Saulėtą popietę opozicijos šalininkai užplūdo gatves Rusijos sostinėje, budriai prižiūrint stiprioms policijos pajėgoms, o padangėje sukiojantis sraigtasparniui.

Eitynių dalyviai nešė Rusijos vėliavas su gedulo kaspinais, plakatus, gėles ir B. Nemcovo portretus. Kai kurie skandavo "Rusija bus laisva!" ir "Rusija - be Putino!"

Demonstracijoje dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių, tarp kurių buvo B.Nemtsovo sąjungininkai - iškilus opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas ir buvęs premjeras Michailas Kasjanovas, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Maskvos policija, kuri neretai kaltinama skelbianti sumažintus opozicijos renginių dalyvių skaičius, nurodė, kad į eitynės susirinko apie 7,5 tūkst. žmonių.

Daugelis protestuotojų sakė, kad padėtis Rusijoje pablogėjo po to, kai buvo nužudytas B.Nemcovas.

"Agresija ir ksenofobija rauna stogą", - 20-metė Anastasia Osipova, laikanti Europos Sąjungos vėliavėlę, sakė AFP. - Per pastaruosius metus padėtis labai pablogėjo - tiek ekonomikoje, tiek žodžio laisvės atžvilgiu."

"Valdžia - šis režimas - nužudė Nemcovą, - teigė 41 metų Jevgeniju Miščenka. - Ekonomikos padėtis blogėja. Valdžios palaikymas byra. Visa tai baigsis pilietiniu karu, kaip ir prieš 100 metų."

Anksčiau šeštadienį daugybė žmonių laukė ilgoje eilėje, kad galėtų padėti gėlių ant tilto netoli Kremliaus sienų, kur buvo nužudytas B.Nemcovas – linksmo būdo 55 metų politikas juodų garbanotų plaukų kupeta.

Tarp atėjusių pagerbti jo atminimą buvo JAV ambasadorius Johnas Tefftas (Džonas Teftas), ant kurio juostos buvo užrašyta „Nuo Amerikos žmonių“.

„Aš kartu su savo pavaduotoju ir aukščiausias pareigas užimančiais ambasados darbuotojais čia atstovauju (JAV) prezidentui ir Amerikos liaudžiai, kad prisimintume žmogų, kurį pažinojome kaip valstybės pareigūną, politiką, o daugeliui amerikiečių – draugą“, – sakė J.Tefftas per ceremoniją ant to tilto.

„Norime pagerbti jo atminimą ir vertybes, kurias jis gynė, taip pat reiškiame viltį ateičiai, kad kai kurios Boriso Nemcovo svajonės bus išpildytos Rusijoje“, – pridūrė jis.

Metinių išvakarėse parlamentaras Dmitrijus Gudkovas, kuris yra tarp nedaugelio nepriklausomų balsų Rusijos parlamento žemuosiuose rūmuose, sakė pasiūlęs deputatams tylos minute pagerbti B.Nemcovo atminimą, bet dauguma jo kolegų nesutikę.

Valdžia leido opozicijai surengti žygį per miesto centrą, bet uždraudė aktyvistams žygiuoti prie tilto, kur B.Nemcovo sąjungininkai stengėsi išlaikyti improvizuotą memorialą.

„Šis žygis Nemcovo atminimui taip pat yra žygis, kuriuo reikalaujama normalios šalies ir normalios valstybės; kur nebūna užsakomųjų nužudymų, panašių į viešas egzekucijas“, – rašė vienas pagrindinių opozicijos lyderių A.Navalnas.

B.Nemcovas, kuris Boriso Jelcino vyriausybėje dirbo premjero pavaduotoju, buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

Kai kurie žmonės sakė ateisiantys prie improvizuoto memorialo prieš vidurnaktį - tuo laiku, kai buvo nušautas politikas.

"Rusijos košmaras"

V.Putino gimtajame Sankt Peterburge pagerbti B.Nemcovo susirinko apie 4 tūkst. žmonių.

"Putinas - Rusijos košmaras", - skelbė užrašas viename plakate, o protestuotojai skandavo: "Putinai, nešdinkis!"

"Valdžia turi žinoti, kad esama nepritariančiųjų, - sakė 24 metų Varvara Michailova, atėjusi į demonstraciją buvusioje imperijos sostinėje. - Jeigu protestuosime, kažkas pasikeis."

