Premjeras pranešė, jog valstybių ir vyriausybių vadovai priėmė specialų pareiškimą dėl pasipriešinimo terorizmui ir išreiškė įsitikinimą, kad "politika, kurią mes vykdome, nugalės".

"Mes šiandien surengėme svarstymus, ant kurių metė šešėlį terorizmas, - sakė jis. - Teroristai žudo nekaltus žmones". Pasak T.Blairo, "šiais žvėriškumais siekiama nugramzdinti į tamsą civilizaciją, bet yra šios neapykantos alternatyva".

Britanijos vyriausybės vadovas pavadino neabejotinu pasisekimu tai, kad aštuoneto susitikime priimtas veiksmų dėl Afrikos planas. Jis negalės greitai įveikti skurdo šiame žemyne, bet tai tikrojo darbo pradžia, pabrėžė britų premjeras.

Aštuonių didžiausių pramoninių valstybių lyderiai penktadienį pareiškė, kad iki 2010 metų jie daugiau nei du kartus padidins paramą Afrikos šalims, kasmet joms papildomai skirdami po 25 mlrd. JAV dolerių.

Didžiojo aštuoneto lyderiai pažadėjo, kad jie ir kitos šalys donorės kasmet iki 2010 metu maždaug po 50 mlrd. JAV dolerių didins pagalbą visoms besivystančioms šalims.

"Susitarėme, kad mes ir mūsų partneriai Afrikoje esame bendrai suinteresuoti siekti pažangos kurdami stiprią, taikią ir klestinčią Afriką", - sakė Didžiajam aštuonetui pirmininkaujantis Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas.

"Žinome, kad tai tik pradžia, ir mes privalome tęsti pažangą, kurią esame pasiekę šiandien", - sakė jis.

Tačiau humanitarinės pagalbos agentūros, reikalavusios, kad turtingosios valstybės skirtų Afrikai šią sumą ir dar atidėtų skolos grąžinimo terminus bei sudarytų palankesnes sąlygas prekybai, pareiškė, jog Didžiojo aštuoneto lyderiai padarė per mažai, ir jų numatyta pagalba yra per menka šiam neturtingam žemynui, kuriame dėl skurdo kas 10 sekundžių miršta vaikas.

"G-8 šalims padidinus paramą, iki 2010 metų bus išgelbėta 5 mln. vaikų, tačiau mes vis tiek prarasime 50 mln. vaikų gyvybių, nes G-8 nepadarė to, ką galėjo", - sakė labdaringos organizacijos "Oxfam" pagalbos Afrikai politikos vadovas Jo Leadbeateris.

"Tai nereiškia, jog Afrikoje skurdas jau nugalėtas, bet tai teikia viltį, jog vieną dieną jo neliks", - sakė T.Blairas.

Nigerijos prezidentas Olusegunas Obasanjo pasveikino tokį G8 sprendimą: "Šis susitikimas buvo labai sėkmingas".

Britanijos premjeras pridūrė, jog baigiamajame G8 viršūnių pareiškime taip pat bus pasiūlyta sukurti naujas taikdarių pajėgas Afrikoje, tačiau pažymėjo, kad bus išreikšta viltis, jog "Afrikos lyderiai savo ruožtu įsipareigos siekti demokratijos ir teisinės valstybės bei užtikrinti skaidrų valstybės valdymą".

Galingųjų pasaulio valstybių lyderiai taip pat susitarė nurašyti daugiau nei 40 mlrd. JAV dolerių neišsivysčiusių pasaulio valstybių skolų ir pažadėjo siekti pagerinti joms prekybos sąlygas.

Premjeras taip pat pranešė, jog aštuonių turtingiausių pasaulio valstybių lyderiai pritarė, kad artimiausiems metams Palestinos savivaldai būtų skirti 3 mlrd. JAV dolerių.

Pasak T.Blairo, Palestinos raida parodys, kad "Izraelis ir Palestina gali gyventi vienas šalia kito taikoje".

G8 klimato pokyčius vadina "rimta ir ilgalaike problema"

Didžiojo aštuoneto (G-8) lyderiai penktadienį klimato kaitą pavadino "rimta ir ilgalaike problema" ir pažadėjo imtis priemonių sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į atmosferą. "Klimato kaita yra rimta ir ilgalaikė problema, kuri ateityje gali paveikti kiekvieną Žemės rutulio kampelį", - sakoma pareiškime, kuris buvo priimtas baigiantis trijų dienų susitikimui.

