Anot jo, Vakarų taikomų ekonominių sankcijų panaikinimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkai reikštų signalą apie jo nebaudžiamumą.

Nepaisydamas atvirų grasinimų, vienas aktyviausių šio meto Rusijos opozicijos veikėjų šią savaitę, čėčėnų tautos 1944 metų masinių trėmimų dieną, paskelbė ataskaitą apie V.Putino remiamą Čėčėnijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą, kurį pavadino grėsme Rusijos nacionaliniam saugumui.

V.Putinas dabar ne mažiau priklausomas nuo R.Kadyrovo, nei R.Kadyrovas nuo V.Putino. O visa Rusijos visuomenė yra šios situacijos įkaitė“, - teigia I.Jašinas.

Jis įsitikinęs, kad B.Nemcovo nužudymo organizatorius būtent R.Kadyrovas. Tačiau atsakymo - ar R.Kadyrovas veikė savo nuožiūra, ar vykdė nurodymus iš dar aukščiau, anot I.Jašino, kol kas nėra.

- Rytoj sueina lygiai metai, kuomet Maskvos centre nužudytas Jūsų artimas bendražygis ir draugas Borisas Nemcovas. Įtarimų ir versijų apie jo nužudymą būta įvairų jau iš pat pradžių. Praėjus metams - ar jums aiškiau, kas ir kodėl užsakė nužudyti B.Nemcovą? Kaip vyksta tyrimas?

- Pirmame etape tyrėjai dirbo pakankamai neblogai, profesionaliai ir dinamiškai, buvo sulaikyti nusikaltimo vykdytojai - žudikas ir keletas jo pagalbininkų, atlikusių technines funkcijas, kurie sekė B.Nemcovą, užtikrino šios grupuotės veikimą. Tyrimas šiame pirmame etape iš tiesų teikė optimizmo. Tačiau kažkurią akimirką tapo aišku, kad nužudymo pėdsakai veda į žmones, susijusius su aukšta valstybine valdžia Rusijoje ir tyrimas buvo užblokuotas, nusikaltimas iš esmės liko neatskleistas, tyrimas, deja, patyrė fiasko. Kažkuriuo momentu buvo pakeistas tyrėjų grupės vadovas, tyrimas prarado ir tą ankstesnę dinamiką, tyrėjai nesugebėjo apklausti įtariamojo šio nusikaltimo organizavimu ir galiausiai šio nužudymo organizatoriais buvo paskelbtos tos techninės figūros, tai yra Ruslanas Muchudinovas, kuris buvo tos grupuotės vairuotojas, vežiojo pinigus, perduodavo ginklus, buvo tik eilinis vykdytojas.

Mano manymu pėdsakai veda tiesiogiai į Ramzaną Kadyrovą - Čečėnijos prezidentą. Visi sulaikytieji yra Čečėnijos bataliono „Sever“ karininkai. Šis batalionas, kuriame yra apie 500 asmeniškai R.Kadyrovui ištikimų žmonių, yra asmeninė R.Kadyrovo gvardija. Žudikas Zauras Dadajevas yra šio bataliono vado pavaduotojas, o šio dalinio vadas - Alibekas Delimchanovas yra artimiausio R.Kadyrovo bendražygio Adamo Delimchanovo (Rusijos Dūmos deputato, buvusio Čėčėnijos vicepremjero) brolis. Šis jau anksčiau figūravo ne vienoje baudžiamojoje byloje, tarp jų ir dėl Rulsano Jamadajevo (R.Kadyrovo politinio oponento) nužudymo.

Todėl neturiu abejonių, kad prie B.Nemcovo nužudymo yra prisidėjęs R.Kadyrovas, kuris tyrime nebuvo apklaustas. Man kyla klausimas tik toks - ar R.Kadyrovas jau yra paskutinis šioje grandinėje, ar už jo yra dar aukštesnio rango žmonės. Ar R.Kadyrovas buvo užsakovas, ar organizatorius? Ar žinojo V.Putinas apie šį rengiamą nusikaltimą, ar buvo informuotas, ar jis kažkaip yra prie to prisidėjęs? Į šiuos klausimus atsakymų kol kas nėra.

Kas dėl motyvų - aš laikau B.Nemcovo nužudymą teroro aktu, demonstratyviu susidorojimu, siekiant įbauginti tą Rusijos kitaminčių visuomenės dalį, kuri nesutinka su valdžios politika ir bando priešintis V.Putino politikai ir šalies viduje ir už jos ribų.

- Prieš kelias dienas paskelbėte pranešimą apie R.Kadyrovo, kuriam V.Putinas, anot jūsų, yra suteikęs neribotus įgaliojimus, keliamą grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui. Kokia ta grėsmė?

