Leidinio „Ukrainskaja Pravda“ paviešintame dokumente – 2014 m. vasario 28 d. vykusių Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos derybų tekstas.

Susitikimas, kuriam vadovavo tuometinis laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas, buvo sušauktas praėjus savaitei po to, kai Viktoras Janukovyčius neteko prezidento posto, ir praėjus dienai po to, kai Rusijos specialiosios pajėgos užėmė vietos valdžios pastatus Kryme.

Joe Bidenas ir Oleksandras Turčynovas

O. Turčynovas buvo vienintelis tarybos narys, kuris norėjo paskelbti karą ir kovoti. Tačiau jo ministrai ir kiti derybų dalyviai įspėjo jį, kad Ukraina viena karo nelaimėtų, o Vakarai jai nepadėtų.

„Nesame pasirengę visuotiniam karui. Mums reikia laiko. Mums reikia pagalbos. Reikia ryžtingos pasaulio, tarptautinės bendruomenės reakcijos. Kalbėsiu atvirai – šiuo metu neturime kariuomenės. Ją sistemingai sunaikino Janukovyčius ir jo aplinka“, – sakė gynybos ministras Ihoris Teniukas.

Jo teigimu, Ukraina gali mobilizuoti iki 5 000 karių, o Rusija rengė karines pratybas Ukrainos rytiniame pasienyje, kuriose dalyvavo 38 000 karių, turinčių karinę oro ir jūrų ginkluotę.

„Tai ne galios demonstravimas, o realus pasiruošimas invazijai į mūsų teritoriją“, – pabrėžė I. Teniukas ir pridūrė, kad Rusijos tankai galėtų pasiekti Kijevą per vieną dieną.

Kiti ministrai sakė O. Turčynovui nesitikėti visuotinio pasipriešinimo, nes „dominuojanti“ Krymo žmonių nuotaika – Rusijos pusėje.

Buvusi ministrė pirmininkė Julija Tymošenko, kuri ką tik buvo paleista į laisvę iš kalėjimo ir neoficialiai dalyvavo susitikime, teigė: „Ar įsivaizduojate, kas atsitiks šalyje, kai gatvėmis važiuos tankai ir šarvuoti automobiliai? Tai sukels masinę paniką. Žmonės masiškai bėgs iš šalies.“

Tuometinis premjeras Arsenijus Jaceniukas, prieš dieną pradėjęs eiti šias pareigas, sakė O. Turčynovui, kad valstybė neturi pinigų karui, nes V. Janukovyčiaus režimas išgrobstė pinigus.

„Mūsų ižde visiškai nėra pinigų“, – pabrėžė jis.

JAV atšaukė karo laivus

A. Jaceniukas sakė, „gaila“, kad JAV atšaukė du karo laivus iš Šeštojo karo laivyno, kuris stovėjo Juodojoje jūroje, kaip Vakarų intencijų ženklą.

Paklaustas O. Turčynovo, ar NATO bijo suteikti Ukrainai bet kokios formos paramą, premjeras atsakė: „Dabartinėmis sąlygomis (tai) akivaizdu.“

„Nemanau, kad kuri nors valstybė, įskaitant ir sudariusias Budapešto memorandumą, norės padėti Ukrainai“, – sakė jis, turėdamas omenyje 1994 m. sutartį, kurioje Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir JAV žadėjo ginti Ukrainą, mainais į šios branduolinio arsenalo sunaikinimą.

Jo teigimu, Vakarų valstybės nori išvengti „karinio konflikto vidury Europos su Rusija... Mums teks kliautis tik savimi.“

„Kalbame apie karo Rusijai paskelbimą“, – sakė A. Jaceniukas.

„Vos tai padarysime, pasirodys Rusijos pranešimas apie „Rusijos piliečių ir rusakalbių, turinčių etninių ryšių su Rusija, gynimą“. Tokį scenarijų parašė Rusija, mes pagal jį vaidiname“, – pridūrė jis.

Gruzijos scenarijus

J. Tymošenko pridūrė, kad Krymo scenarijus panašus į 2008 m. Gruzijos scenarijų.

2008 m. karas prasidėjo, kai Rusijos kontroliuojami separatistai atskilusiame Pietų Osetijos regione Gruzijoje pradėjo susišaudymus ir iš pasalų puldinėjo Gruzijos karius.

Kai tuometinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis nukreipė atsakomąją ugnį į Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį, Rusija įsiveržė į Gruziją ir beveik pasiekė Tbilisį.

M. Saakašvilis manė, kad į pagalbą ateis JAV ar NATO, tačiau niekas į pagalbą neatėjo.

Julija Tymošenko

„Jis (Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas) laukia, kol suteiksime jam pretekstą. Atsimenate, kaip Saakašvilis prarijo jo jauką ir pralaimėjo?.. Raginu septynis kartus pagalvoti, prieš žengiant bent vieną žingsnį“, – sakė J. Tymošenko.

O. Turčynovo žvalgybos vadovas Valentinas Nalyvaičenka pritarė įspėjimams: „Amerikiečiai ir vokiečiai – visi vienu balsu prašo mūsų nesiimti jokių veiksmų, nes, anot jų žvalgybos, Putinas tuo pasinaudos ir pradės didelio masto invaziją sausumoje.“

Taikos balandžiai

Susitikime skambėjo ir kiti sumanymai – paprašyti JT pareiškimo, paprašyti Vakarų finansinės paramos, paraginti išeivius iš Ukrainos piketuoti prie Rusijos ambasadų visame pasaulyje.

Strategiją apibendrino J. Tymošenko, kuri pareiškė: „Turime tapti taikiausia nacija planetoje, elgtis lyg taikos balandžiai.“

Ukrainos kariuomenė, prie kurios prisijungė savanorių brigados, kovojo, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Donbaso regioną Rytų Ukrainoje.

Konfliktas nusinešė 9 000 žmonių gyvybes, daugiau nei 1 mln. žmonių teko palikti namus.

Bet Ukraina iki šiol nepaskelbė karo Rusijai, o Vakarų lyderiai vis dar nesuteikė Ukrainai karinės paramos.

Tiesa, ES ir JAV įvedė Rusijai ekonomines sankcijas. Tačiau Vakarams siekiant Rusijos bendradarbiavimo kare su Sirija ir sprendžiant pabėgėlių krizę, sankcijos liepą gali būti panaikintos.

ES ir JAV teigia nepripažinsiančios Rusijos Krymo aneksavimo, sako, kad atskiros sankcijos verslui aneksuotoje teritorijoje dar ilgai išliks.

Bet net Ukrainos diplomatai nemano, kad susigrąžins Krymą, nebent Rusijoje įvyktų reikšmingų pokyčių, kaip buvo dešimtą dešimtmetį, kai žlugo Sovietų Sąjunga ir buvusios jos narės atgavo savo teritorijas.