"Mes žinome, kad augant gamtinio kuro poreikiams ir jo sunaudojimui, taip pat ir dėl žmonių veiklos, daugėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų, dėl kurių šyla žemės paviršius", - sakoma pareiškime.

"Nors mūsų klimatologijos žinios nėra tobulos, tačiau mes žinome pakankamai, kad galėtume pasukti teisingu keliu ir, kaip rekomenduoja mokslas, sustabdyti, o tada imti mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą", - nurodoma jame.

Ši deklaracija buvo paskelbta kartu su "Gleniglso veiksmų planu", kuriame numatytos kovos su klimato atšilimu priemonės ir skatinama naudoti ekologiškai švarią energiją.

Didžiojo aštuoneto lyderiai pasisakė už investicijų į švarios energijos technologijas didinimą ir paragino užmegzti "dialogą" su greitai besivystančiomis šalimis, tokiomis, kaip Kinija ir Indija, kurios tampa vienos pagrindinių atmosferos teršėjų.

Tačiau Jungtinių Valstijų, kurios yra vienintelė G-8 šalis, atsisakiusi ratifikuoti Kioto protokolą ir turinti atskirą nuomonę dėl klimato problemų, pastangomis apie pastarąjį dokumentą pareiškime beveik neužsimenama.

Didžiojo aštuoneto šalys sutiko, kad būtina vesti dialogą dėl pasaulinio atšilimo problemų, ir šis dialogas prasidės Britanijoje jau lapkričio 1 dieną.

G8 padės Irako pereinamajai vyriausybei

Didžiojo aštuoneto lyderiai džiaugiasi pažanga, kurią Irakas pasiekė po nacionalinių rinkimų, remia pereinamąją Irako vyriausybę ir įsipareigoja padėti šiai šaliai baigti pereinamąjį procesą.

G-8 pareiškime Irakas raginamas laikytis politinio proceso grafiko.

Didžiojo aštuoneto lyderiai pasmerkė terorizmo ir smurto apraiškas, nukreiptas prieš civilius asmenis ir visus, kurie stengiasi padėti įtvirtinti Irake stabilumą ir įstatymų viršenybę.

Pareiškime patvirtinamas ketinimas "sumažinti Irako skolą realizuojant 2004 metais Paryžiaus klubo narių pasiektus susitarimus".

"Mes raginame likusius kreditorius palengvinti skolų naštą tokiomis pat ar net palankesnėmis sąlygomis nei tos, kurias buvo suderinę Paryžiaus klubo nariai... Raginame Pasaulio Banką ir Tarptautinį Valiutos Fondą kuo greičiau sureguliuoti savo veiksmingas pastangas Irake", - pažymima pareiškime.

G8 ragina daugiau investuoti į naftos perdirbimą

Didžiojo aštuoneto (G8) lyderiai penktadienį pareiškė, kad kol kas nepanašu, jog sumažės naftos paklausa, dėl kurios iki nematytų aukštumų išaugo "juodojo aukso" kaina, ir pažymėjo, kad būtina daugiau investuoti į naftos perdirbimą, o naftos turtingos valstybės turėtų atverti savo rinkas užsienio investuotojams.

"Trumpalaikėje ir ilgalaikėje perspektyvoje reikės didelių investicijų į naftos paieškos, gamybos ir perdirbimo sritis, kad būtų patenkinti augančios globalios ekonomikos poreikiai", - sakoma baigiamajame G8 viršūnių susitikimo pareiškime.

Naftos kainos ketvirtadienį buvo rekordinės ir siekė 62,10 dolerio už barelį. Jos tris kartus aukštesnės nei 2001 metais, kai prasidėjo dabartinis brangimas. Būgštaujama, jog tokia padėtis paskatins infliaciją ir sulėtins ūkio plėtrą visame pasaulyje.

"Raginame naftą išgaunančias valstybes imtis visų reikalingų priemonių, kad būtų sukurtas palankus investicinis klimatas, reikalingas globaliai ūkio plėtrai išsaugoti", - sakoma dokumente.

G8 lyderiai nurodė, kad imsis priemonių investicijoms į naftos perdirbimą skatinti, tačiau jokių konkrečių žingsnių nenurodė. Didžiosios naftos bendrovės vengia investuoti į naftos perdirbimą.