lenkia varžovą Bernie Sandersą demokratų stovykloje: ji iškovojo pergales Ajovoje, Nevadoje ir Pietų Karolinoje. Vermonto senatorius B.Sandersas laimėjo tik savo kaimyniniame Naujajame Hampšyre.