57 metų Arnaldo Otegi, išėjusį iš kalėjimo šiauriniame Logronjo mieste, pasitiko apie 200 šalininkų, mojavusių raudonomis, baltomis ir žaliomis Baskijos vėliavomis.

Jis buvo paleistas, atlikęs pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę už mėginimą atkurti uždraustą baskų separatistų partiją „Batasuna“.

„Kai kas tvirtina, kad Ispanijos valstybėje nėra politinių kalinių. Tačiau šiandien čia nebūtų tiek daug žurnalistų, jeigu ne faktas, kad šiandien vienas politinis kalinys išėjo iš Ispanijos kalėjimo“, – pareiškė A.Otegi, jo šalininkams skanduojant „Nepriklausomybė!“

„Batasuna“ buvo uždrausta 2003-aisiais dėl to, kad buvo ETA „politinis sparnas“. Šis separatistų judėjimas kaltinamas nužudęs daugiau negu 820 žmonių per sprogdinimų ir šaudynių kampaniją, siekdamas įkurti nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose.

Vėliau „Batasuna“ atsikūrė kaip teisėta politinė partija „Sortu“, pasisakanti už Baskijos nepriklausomybę, kurios ragina siekti demokratinėmis priemonėmis.

A.Otegi 2013 metais, tebebūdamas kalėjime, buvo išrinktas „Sortu“ generaliniu sekretoriumi.

A.Otegi iki 2022 metų uždrausta kandidatuoti į renkamą postą, nors jis dar gali apskųsti šį suvaržymą teismui.