- R.Kadyrovas Čečėnijos teritorijoje sukūrė nuo Rusijos nepriklausomą kvazi - islamo valstybę, kuri nepaiso nei Rusijos įstatymų, nei Konstitucijos, nei federalinės valdžios, gyvena pagal savo taisykles ir pavaldi tik asmeniškai R.Kadyrovui. O R.Kadyrovas savo ruožtu sulig kiekvienais metais tampa vis labaiu nevaldomas ir pripažįsta išskirtinai tik vieną autoritetą - Rusijos prezidentą Putiną. Nors ir čia įžvelgiu tam tikrą klastą, nes ir Putino autoritetą jis pripažįsta tik tuomet, kai iš federalinio biudžeto atliekami pavedimai - o tai milžiniški pinigai, apie 60 mlrd. rublių per metus.

R.Kadyrovui, kad ir ką jis bedarytų ar besakytų, jam viskas leidžiama, jis kaskart naudojasi V.Putino priedanga, nepaisant to, kad R.Kadyrovui pretenzijų turi ne tik Rusijos opozicija, bet ir aukšti Rusijos jėgos struktūrų pareigūnai, dalis to paties Kremliaus elito. R.Kadyrovas tiesiogiai grasina nužudymu ne tik opozicijos lyderiams, bet ir Rusijos jėgos struktūrų atstovams, teigia, kad jei kas nors iš teisėsaugos tarnybų veiks Čėčėnijos teritorijoje be jo žinios, tai jis įsakys juos nušauti.

Visa tai yra Putino politikos Šiaurės Kaukaze rezultatas. Jis sukūrė sulėtinto veikimo bombą, kuri gali sprogti bet kuriuo metu. Ši bomba - beveik dešimtį metų pinigais maitintas politinis R.Kadyrovo režimas, kuriam V.Putinas leido suformuoti regioninę armiją, visa tai yra grėsmė nacionaliniam mano šalies - Rusijos saugumui.

- O ar tai nėra grėsmė pačiam V.Putinui, jo valdžiai? Jei R.Kadyrovas, kaip sakote, iš tiesų tampa nevaldomas?

- Neabejoju, kad Putinas suprantą šią grėsmę, jis sistemingai gauna spectarnybų pažymas, yra informuojamas, bet jis įsivarė save į kampą - jis įdavė visus įgaliojimus į rankas Čėčėnijos Respublikos vadovui ir šiandien paprasčiausiai nemato išeities iš šios padėties. Putinas iš tiesų dabar priklausomas nuo R.Kadyrovo, ne mažiau nei R.Kadyrovas nuo Putino. Bet šios situacijos įkaitė - visa Rusijos visuomenė.

Ilja Jašinas

- Kremliaus valdomoje žiniasklaidoje pastaruoju metu ypač pastebima karo retorika Baltijos šalių atžvilgiu, pasigirsta ir visai tiesmukų, atvirų tekstų apie tai, kad nei NATO, nei Baltijos šalys net nespėtų sureaguoti į Rusijos puolimą - būtų nušluotos pačios pirmosios. Kas tai?

- Manau, kad ši retorika pirmiausia orientuota į Rujos piliečius. Rusijoje dabar labai daug vidinių problemų. Rusijos ekonomika per metus smuko 4 proc., rublis atpigo 2,5 karto, socialinės programos mažinamos, gyventojų pajamos taip pat mažėja, todėl V.Putinui labai svarbu formuoti išorės priešo vaizdą tam, kad galėtų menamu išorės spaudimu pateisinti visas vidines ekonomines nesėkmes ir socialinio visuomenės aprūpinimo trūkumus. Tam ir yra naudojama propaganda ir karo retorika. Tai gana sena ir primityvi politinė technologija, kuri, deja, Rusijoje jau naudojama daugelį metų ir teikia Putinui tam tikrų dividendų.

- Europoje pasigirsta vis daugiau balsų, kad būtina nutraukti ar švelninti sankcijas Rusijai. Ką reikštų sankcijų nutraukimas V.Putinui? Kiek ši priemonė pasiteisino, buvo efektyvi?

- Sankcijų panaikinimas tik sustiprintų Putino tikėjimą nebaudžiamumu, kad jis gali daryti viską, ką tik nori. Bet labai svarbu atskirti sankcijas - aš negaliu pritarti sankcijoms, kurios nukreiptos paveikti Rusijos ekonomiką. Bet personalines sankcijos V.Putino aplinkai aš laikau labai efektyviomis.

- Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)