Susipriešinusi visuomenė

Rusijos įvykdyta Krymo aneksija, kautynės tarp Kijevo pajėgų ir Kremliaus palaikomų prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje, taip pat Maskvos konfrontacija su Vakarais smarkiai supriešino šalies visuomenę.

Gyventojų dauguma – anot kritikų, paveikta nesiliaujančio prokremliškos propagandos srauto – palaiko V.Putiną, nors šalies ekonomikos padėtis blogėja. Mažuma sako, kad Rusija ritasi katastrofos link.

Mažesni atminimo renginiai vyko daugelyje Rusijos miestų.

B.Nemcovo dukra Žana vėliau šeštadienį planavo įkurti savo tėvo vardu pavadintą fondą Londone kartu su buvusiu Rusijos verslo magnatu Michailu Chodorkovskiu, tapusiu Kremliaus kritiku ir praleidusiu dešimtmetį kalėjime.

Britanijos Europos reikalų ministras Davidas Lidingtonas (Deividas Lidingdonas) paragino Maskvą „užtikrinti, kad atsakingieji už šį pasibaisėtiną nusikaltimą būtų patraukti atsakomybėn“.

„Kas išdrįso?“

V.Putinas, nuo kurio valdymo pradžios 2000-aisiais nuolat buvo slopinama nepriklausoma žiniasklaida ir opozicinės partijos, šį nužudymą vadino „provokacija“ ir žadėjo, jog bus dedamos visos pastangos žudikams sučiupti.

„Kas išdrįso?“ – įtūžęs savo padėjėjų klausė V.Putinas po to, kai B.Nemcovą pakirto keturi į nugarą paleisti mirtini šūviai, šią savaitę pranešė šalies pagrindinis opozicijos leidinys „Novaja gazeta“.

Per kelias savaites buvo areštuoti ir šiuo nužudymu apkaltinti penki vyrai – čečėnai iš neramaus Rusijos Šiaurės Kaukazo regiono.

Tie penki asmenys, tarp jų – Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“) ir kuris, kaip teigiama, paleido šūvius į B.Nemcovą, dabar laukia teismo. Tyrėjai sako, kad tai buvo užsakytas ir kelis mėnesius kruopščiai planuotas nužudymas.

Tačiau B.Nemcovo šeima ir sąjungininkai tvirtina, kad pareigūnai nepatraukė atsakomybėn šio nusikaltimo sumanytojų ir kaltina Maskvos remiamą Čečėnijos valdytoją Ramzaną Kadyrovą bei patį Kremlių.

R.Kadyrovas tuos kaltinimus griežtai neigia.

„Nemcovas man apskritai niekaip netrukdė. Ne mano lygis“, – tvirtino Čečėnijos lyderis, duodamas interviu, kurio anonsas buvo paskelbtas televizijos NTV portale.

V.Putinas kliovėsi R.Kadyrovu, kad stabilizuotų padėtį Čečėnijoje po dviejų separatistinių karų, faktiškai padarydamas jį neatskaitingą federalinėms institucijoms. Dėl precedento neturinčių privilegijų ir savavaldžiavimo R.Kadyrovas įgijo daug priešų Rusijos teisėsaugos struktūrose, kurių vadovai spaudė jį atstatydinti.

Vieši išpuoliai

Politikos apžvalgininkai ir aktyvūs Kremliaus oponentai sako, kad per pastaruosius vienus metus padėtis tik pablogėjo ir kad tolerancija kitokiai nuomonei mažėja.

Anksčiau šį mėnesį keli kaukazietiško išvaizduos vyrai sviedė tortą į B.Nemcovo sąjungininką, opozicijos aktyvistu tapusį buvusį premjerą M.Kasjanovą ir šaukė grasinimus jo adresu.

Kremlius neteikė didelės reikšmės tam incidentui ir sakė, kad jo niekaip nereikėtų sieti su R.Kadyrovu.

Po dviejų savaičių kažkokie užpuolikai sviedė tortą į A.Navalną.

Abu išpuoliai buvo įvykdyti netrukus po to, kai R.Kadyrovas „Instagram“ paskelbė M.Kasjanovo atvaizdą snaiperio šautuvo taikiklyje ir pavadino opoziciją „liaudies priešais“.

„Jie bando opozicijos puldinėjimą vaizduoti kaip farsą, bet tai nereiškia, kad šių pigių komedijų režisieriai atsisakys brutalesnių žanrų“, – redaktoriaus skiltyje rašė liberalus dienraštis „Vedomosti“.